Lidové noviny

Šanci na slavnou MLB nevzdám

Martin Červenka může být prvním Čechem, který si zahraje nejslavněj­ší baseballov­ou soutěž MLB.

- TOMÁŠ KUBÁNEK ŠTĚPÁN KORČIŠ

V NHL jsou čeští hokejisté běžným jevem, řada z nich se dokonce zapsala výrazným písmem do její historie. Také v basketbalo­vé NBA už nastupoval­i čtyři Češi. Ovšem další slavné zámořské soutěže NFL a MLB zatím na první český zápis čekají. Blízko Major League Baseball je Martin Červenka, šestadvace­tiletý chytač neboli catcher (stojí za pálkařem a chytá míč, když pálkař nadhoz mine), jenž v Americe působí posledních osm let. Zkraje března se mu v utkání přípravnéh­o kempu Baltimore Orioles povedl první odpal, když v poslední směně proti Minnesotě Twins pomohl tříbodovým homerunem k výhře 9:4.

I když se do kádru pro hlavní sezonu nakonec zatím nedostal, věří, že se mu to v budoucnu přece jen povede. „Nikdy jsem nezvažoval, že bych to vzdal,“říká v e-mailovém rozhovoru pro LN.

LN Jaké jste měl pocity, když se vám povedl první odpal a rovnou homerun v týmu MLB? Byl jsem rád, že jsem trefil míček dobře, ale jinak jsem na nic moc nemyslel, protože jsem se musel soustředit na svoji práci na pozici catchera v dalším inningu (fáze hry), abych pomohl týmu udržet výsledek.

LN Vnímal jste, že vás homerun může přiblížit místu v hlavním týmu?

Vůbec ne, protože jsem věděl, že budu muset ještě získávat zkušenosti v nižších ligách. LN Jak jste ty týdny v přípravě Baltimore prožíval?

Jako přípravu na nadcházejí­cí sezonu, nedělal jsem si hlavu z toho, v jakém kempu jsem. Můj hlavní cíl je připravit se co nejlépe na sezonu. Ani jsem nebyl nervóznějš­í, jednalo se o přípravný zápas.

LN Nakonec jste byl z výběru pro hlavní tým vyřazen. Proč se to nepovedlo?

Jak jsem již říkal, musím ještě získat zkušenosti v nižších ligách. A vzhledem k tomu, že jsem minulý rok hrál soutěž Double-A, tak se často nestává, že by hráči úplně přeskočili vyšší Triple-A.

LN Může se naskytnout šance ještě během sezony?

Může, vše bude záležet na tom jak budu hrát a jak se případně trenérům budu hodit do týmu.

LN Jaká je konkurence a řevnivost mezi adepty na hlavní tým? Jací hráči se v přípravnýc­h kempech scházejí?

Hráči, kteří se v tomto kempu scházejí, už mají zkušenosti z MLB, a každý rok si tým zve další hráče z nižších lig, jako jsem já, aby měli možnost poznat prostředí a nabrat zkušenosti. Jinak konkurence je vysoká, ale hráči se k sobě chovají velice kamarádsky.

LN Loni jste hrál Double-A, tedy vlastně třetí ligu? Můžete se letos posunout o ligu výš do Triple-A, která je hned pod MLB?

To bude záležet na tom, jací catcheři zůstanou v organizaci Orioles. Pro mě je jasná priorita, abych dostával co nejvíc prostoru v zápasech. Smlouvu mám na rok.

LN Je vám 26 let. Co znamená věk pro hráče baseballu a jeho šance udělat „díru do světa“, probojovat se do MLB a podobně? Například ve fotbale nebo hokeji by mělo jít o hotového, etablované­ho hráče.

Člověk se určitě dostává do věku, kdy by měl být na vrcholu své fyzické zdatnosti, ale v baseballe dělají hodně i zkušenosti.

LN Jaké zkušenosti to konkrétně jsou?

Například spolupráce s nadhazovač­i, znalost hráčů ostatních týmu, množství startů na pálce a mnoho dalších, které se dají získat pouze pomocí zápasů.

LN Jste první Čech, který má šanci se do MLB dostat. Jak tento fakt vnímáte?

Nad tím vůbec nepřemýšlí­m.

LN Byly chvíle, kdy jste zvažoval, že to vzdáte?

V Americe hraji posledních osm let a za tu dobu si člověk prošel hodně různými emocemi a zkušenostm­i, ale nikdy jsem nezvažoval, že bych to vzdal.

LN Jaké jsou na vaší úrovni výdělky? A kolik berou hvězdy MLB?

U nás je to tak, aby si hráči měli možnost zaplatit bydlení a jídlo. Moc se z toho nedá ušetřit. V MLB samozřejmě berou mnohem větší peníze pohybující se od 500 tisíc dolarů až po hráče, kteří berou 30 milionů dolarů za rok.

LN Uvažujete třeba o hraní mimo Ameriku? Dá se i jinde baseballem uživit?

Nikdy jsem nad hraním baseballu mimo USA moc nepřemýšle­l, ale co vím, tak i třeba v Asii se tím dá dobře vydělat, v Evropě už to tak dobře placený sport není.

LN Chcete v pozdějším věku působit v Česku a podílet se na rozvoji svého sportu? Nepřesahuj­e vaše kvalita domácí soutěž?

Určitě bych si chtěl zahrát českou extraligu, až skončím s baseballem v Americe. Neřekl bych, že mé herní schopnosti ji přesahují, protože v Česku můžeme najít spoustu šikovných hráčů.

 ?? FOTO ORIOLESHAN­GOUT.COM ?? Martin Červenka je odchovance­m pražského týmu Kotlářka, v české extralize hrál i za celek Tegola
Titans Praha. V 16 letech podepsal neprofesio­nální smlouvu s týmem MLB Cleveland Indians, nyní hraje za Bowie Baysox, na farmě Baltimore Orioles. Na domácím mistrovstv­í Evropy do 21 let v Brně získal s reprezenta­cí zlato. PRAHA
FOTO ORIOLESHAN­GOUT.COM Martin Červenka je odchovance­m pražského týmu Kotlářka, v české extralize hrál i za celek Tegola Titans Praha. V 16 letech podepsal neprofesio­nální smlouvu s týmem MLB Cleveland Indians, nyní hraje za Bowie Baysox, na farmě Baltimore Orioles. Na domácím mistrovstv­í Evropy do 21 let v Brně získal s reprezenta­cí zlato. PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia