Lidové noviny

Německá vláda chce bankovní „svatbu“

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Po měsících spekulací je to oficiální: Deutsche bank a Commerzban­k formálně jednají o možném spojení. Na jeho konci by mohla vzniknout druhá největší banka eurozóny podle velikosti spravovaný­ch aktiv ve výši 1,9 bilionu eur.

Šéf největší německé banky Deutsche Bank Christian Sewing tak dostal zelenou, aby pokročil v „námluvách“. Německý ministr financí Olaf Scholz přitom souhlasil, že tamní vláda nebude bránit případnému propouštěn­í, které by po spojení mělo následovat. V ohrožení je přitom asi 30 tisíc pracovních míst z celkem asi 140 tisíc pozic, které banky dohromady mají. Právě proto proti možnému spojení brojí německé odbory Verdi. Skeptická je i část z největších akcionářů Deutsche Bank, kteří se bojí, aby spojení nenarušilo Akcionáři Deutsche Bank Akcionáři Commerzban­k vlastní restruktur­alizaci banky, kterou ústav prochází.

V minulosti to byl právě management největší německé banky, který se spojení bránil. Pomalý růst a nízké úrokové sazby a tlak německé vlády ale přinutil její zástupce usednout k jednacímu stolu. „Budeme sledovat jen takové možnosti, které dávají ekonomický smysl,“napsal v neděli zaměstnanc­ům Sewing. Německá vláda dlouhodobě usiluje o silný bankovní sektor. Deutsche Bank a Commerzban­k, ve které německá vláda stále vlastní více než 15procentn­í podíl, se v posledních letech potýkají s problémy a tamní vláda doufá, že spojením by získaly na síle a země by měla jednoho silného hráče.

Němečtí a evropští regulátoři se ale obávají toho, aby spojením těchto dvou bank nevznikl naopak ještě větší problém.

Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia