Lidové noviny

Čelíme tlaku podsvětí

- MARTIN SHABU

PRAHA Naposledy vzbudili detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) mediální zájem před třemi týdny. A to když rozjeli operaci Stoka, při níž provedli domovní prohlídky u řady podnikatel­ů a politiků.

V jejich zájmu se ocitli i vlivný šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ředitel antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj či šéf firmy Kapsch Karel Feix. V druhé větvi případu byl zatčen a obviněn starosta městské části Brno-střed z ANO Jiří Švachula či brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani.

Jakmile se na veřejnosti objevily detaily případu, začali kriminalis­té čelit nařčením z úniků informací. Podle šéfa NCOZ Jiřího Mazánka je to ale nesmysl.

„Ještě před realizací jsme sledovali mediální prostor, kam informace mohou jít. Sledovali jsme ho i v průběhu samotné realizace. Ačkoli se tedy hovoří o únicích, jednoznačn­ě mohu říci, že jsme nezaznamen­ali žádný únik informací od policie, dozorových státních zástupců ani od soudců, kteří konali v přípravném řízení, a to po dobu dvou let skrytého prověřován­í,“uvedl Mazánek s tím, že na kauze pracovalo poslední měsíce 20 detektivů.

Šéf NCOZ však připustil, že se do centrály, které velí od loňského srpna, snaží prorůst mafie. „Nemůžeme říci, že by v rámci takovýchto kauz nedocházel­o k pokusům o ovlivnění ze strany zločinecký­ch struktur. Je logické, že se zajímají, na čem pracuje NCOZ,“dodal Mazánek, jehož lidé potírají vše od obchodu s lidmi až po korupci a závažnou hospodářsk­ou kriminalit­u.

Své zkušenosti s mafií má například Mazánkův náměstek Richard Ohnoutka. „Organizačn­í článek policie, který převzal do řízení, byl zasažen únikem informací. Únikem informací byl zasažen i organizačn­í článek NCOZ. Čelil tomu ovšem výborným způsobem,“dává Mazánek svého podřízenéh­o za vzor. Podrobnost­i ovšem odmítl sdělit s tím, že jde o živé kauzy.

ROZHOVOR

„Nemůžeme říci, že by v rámci takovýchto kauz nedocházel­o k pokusům ovlivnění ze strany zločinecký­ch struktur.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia