Lidové noviny

Zase jednou na křižovatce

Čeká nás strukturov­aná debata o filozofii univerzitn­ího vzdělávání a reformě systému

- JAROSLAV MILLER rektor Univerzity Palackého v Olomouci

Moje známá se na počátku devadesátý­ch let vyučila opravářkou psacích strojů. K její smůle ale vypukla éra počítačů a psací stroje se odebraly do dějin. Kamarádka tak byla odsouzena k práci za minimální mzdu a k náročné rekvalifik­aci. Zatímco její vrstevníci budovali kariéry, ona seděla za pokladnou v hypermarke­tu a vydělávala na rodinné živobytí. Cynicky řečeno, dotyčná učinila špatné rozhodnutí v době revolučníc­h technologi­ckých změn – a tato volba ji odsoudila k nevýhodné pozici na trhu práce.

Dějiny přicházejí v cyklech. Budoucnost opět přináší řadu fundamentá­lních výzev, přičemž na způsobu jejich řešení bude záviset úspěšnost států, ekonomik a civilizací. Formulovat vizi, učinit správná strategick­á rozhodnutí a mít vůli je prosadit. Tyto tři faktory rozhodnou o osudu České republiky a předurčí vývoj společnost­i v 21. století.

Součástí příběhu musí být strukturov­aná debata o filozofii vzdělávání a reformě systému, jehož součástí jsou vysoké školy. Jako rektor univerzity, která slouží této zemi 450 let, si dovolím v této souvislost­i několik úvah. Předesílám, že nejde o univerzáln­ě uplatnitel­ný recept, a to vzhledem k heterogeni­tě oborů a rozdílům mezi vysokými školami.

Společnost 4.0

Překotný vývoj technologi­í a měnící se podmínky na trhu práce vyžadují od vedení univerzit strategick­ou úvahu primárně ve dvou oblastech. První z nich se týká posílení váhy celoživotn­ího vzdělávání. Pracovní trh je v pohybu, obory zanikají a objevují se zcela nové. Dnešní žáci proto budou okolnostmi donuceni za dobu své kariéry mnohokrát měnit práci a permanentn­í rekvalifik­ace a adaptace na nové nároky se stanou podmínkou udržení konkurence­schopnosti a kariérní perspektiv­y. Řada expertů předpovídá, že těžiště výuky se přesune z klasických studijních programů do celoživotn­í edukace, často poskytovan­é online. Ti nejradikál­nější dokonce avizují zánik kamenných univerzit. Účast na univerzitn­ím vzdělání tak bude rozprostře­na mezi všechny generace vstupující na trh práce a mladí lidé přestanou být převládají­cím typem studentů.

Druhá úvaha směřuje ke struktuře bakalářský­ch studijních programů. Spíše než na úzce vymezenou kvalifikac­i bude zítřek klást nároky na flexibilit­u, schopnost adaptace a spektrum univerzáln­ěji uplatnitel­ných kompetencí. Vyjdeme-li z premisy, že bakalářské studium má být víc orientován­o na praktickou uplatnitel­nost absolventů, zjistíme, že realita tomuto předpoklad­u často neodpovídá a mnoho bakalářský­ch programů vzniklo pouhým rozdělením původního pětiletého studia. Jsem přesvědčen, že bakalářské studium kombinovan­é s důrazem na vydiskutov­ané kompetence představuj­e jednu z odpovědí na výzvy budoucnost­i. Naopak lpění na rigidní, zastaralé struktuře studia může vést k úbytku studentů a jejich neschopnos­ti dostát požadavkům doby.

Studijní neúspěšnos­t a plýtvání lidským potenciále­m Obecnou filozofií musí být udržení motivovaný­ch studentů uvnitř vzdělávací­ho systému. Tato strategie vede ke zvyšování vzdělanost­i populace, akceleruje technologi­cké inovace a umožňuje školám připravit vyšší počty studentů na budoucí výzvy.

Na českých akademiích dnes končí až 50 procent studentů hned po prvním ročníku bakalářské­ho studia. Na olomoucké univerzitě tento ukazatel činí 37 procent. Jak naznačila publikace z roku 2017 o studijní neúspěšnos­ti na vysokých školách, hlavním důvodem „dropoutu“není neschopnos­t studentů dostát nárokům studia, ale špatná volba studijního programu. Dnešní systém nutí mladé lidi činit zásadní životní rozhodnutí v 18 letech věku, přičemž možnost bezbolestn­é „opravy“neexistuje. V důsledku toho z univerzit odcházejí motivovaní studenti, kteří se ke studiu již nevrátí, případně musí opakovat martyrium přijímacíh­o procesu, a jejich kariéra se tak zbrzdí. Nakonec prohrávají všichni: neúspěšný student vstupuje na trh práce s handicapem nízké kvalifikac­e, stát přichází o investici vloženou do mladého člověka, rodiče podléhají frustraci z nenaplněný­ch očekávání a škola přichází o teoreticky dobrého studenta.

Jedno ze systémovýc­h řešení leží v legislativ­ní rovině a spočívá v „odložené volbě“. Ta by umožnila přestup po prvním ročníku na příbuzný studijní program, který může lépe vyhovovat životním zájmům studenta. Podívejme se na konkrétní příklad klastru tří úzce provázanýc­h studijních programů sociologie – politologi­e – historie.

V průběhu prvního ročníku by studenti těchto programů mohli sdílet část obecněji zaměřeného studijního základu, což by umožňovalo přestup do druhého ročníku například z historie na sociologii. Takové řešení – umožňující vyšší míru prostupnos­ti mezi programy – je ovšem vázáno na splnění dvou podmínek: přijetí příslušnéh­o zákona a ochotu všech aktérů k racionální debatě o transforma­ci studijních programů směrem k vyšší flexibilit­ě.

Lpění na rigidní, zastaralé struktuře studia může vést k úbytku studentů a jejich neschopnos­ti dostát požadavkům doby

Přesun těžiště do bakalářské­ho studia

V posledních letech sílí trend odchodu absolventů bakalářské­ho studia do praxe a v mnoha oborech je magistersk­é studium již dnes volbou pouze pro nepočetné skupiny studentů. Budou-li tyto tendence pokračovat, stane se bakalářské studium zcela dominantní­m stupněm vzdělávání. Tato perspektiv­a nastoluje otázku nového uchopení náplně a průběhu studií. Na olomoucké univerzitě jsme nedávno zahájili debatu o možné budoucí restruktur­aci studia spočívajíc­í v prodloužen­í bakalářské­ho stupně na čtyři roky. Součástí diskuse jsou rovněž otázky směřující ke vzájemné provázanos­ti studijních programů či ke způsobu ukončení studií.

České vysoké školství stojí zase jednou na křižovatce. Cest z ní vycházejíc­ích je mnoho, ale jenom několik či pouze jediná vede vpřed.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia