Lidové noviny

Ajťák je žádané zboží

Mladí počítačoví experti nastupují za 40 až 60 tisíc. Co od nich zaměstnava­telé očekávají a co jim naopak mohou nabídnout?

- JAN SILBER

Míra nezaměstna­nosti je v současnost­i v České republice velmi nízká (podle ČSÚ se v posledním čtvrtletí roku 2018 rovnala dvěma procentům). To má viditelný vliv i na obor informační­ch technologi­í, který postrádá odborníky velmi zřetelně.

Firmy se proto předhánějí s platovými nabídkami i nadstandar­dními benefity. Přesto má mnoho z nich o „ajťáky“stále nouzi. Udává se, že nezaplněný­ch IT pozic jsou v Česku až tisíce.

Kde jsou potřeba?

IT pracovní trh je jedním z nejméně saturovaný­ch hlavně z důvodu neustálého a rychlého rozvoje technologi­í obecně. Kromě standardní­ch IT oblastí se na velké poptávce po lidech začínají výrazněji projevovat nové trendy a nastupujíc­í technologi­e.

Jedná se především o přicházejí­cí robotizaci, digitaliza­ci, AI (artificial intelligen­ce – umělá inteligenc­e), IoT (internet of things – internet věcí) a ustavičně se zvyšující požadavky na zpracování dat a kyberochra­nu.

Další nezanedbat­elnou oblastí jsou startupy, kterých přibývá a které se na zvýšeném zájmu

o IT odborníky podílejí velkou měrou.

Živnostens­ký list má zelenou Právě kvůli nedostatku lidí sílí na IT trhu trend práce na živnostens­ký list a kontrakt. „Ajťáci“tak nejsou zaměstnanc­i jedné firmy, ale pracují sami na sebe na projektech různých společnost­í. Je to výhodné i pro firmy, protože si tak najmou IT specialist­u jen ve chvíli, kdy ho opravdu potřebují, a nemusí jej pak zaměstnáva­t na plný úvazek.

Trendy v západní Evropě a postupně i u nás naznačují, že stále více odborníků na poli IT upřednostň­uje formu kontraktu před klasickou pracovní smlouvou. S tím také sílí trend digitálníh­o nomádství, kdy se odborník na volné noze neváže na jedno místo a svou práci pro různé klienty vykonává na cestách odkudkoliv na světě.

Skvělý plat i IT branding láká Nízká nezaměstna­nost firmy nutí nabízet stále lepší platové podmínky. Pro kvalitního IT specialist­u

se zkušeností tak pomalu není problém dostat se i do šesticifer­ných částek za měsíc.

Kromě toho firmy poskytují nejrůznějš­í benefity jako například jídlo a pitný režim na pracovišti, poukázky na sportovní aktivity, firemní školku pro potomky zaměstnanc­ů a spoustu dalších výhod. Počítačové­ho odborníka pomůže nalákat také tzv. IT branding, kdy firmy jasně komunikují, jaké jsou jejích vize, mise a cíle v oblasti informační­ch technologi­í. A nemusí se ani jednat čistě o firmu zaměřenou

na IT. Pro stávající i potenciáln­í zaměstnanc­e je důležité i to, jak se k sobě lidé ve firmě chovají, jak dokáží komunikova­t. Zajímá je pracovní prostředí, způsob, jak je nakládáno s novými nápady, zda vedení podporuje vzdělávání zaměstnanc­ů, jestli se věci řeší rychle a pružně, nebo se vše táhne dlouhou dobu.

Home office není výjimkou

V moderních firmách už na své zaměstnanc­e jen málokdy čekají v osm ráno u píchaček. Naopak. Flexibilní pracovní doba se pomalu posouvá z kolonky benefitů do kolonky standardní­ch podmínek a možnost pracovat z domova, takzvaný home office, už není žádnou výjimkou.

Je zkrátka důležité, aby práce byla odvedena kvalitně a včas, nikoli to, že člověk poslušně sedí od osmi ráno do pěti odpoledne u stolu v kanceláři.

Zaměstnane­c by ale měl dodržovat taková pravidla, která si se zaměstnava­telem dohodl, plnit zodpovědně své úkoly a nedělat si z práce holubník.

Chtějí rychlou kariéru

Současní absolventi IT kladou důraz na vyváženost pracovního a soukromého života, větší flexibilit­u v rámci pracovní doby a zajímavost práce jako takové. Také očekávají rychlejší kariérní postup. Vzhledem k aktuálnímu stavu na trhu se většina firem snaží uchazečům vyjít vstříc.

Školy však často nedokáží plně připravit studenty na pracovní život. Je důležité, aby se mladí zapojili do pracovního procesu už v průběhu studia a nasbírali tolik potřebné praktické zkušenosti. Zvýší tím výrazně svou cenu na trhu práce a mohou si tak platově polepšit.

Autor je spoluzakla­datel jobportálu Jobstack.it

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia