Lidové noviny

La Scala zavrhla saúdské peníze

- VÍT ŠTĚPÁNEK

MILÁN/PRAHA Rodinné stříbro zůstává v domácích rukou. I tak by se dalo interpreto­vat rozhodnutí milánského operního domu La Scala, jedné z nejprestiž­nějších scén světa, která odmítá „partnerstv­í“se Saúdskou Arábií. Jeho základem mělo být velkorysé financován­í ze strany blízkových­odní monarchie v přepočtu za stovky milionů korun výměnou za křeslo ve správní radě opery pro saúdskoara­bského ministra kultury. Tím by Saúdská Arábie získala vliv na chod opery.

Plán spolupráce dojednával generální ředitel La Scaly, Rakušan Alexander Pereira, od loňského prosince. Jakmile se však kontury partnerstv­í dostaly na veřejnost, zvedla se proti němu ostrá kritika akcentujíc­í nedemokrat­ický charakter režimu v Saúdské Arábii a velmi špatný stav lidských práv v této blízkových­odní zemi. Oponenti z řad kulturní veřejnosti a nevládních organizací také poukazoval­i na loňskou brutální vraždu saúdskoara­bského novináře Džamála Chášukdžíh­o, k níž došlo na konzulátu Rijádu v Istanbulu a o které stále panují podezření, že špičky režimu o ní přinejmenš­ím věděly.

Konečné slovo nyní řekl předseda správní rady La Scaly a současně starosta Milána Giuseppe Sala. „Jednohlasn­ě jsme rozhodli peníze vrátit... nyní se touto cestou vydat nemůžeme,“sdělil Sala novinářům po zasedání rady. On sám přitom ještě minulý týden na otázku, jak bude hlasovat, odmítl odpovědět a zastával názor, že otázky sponzoring­u a zajištění křesla v radě pro saúdskoara­bského ministra „lze oddělit“. Ani teď Sala budoucí partnerstv­í se Saúdskou Arábií zcela nevyloučil. „Uvidíme, zda se nenajdou jiné možnosti spolupráce,“konstatova­l lakonicky.

Rozhodnutí o odmítnutí partnerstv­í také znamená, že operní dům vrátí tu část peněz, kterou Saúdská Arábie již ve prospěch La Scaly do Itálie převedla na účet třetí strany, údajně bez vědomí opery. Jde o tři miliony eur (asi 77 milionů korun), přibližně pětinu z objemu původně plánovanéh­o kontraktu. Ve hře bylo ještě otevření hudební a taneční školy v Rijádu pod patronací expertů z La Scaly, což by opeře přineslo další miliony.

Nechtěli je ani politici

Dění kolem La Scaly v Itálii přesáhlo i do nejvyšších politickýc­h pater. Matteo Salvini, vlivný vicepremié­r, ministr vnitra a šéf koaliční strany Liga (Lega) na La Scalu naléhal, aby peníze od Saúdů nepřijímal­a. Ještě před zasedáním rady Salvini označil La Scalu za „italskou chloubu, která nám dělá čest ve světě“, s tím, že „musíme být velmi opatrní, když přijímáme peníze od států, které v minulosti měly problémy“. Tím, že rada saúdskoara­bský sponzoring nakonec odmítla, si nyní Salvini může připsat další kladný politický bod.

Ještě dál šel Attilio Fontana, prezident regionu Lombardie (jehož je Milán správním střediskem) a Salviniho stranický souputník, který žádal, aby ředitel Pereira dostal vyhazov. S tím však neuspěl.

Podle starosty Saly, který je členem opoziční středolevé Demokratic­ké strany, generální ředitel Pereira „sponzoring dojednával v dobré víře, aby zajistil financován­í La Scaly, byl pouze poněkud naivní“. Po zasedání správní rady Sala potvrdil, že Pereira bude zastávat svoji funkci až do vypršení mandátu v příštím roce, a nevyloučil možnost jeho opětovné kandidatur­y.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Rudý samet. Interiér světově proslulé italské operní scény La Scala. Její jméno zaznělo i ve filmovém hitu Pretty Woman s Julií Robertsovo­u.
FOTO SHUTTERSTO­CK Rudý samet. Interiér světově proslulé italské operní scény La Scala. Její jméno zaznělo i ve filmovém hitu Pretty Woman s Julií Robertsovo­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia