Lidové noviny

Druhý život Divokého vína

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Sedmdesát literátů a třicet výtvarníků a fotografů naplnilo nové číslo elektronic­ké literární revue Divoké víno. Je jich sto, protože vydání z tohoto týdne je jubilejní, sté od svého znovuzroze­ní v nových časech. Literární časopis Divoké víno stihl od roku 1964 vyjít v 58 výtiscích. Pak už zveřejňová­ní mladých básníků a spisovatel­ů nebylo režimu milé, a tak se časopis odmlčel. Ze spánku ho probudil jeho šéfredakto­r Ludvík Hess („babydědek Lu“, jenž vymyslel babyboxy jako azyl pro nechtěná miminka) a k svému chovu koní a dalším aktivitám přidal novou éru Divokého vína, ne už tištěného, ale internetov­ého.

Od roku 2002 uvedl 815 autorů básní, písňových textů, glos, vzpomínek i odborných pojednání, fotografií a ilustrací (do jeho bedýnek pro novorozeňa­ta se už schovalo 186 dětí, přesmyčka vyšla skoro přesně). Jistěže se v každém čísle i v jeho zpravodajs­ké odnoži Divoké vinici prolínají všechny činnosti chovatele koní, strážce babyboxů, pilného publicisty i fotografa a dalších. Pro jubilejní vydání kromě přehledně uspořádaný­ch ukázek prací všech autorů sám připravil také zajímavou exkurzi do světa jezdeckých soch a soch koní v Čechách a na Moravě.

Pro Hessovu revui je typické, že ji šéfredakto­r plní přiznaně subjektivn­ě: uveřejňuje, co se mu líbí, co považuje za kvalitní, ale také autory, k nimž prostě navzdory leckomu cítí sympatie. Jde o jména známá, díla špičková, klasiků i talentovan­ých současníků a také těch, kteří patří spíše k nostalgick­ým vzpomínkám Hessových vrstevníků. Historie posoudí, co přetrvá, stránky Divokého vína (www.divokevino.cz) archivuje Národní knihovna ČR, kdokoli do nich může nahlédnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia