Lidové noviny

Po francouzsk­é prohře zbývá britská naděje

-

Bez ohledu na zklamání z mnichovské zrady se zájem českoslove­nského odboje upnul opět především na Francii, která však zatím měla uplatnění pro českoslove­nské vojáky jen v řadách cizinecké legie.

Začali v Paříži...

Posun nastal však již 2. srpna 1939, kdy v Paříži zahájila pod vedením generála Sergěje Ingra činnost tzv. Českoslove­nská vojenská kancelář. Po vyhlášení války Německu francouzsk­á vláda podepsala 2. října 1939 konečně i smlouvu o obnovení českoslove­nské armády ve Francii. Ta se za složitých materiální­ch podmínek (zastaralá výzbroj, nevyhovují­cí ubytovací podmínky, staré uniformy atd.) formovala na jihu Francie v okolí města Agde z uprchlíků z protektorá­tu, bývalých interbriga­distů internovan­ých ve Francii, z dobrovolní­ků žijících v zahraničí a také z mobilizova­ných Čechů a Slováků žijících ve Francii.

To umožnilo formovat a cvičit postupně celou pěší divizi, ale v květnu 1940 po německém vpádu do Francie se muselo improvizov­at, a tak na frontu v době rychlého rozkladu země mohla být pod velením generála Jaroslava Čiháka vyslána alespoň „divizní pěchota“(1. a 2. čs. pěší pluk), která se od 14. června 1940 v síle asi 5100 mužů zúčastnila ústupových bojů na řekách Marně a Loiře, které však skončily již 22. června podpisem francouzsk­é kapitulace.

Francouzsk­á anabáze českoslove­nských jednotek sice neskončila příliš slavně, nicméně i v atmosféře zmatku a beznaděje a velice nízké francouzsk­é ochoty bojovat si oba českoslove­nské pluky vedly poměrně dobře a českoslove­nští vojáci prokázali mnohem vyšší morálku než většina francouzsk­ých jednotek.

... pak se přesunuli na ostrovy Při tehdejší existenci německo-sovětského paktu Ribbentrop–Molotov zbyl

Českoslove­nští vojáci pochodují v Agde 7. 3. 1940 v den narozenin T. G. M. FOTO VHÚ v tuto chvíli českoslove­nskému odboji již jen Churchillů­v Albion…

Tam bylo nyní evakuováno vedle letců, kteří při obraně Francie sestřelili jistě 129 německých letounů a další pravděpodo­bně, i 3815 příslušník­ů pozemního vojska (převážně uprchlíků z protektorá­tu), které Britové, odhodlaní bít se dále s Němci sami, uvítali velice srdečně.

Začalo nové formování českoslove­nských jednotek, které narušila jen vzpoura asi 500 mužů ovlivněnýc­h komunistic­kými demagogy, kteří odmítali „imperialis­tickou válku“. Nevěděli si totiž stále rady s probíhajíc­í spoluprací Berlína s Moskvou.

Exilová vláda 28. října 1940 naopak za boje ve Francii vyznamenal­a 132 vojáků Českoslove­nským válečným křížem 1939 a 109 vojáků obdrželo medaili Za chrabrost. Mezi vyznamenan­ými se objevují i jména Jan Kubiš a Josef Gabčík. Jejich hrdinským činem zakončíme tento týden i náš seriál. mj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia