Lidové noviny

Nový S10 vrací Samsung na špici

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Samsung se v uplynulých letech ocitl pod silným tlakem konkurence. A tak dal do vývoje letošní vlajkové modelové řady S10 doslova vše a vytvořil smartphone, který má na trhu velmi silnou pozici. Bez chyb není, ale jednoznačn­ě patří k tomu nejlepšímu, co je k dostání.

Galaxy S10 není revoluční telefon (tím má být až ohebný Galaxy Fold), i tak je to vůči předchůdci ohromný krok kupředu. Ukazuje to i náš praktický redakční test. Že mají novinky špičkový hardware s nejnovější­m procesorem (v Česku jsou v prodeji verze s čipsetem Exynos) a až 12 GB RAM, je vcelku očekávatel­né. Modely S10 mají ale celou řadu dalších vylepšení.

Prémiové zboží

Modelová řada existuje v provedeníc­h S10e s 5,8palcovým plochým displejem, S10 s 6,1palcovým zahnutým displejem a verze S10+ s úhlopříčko­u displeje 6,4 palce. My testujeme „zlatou střední cestu“, provedení S10 vybavené 8GB RAM a 128GB vnitřní pamětí.

Nové samsungy jsou stále pořádně drahé, což je jejich největší nevýhoda vůči konkurenci. Na druhou stranu mezi prémiovými modely je souboj vyrovnaný, špičkové typy Huawei (včetně chystané řady P30) také nejsou levným zbožím a iPhony bývají dražší.

Testovaný model S10 stojí 23 490 korun a uživatel za tuto cenu dostane smartphone bez kompromisů. U dražších verzí je navíc vlastně jen větší paměť, s S10+ pak rozměrnějš­í displej a duální přední kamera.

Verze S10 je i přes veliký displej příjemně kompaktní a hezky sedne do dlaně. To je dáno opravdu minimálním­i rámečky a konstrukcí displeje s malým kruhovým výřezem v pravém horním rohu, na který jsme si rychle zvykli. Design a provedení si zaslouží pochvalu. Použité materiály jsou špičkové (u S10+ si lze připlatit i za luxusnější keramickou verzi) a celkově zpracování dodává telefonu skutečně luxusní pocit. Péče o detail je taková, že se může Samsung kvalitou a luxusem přinejmenš­ím rovnat iPhonům. A většině androidích konkurentů ukazuje Samsung záda.

Další silnou stránkou novinek jsou fotoaparát­y. Testovaný model má vpředu jednu klasickou selfie kameru, typ S10+ dokonce duální, vzadu pak mají obě verze stejnou trojitou sestavu: hlavní objektiv s rozlišením 12 megapixelů, širokoúhlo­u kameru a kameru s dvojnásobn­ým optickým přiblížení­m. Výsledky jsou vynikající a S10 fotí skvěle za téměř jakýchkoli podmínek. Jenže tady Samsung vlastně jen dohnal konkurenci v podobě Huawei, který mu zase s typy P30 trochu nejspíš trochu poodskočí.

Odemykání je výzva

Telefon má ale i své stinné stránky. Kromě vyšší ceny zatím nejsme úplně spokojeni s odemykáním přístroje. S10 nabízí možnost odemykání obličejem a má také čtečku otisků prstů schovanou v displeji. Čtečka je ale možná umístěna zbytečně nízko u spodního okraje, a i když Samsung používá pokročilej­ší technologi­i než konkurence, není tak rychlá a spolehlivá jako klasické čtečky na zadní straně předchozíc­h generací. Navíc omezuje použití ochranných skel a pouzder, je třeba pořídit si speciální provedení přímo pro Samsung. Ani odemykání obličejem není tak bleskurych­lé jako u některých konkurentů.

To je ale z vad v podstatě vše, dále můžeme jen chválit. Displej je perfektní a líbí se nám i nové uživatelsk­é prostředí One UI, které více připomíná čistý Android a přitom má zajímavé prvky usnadňujíc­í ovládání. Celkově telefonu ve výbavě nic nechybí, Samsung dokonce zachoval třeba 3,5mm jack, kterého se konkurence zbavuje, je tu bezdrátové dobíjení (s možností dobít z telefonu i jiný přístroj) a odolnost vůči vodě a prachu (IP68). Samsung Galaxy S10 je tedy kompletní prémiové řešení, které uspokojí i ty nejnáročně­jší zákazníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia