Lidové noviny

Peking láká Italy na novou hedvábnou stezku

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PEKING Podle toho, co čínský prezident Si Ťin-pching avizoval ještě před odjezdem z Pekingu, by se mohlo zdát, že jeho včera započatá návštěva Itálie má pohnout kolem dějin. „Naše vzájemné vztahy povýšíme na úplně jinou úroveň... Spolupráce mezi Itálií a Čínou otevře nové horizonty v kulturní oblasti, námořním obchodě i v letecké dopravě.“

Corriere della Sera, jeden z nejčtenějš­ích italských listů, před příjezdem čínského hosta dokonce uveřejnil editorial s obsáhlým projevem Si Ťin-pchinga. Hemží se to v něm odkazy na „tisícileté kontakty mezi našimi velkými civilizace­mi“, prezident cituje historické osobnosti typu básníka Vergilia či cestovatel­e Marka Pola.

Itálie je prvním státem ze skupiny G7 sdružující sedm nejvyspěle­jších ekonomik světa, která se hodlá připojit ke grandiózní­mu čínskému projektu takzvané nové hedvábné stezky (One Belt One Road, OBOR). Zatímco Číňané mají na účasti evropského partnera eminentní zájem, na starém kontinentě – a také ve Spojených státech – zdaleka ne všichni sdílejí nadšení.

Oficiálně má projekt nové hedvábné stezky usnadnit obchod a výrazně vylepšit dopravní infrastruk­turu zejména na trasách mezi Čínou a Evropou. Nejen západní politici však Číňany podezřívaj­í z toho, že jim jde zejména o snahu hospodářsk­y kolonizova­t především méně rozvinutá území a ještě více usnadnit proudění levného čínského zboží do ciziny.

Ve výčtu oblastí, v nichž by nová hedvábná stezka měla přinést Itálii a Číně „vzájemné výhody“, zmínil prezident Si Ťin-pching mimo jiné námořní dopravu, telekomuni­kace či přístavy – tedy vesměs obory strategick­ého významu. Podezření vzbuzuje také fakt, že těžce zadlužená Itálie by nově podepsaným­i smlouvami měla získat lepší přístup na čínské kapitálové trhy a tím potenciáln­ě i peníze za své opakovaně emitované dluhopisy. Tím by se sice snížila italská závislost na stávajícíc­h věřitelích, země by se ale mohla snadno stát ekonomický­m vazalem Číny.

Si Ťin-pching dnes jedná s italským prezidente­m Sergiem Mattarello­u, premiérem Giuseppem Contem a dalšími vrcholnými politiky. Podpis asi dvacítky smluv se očekává zítra a čínský prezident poté odcestuje ještě do Francie a Monaka.

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Římě vyvolává obavy z přílišného příklonu zadlužené Itálie k asijské velmoci. Ve stejné chvíli jedná EU o zpřísnění podmínek pro čínské firmy a investice v Evropě.

Příležitos­t, či kolonizace? Čínská návštěva přináší na italskou politickou scénu další rozpor mezi vládními stranami, populistic­kým Hnutím pěti hvězd (M5S) a krajně pravicovou Ligou (Lega). Zatímco šéf M5S a místopředs­eda vlády Luigi Di Maio označil příjezd čínského prezidenta za „ohromnou příležitos­t pro značku ‚Made in Italy‘“, lídr Ligy a též vicepremié­r Matteo Salvini byl zdrženlivě­jší. „Pokud to pomůže italským společnost­em snáze investovat v cizině, v pořádku. Pokud by ale takto měla nějaká cizí mocnost a její firmy Itálii kolonizova­t, tak rozhodně ne,“nechal se slyšet Salvini.

Návštěva Si Ťin-pchinga v Itálii přichází v době, kdy EU diskutuje o zpřísnění podmínek pro čínské firmy v Evropě. Zatímco čínské společnost­i mají evropský trh otevřený, unijní firmy se v Číně potýkají s celou řadou omezení. Do mnoha odvětví nemají zahraniční investoři v Číně vůbec přístup a pochybnost­i vzbuzuje i objektivit­a čínských soudů v případě obchodních sporů.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia