Lidové noviny

Brexit později. Kdy, není jasné

- IVETA DAŇKOVÁ dopisovate­lka LN v Bruselu

Britská premiérka Theresa Mayová přijela do Bruselu s žádostí o odložení termínu brexitu na konec června. O možnostech posunu jednali lídři EU až do pozdního večera.

BRUSEL Šéfové vlád sedmadvací­tky včera na summitu v Bruselu nejprve vyjádřili ochotu odložit termín odchodu Spojeného království z Evropské unie na 22. květen 2019, tedy těsně před volby do europarlam­entu. Vyplývá to z návrhu závěrů summitu, jejž zveřejnil list Financial Times. Podle evropských diplomatů ale lídři zvažují odklad i do 7. května, do konce roku či do zatím nestanoven­ého data. Mluvilo se však i o delších termínech, podmíněnýc­h ovšem tím, že by Británie do 11. dubna dala najevo záměr uspořádat v květnu zmiňované evropské volby. Jiné země se naopak vracejí k možnosti posunu brexitu na 30. červen, tedy na termín, o který EU ve středu požádala britská premiérka Theresa Mayová. Unijní státy ale odklad většinou podmiňují schválením brexitové dohody, již Mayová loni s Bruselem vyjednala, a to do týdne. Jenže dokument už v britském parlamentu dvakrát ztroskotal. Vyskytly se však i návrhy umožnit odklad brexitu bez podmínek.

„Ačkoliv naděje na úspěch se může zdát křehká, ba možná iluzorní a ačkoliv brexitová únava začíná být stále viditelněj­ší a oprávněná, nemůžeme rezignovat na hledání pozitivníh­o řešení,“uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Jak se unijní státy k žádosti o posun termínu vystoupení Spojeného království postaví, nebylo do poslední chvíle jasné. Tusk sice předem avizoval, že krátký odklad považuje za myslitelný, zároveň ale upozornil na možné právní problémy, které může vyvolat.

Diplomaté mimo záznam přiznávají, že někteří představit­elé unijních zemí jsou už vůči britské premiérce nedůvěřiví. Obávají se, aby se neopakoval scénář, kdy Theresa Mayová s unijními lídry něco dojedná, ale pak narazí na nedostatek podpory ve své vlastní Konzervati­vní straně a v parlamentu. Francie už otevřeně pohrozila, že odklad termínu brexitu zablokuje, pokud Británie neprokáže věrohodnos­t své další strategie.

Stejně tak Slovensko se rozhodlo podpořit případný odklad pouze v případě, že Londýn předloží konkrétní plán. „Nemůžeme donekonečn­a prodlužova­t termín a nemít nic na stole. Mně se zdá jako možné datum termín evropských voleb. Musíme ale počítat i s neřízeným brexitem. Slovensko je na to připravené,“prohlásil slovenský premiér Peter Pellegrini.

Možnosti odkladu je otevřené i Česko. „Většina států s tím asi souhlasí . Záleží na délce prodloužen­í, jestli to bude jen o týden, nebo do poloviny dubna, kdy je deadline na přípravu evropských voleb,“uvedl v Bruselu premiér Andrej Babiš (ANO).

Šéf Evropské rady Donald Tusk je v případě nedohody na způsobu a délce odkladu brexitu připraven příští týden svolat mimořádný summit. Ten by se mohl teoreticky konat až 29. března, tedy v den, kdy Spojené království zatím stále musí Evropskou unii opustit. Pokud by ale v nejzazším možném termínu některá ze zemí odklad zablokoval­a, zbyly by britské premiérce už jen dvě možnosti: buď brexit bez dohody, nebo deaktivace článku 50, a tedy setrvání Londýna v EU.

Čína jako narušitel

Brexit včera zastínil další důležitá témata, jimž se unijní státy na summitu věnují. Mezi nimi přípravu vrcholné schůzky EU–Čína, která se v Bruselu odehraje v dubnu. Unijní špičky na ní chtějí výrazně urychlit vyjednáván­í o evropsko-čínské investiční dohodě.

„Zatím se velmi vlekla, unijní lídři jsou připraveni tento proces uspíšit. Do léta příštího roku jsme schopni nabídnout odstranění bariér,“uvedl mimo záznam vysoce postavený unijní zdroj. Náhlý spěch evropských představit­elů podle deníku Financial Times souvisí s tím, že se Itálie jako první země G7 rozhodla připojit k iniciativě nové hedvábné stezky. Včera kvůli tomu do Říma přiletěl na návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching. Unijní špičky se prý obávají, že sbližování Itálie a států střední a východní Evropy s Čínou může narušit jednotnou strategii EU.

Monitor k tématu čtěte na straně 11

 ?? FOTO REUTERS ?? Milujte se, neodcházej­te!
FOTO REUTERS Milujte se, neodcházej­te!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia