Lidové noviny

Český lev pro jízdu bez řidičáku

Filmové ceny ovládla road movie o dětském úprku do světa dospělých

- MARCEL KABÁT

PRAHA Nominacím na České lvy za rok 2018 vévodil snímek Ondřeje Trojana Toman, který měl šanci uspět v rekordních třinácti kategoriíc­h. Nakonec však neproměnil ani jednu z nominací. Sobotní ceremoniál v pražském Rudolfinu ovládla road movie režiséra Olma Omerzua Všechno bude, která získala šest Českých lvů – pro nejlepší film, za scénář, režii, střih a také pro představit­ele vedlejších rolí Elišku Křenkovou a Jana Františka Uhra. Hrdiny vítězného filmu jsou dva ještě ne patnáctile­tí chlapci, kteří se v kradeném autě vydali na cestu za svobodou a vzrušující­mi zážitky.

Se čtyřmi Českými lvy slavil úspěch také celovečern­í režijní debut Ondřeje Havelky Hastrman. Oceněn byl mimo jiné herec Karel Dobrý za výkon v hlavní roli a Diviš Marek za kameru.

Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Jenovéfa Boková, kterou obsadila režisérka Beata Parkanová do svého snímku Chvilky.

Cenu pro nejlepší dokument si odnesl snímek o historii českého skateboard­ingu King Skate, při jehož přípravě tvůrce Šimon Šafránek shromáždil na tři desítky hodin autentický­ch videozázna­mů skateboard­ingu z osmdesátýc­h let.

V televizníc­h kategoriíc­h uspěl seriál Petra Zelenky Dabing Street a dvoudílný film Davida Ondříčka Dukla 61. Za roli v něm dostala herečka Martha Issová také cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

O vítězích letos hlasovalo celkem 143 členů České filmové a televizní akademie. Vybírali ze 40 hraných a animovanýc­h filmů a z 29 dokumentár­ních snímků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia