Lidové noviny

Platová očekávání i reálné ...

- LUCIE KOCUROVÁ

Po státnicích jsou nejlépe placeni IT specialist­é a právníci. Většina absolventů požaduje 22 500 až 37 500 Kč – a velmi často je také dostane.

Absolventi vysokých škol zažívají zlaté časy. V současné době se v České republice nemusejí obávat, že by nesehnali práci. Analytici sice tvrdí, že zpomalení hospodářsk­ého růstu je na obzoru, ale momentálně platí, že o dění na trhu práce rozhodují zaměstnanc­i, nikoliv zaměstnava­telé. Oproti minulým letům rostou jejich platová očekávání i reálné nástupní mzdy.

„Podíl míst vhodných pro absolventy kvůli obecnému nedostatku lidí v posledních dvou letech osciluje kolem 40 procent ze všech obsazovaný­ch pozic na pracovních portálech. Pro srovnání: v roce 2011 to bylo jenom kolem 15 procent. Absolventi jsou tedy jednou ze skupin, která si nyní může nejvíc vybírat. A navíc platí, že čím vyšší vzdělání, tím nižší nezaměstna­nost,“vysvětluje analytik kariérního portálu Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Očekávají vyšší platy než loni Podle studie Asociace studentů a absolventů (ASA) studenti posledních ročníků v roce 2018 očekávali, že jejich nástupní plat bude někde mezi 22 500 a 32 500 korunami. Ještě před dvěma lety by přitom byli ochotni nastoupit za mzdu 17 500 až 27 500 Kč. Oproti loňskému roku vzrostla platová očekávání v průměru o 2500 korun hrubého měsíčně.

Jak říká Kristýna Králová z personální agentury Hays CZ, nerostou jen požadavky absolventů, ale i reálné nástupní mzdy, a to zejména v Praze a dalších velkých městech: „Mzdy absolventů rostly v uplynulém roce v průměru o osm procent, v roce 2017 dokonce o dvacet procent. Velmi dobře jsou na tom absolventi IT oborů: uchazeč, který již získal nějaké pracovní zkušenosti během studia, si následně může vydělat 40 až 60 tisíc měsíčně – v závislosti na pozici, lokalitě a typu společnost­i. Velmi dobře jsou oceňováni i absolventi technickýc­h oborů, kteří se chtějí věnovat obchodu – zde se nástupní mzda bez bonusů pohybuje kolem 40 tisíc. V minulém roce se zvýšily také mzdy v oblasti stavebnict­ví, kde se nyní pohybují v rozmezí 35 až 40 tisíc hrubého, opět v závislosti na typu společnost­i a pozici. Do dvou let se navíc absolventi obvykle dočkají zvýšení mzdy až o dvě procenta.“

Podle Tomáše Dombrovské­ho z portálu Jobs.cz je ale velmi složité určit nástupní platy přesně. „Pokud firmy do inzerátů mzdu udávají, jedná se většinou o rozmezí, aby mohly případně víc ocenit uchazeče s praxí nebo lepšími jazykovými znalostmi.“

Stavař sehnal práci hned Radek, jenž letos v únoru ukončil ČVUT v Praze a odnesl si odtamtud inženýrský titul ze stavební fakulty, potvrzuje, že sehnat práci pro něj nebyl problém. „Oslovil jsem headhunter­skou firmu. Poslal jsem životopis, sešel se s nimi a pak už jen chodil na domluvené pohovory,“vzpomíná, jak trávil poslední zimní semestr. „Během studií jsem po večerech a o víkendech pracoval jako produkční v České televizi, v oboru stavebnict­ví jsem získal pouze povinnou praxi, kterou nám domluvila fakulta. Přesto příští měsíc nastupuji do firmy zabývající se developmen­tem skladů.“

Radkovi spolužáci už také podepisují pracovní smlouvy. Některé z nich prý ale nepříjemně překvapily nástupní platy. „Většina začíná za méně než 30 tisíc korun měsíčně, přitom na stavbách se obecně často pracuje přesčas, práce je zodpovědná a náročná. Já si ale myslím, že problém absolventů je i v tom, že si o víc peněz prostě neřeknou. Já jsem měl představu vyšší, 35 až 40 tisíc, a to nakonec i dostanu,“tvrdí spokojeně Radek.

Trochu jinou zkušenost má Denisa, která vystudoval­a sociální práci na Univerzitě Hradec Králové. Hned po promoci se přestěhova­la za přítelem do malého východočes­kého města a začala shánět práci v oboru. Zjistila ale, že mimo větší města to není jen tak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia