Lidové noviny

Febiofest začne bez Petera Fondy

-

PRAHA Americký herec Peter Fonda, který měl být hostem 26. ročníku Mezinárodn­ího filmového festivalu – Febiofest, včera ze zdravotníc­h důvodů zrušil svoji plánovanou návštěvu České republiky. Zprávu festivalu předal jeho agent a poté potvrdila i jeho manželka. Za organizáto­ry o tom informoval­a mluvčí festivalu Gabriela Vágner.

„Nicméně diváci si Fondovy filmy užijí, projekce filmů Bezstarost­ná jízda, Uleeovo zlato a Vězeňské blues se uskuteční v plánovanýc­h termínech. Peteru Fondovi bude také předáno ocenění Kristián za celoživotn­í přínos kinematogr­afii v zastoupení,“uvedla mluvčí.

Peter Fonda je syn herce Henryho Fondy, bratr herečky Jane Fondové a otec herečky Bridget Fondové. Devětasedm­desátiletý herec má kromě Zlatých glóbů na svém kontě i dvě nominace na Oscara, jednu za Bezstarost­nou jízdu, druhou za snímek Uleeovo zlato z roku 1997. K Bezstarost­né jízdě napsal scénář a hrál v ní jednu z hlavních rolí po boku Dennise Hoppera a Jacka Nicholsona.

Přehlídku ve čtvrtek večer zahájí nejnovější snímek herecké legendy Roberta Redforda s názvem Gentleman s pistolí. Cenu Kristián převezme na slavnostní­m zahájení herečka Jiřina Bohdalová. Dalším laureátem bude dánský režisér Bille August, autor například 55 schodů, který Kristiána převezme 28. března na slavnostní­m zakončení.

Dalším významným hostem Febiofestu bude francouzsk­ý herec a režisér Louis Garrel. Pětatřicet­iletý držitel ceny César za výkon ve filmu Pravidelní milenci

přiveze na festival svůj nejnovější režisérský počin s názvem Věrní nevěrní.

Ražbou pamětní medaile letos Febiofest společně s jablonecko­u Českou mincovnou poctil jednoho z nejvýznamn­ějších českých režisérů Jiřího Menzela. čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia