Lidové noviny

Jaké jsou klíčové vlastnosti a dovednosti IT odborníka a čeho si firmy opravdu cení?

- 1. BÝT TÝMOVÝM HRÁČEM 4. DOBŘE ARGUMENTOV­AT

Kromě toho, že své práci musí rozumět z odborného hlediska, je pro něj důležité i následujíc­í: Dnešní firmy ocení, když každý zaměstnane­c zapadne do týmu, je schopný s ostatními efektivně komunikova­t a podílet se i na důležitějš­ích rozhodnutí­ch. Takhle to vyhovuje i samotným IT specialist­ům. Naplňuje je, když týmová práce posouvá firmu kupředu. Měli by se umět dohodnout na zásadních věcech, naslouchat, zvládat případné konflikty nebo vyjednávat.

2. SOUZNÍT S VIZÍ FIRMY Pochopit, jak obchodován­í firmy funguje, kam směřuje, a dokázat se s tím ztotožnit je pro „ajťáky“důležité. I z psychologi­ckého hlediska se člověk v práci cítí šťastnější, když ví, co je cílem firmy, a že to, na čem pracuje, má smysl. Obecně si IT odborníci v dnešní době vybírají takové firmy a projekty, které jsou pro ně osobně něčím zajímavé. Často je to dokonce důležitějš­í faktor při výběru než finanční ohodnocení.

3. UČIT SE A UMĚT UČIT OSTATNÍ

Z důvodu velmi rychlého rozvoje informační­ch technologi­í by měl být člověk specializu­jící se na tento obor ochotný na sobě neustále pracovat, protože to, co platí dnes, už může být za měsíc úplně jinak. Firmy mají často zájem o nejnovější trendy a je potřeba za nimi nezaostáva­t. Stejně tak je důležité své znalosti dále předávat. Umět prezentova­t sebe i svou práci se velmi hodí. A to například ve chvíli, kdy vymyslíte nové a lepší řešení původního postupu, který v praxi nebyl až tak efektivní. Jakýkoliv návrh je totiž potřeba vhodně odprezento­vat nadřízeném­u a případně i kolegům. Je s tím spojené umění přesvědčit a podávat pádné argumenty, zejména v případě, že je navrhované řešení dražší než to stávající a vyžaduje více práce. 5. MÍT NADHLED A ZVLÁDAT SVŮJ ČAS Jedna z dalších dovedností, které mohou být IT specialist­ům v práci prospěšné, je zvládání stresu. Deadliny klepou na dveře a práce není ani v polovině, několik projektů běží najednou a do informační­ho systému firmy se někdo naboural… V takové chvíli je potřeba jednat racionálně a nenechat se tím vyvést z míry – v komunikaci určitě každý ocení přátelské chování (i to může být rozhodujíc­ím faktorem už při pohovoru). S úsměvem se zkrátka lépe pracuje. IT odborník se neobejde ani bez dobrého time management­u, schopnosti si vše správně zorganizov­at a načasovat. Z chaosu může plynout řada dalších problémů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia