Lidové noviny

Svár o pozemky pod chrtím závodištěm

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA Chrtí závodiště v pražské části Motol, které leží na pozemcích hlavního města, zřejmě porušuje smlouvu o pronájmu. LN už před časem upozorňova­ly na nejasnosti okolo závodiště za stamiliony. Nyní se ukazuje, že pochybnost­i, zda společnost CZECH Internatio­nal, jež má pozemky v nájmu, dodržuje podmínky zakotvené ve smlouvě, byly možná na místě. Aktuální svár se týká pokračujíc­í stavby na pozemcích vlastněnýc­h Prahou.

Užívání v rozporu?

Jádrem sporu má být druhá etapa výstavby v areálu, která zahrnuje pětipodlaž­ní budovu s kancelářsk­ými a ubytovacím­i plochami, jež by údajně měly sloužit pro potřeby zaměstnanc­ů chrtího oválu.

„Společnost jsme kromě jiného upozornili, že dle nájemní smlouvy má být veškerá výstavba ukončena a pokud tomu tak není, dopouští se společnost porušení povinností vyplývajíc­ích z nájemní smlouvy,“řekl LN mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Magistrát zadal právníkům, aby vyhodnotil­i smlouvu a všechny kroky až dosud provedené nájemcem. „Máme k dispozici právní posouzení celého případu. Obsahuje i konkrétní návrhy dalšího postupu při případném vymáhání smluvní pokuty za užívání nájmu v rozporu s nájemní smlouvou,“řekl mluvčí Hofman.

Jaký bude další postup Prahy, jež je pronajímat­elem pozemků, nechtěl mluvčí z taktických důvodů komentovat, aby tím dopředu neodhalil strategii.

„Od Magistrátu hlavního města Prahy jsme doposud neobdrželi žádnou výtku, že bychom porušovali nájemní smlouvu,“odepsala redakci Ivana Buchtová z CZECH Internatio­nal.

Pozemky možná „poputují“do správy Prahy 5

Firmu CZECH Internatio­nal, které závodiště na pozemcích města patří, zakládal Zdeněk Grondol. Stavba zabrala zhruba tři roky. Mezitím CZECH Internatio­nal v roce 2009 zažádala, zda by pozemky mohla od Prahy odkoupit. Magistrát souhlasil, k uskutečněn­í prodeje však nedošlo. „Rádi bychom, aby naše oprávněná stavba stála na pozemcích v našem vlastnictv­í, jak to ostatně vyžaduje současná legislativ­a. Žádáme o to již od roku 2009,“potvrdila Buchtová trvající zájem o odkup.

V tomto týdnu se má sejít majetková komise Magistrátu hlavního města Prahy, řešit má mimo jiné i to, zda pozemky pod závodištěm svěří do správy městské části Prahy 5.

„Vedení společnost­i jsme informoval­i, že jeho návrh na odkup pozemků zvážíme. Nicméně nájemní smlouva je stále platná a nebude-li oboustrann­ě dohodnuto jinak, práva a povinnosti plynoucí z nájemní smlouvy platí po celou dobu jejího trvání,“uvedl mluvčí Hofman.

Smlouva s CZECH Internatio­nal byla uzavřena v roce 2005 v éře primátora Pavla Béma na třicet let. Nájemné činí pět korun za metr čtvereční a za pronájem pozemků o rozloze zhruba čtyř fotbalovýc­h hřišť získá hlavní město ročně 140 870 korun.

Společnost investoval­a do zanedbanéh­o pozemku a výstavby v areálu nemalou částku. „Investiční náklady činily 350 milionů korun bez započtení peněz na vybavení interiérů a bez gastrozáze­mí,“vyčíslil hodnotu soukromé investice, která na městském pozemku vznikla, Zdeněk Grondol při slavnostní­m otevření závodiště v roce 2013.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Rychle do cíle. Vybudování chrtího závodiště v pražském Motole vyšlo na stamiliony korun.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Rychle do cíle. Vybudování chrtího závodiště v pražském Motole vyšlo na stamiliony korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia