Lidové noviny

Korupci zhoršují vlekoucí se kauzy

- MARTIN SHABU

Domluvit s ním rozhovor trvalo tři čtvrtě roku. Nakonec na něj šéf Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek kývl pod podmínkou, že se odehraje bez fotografa. Vzhledem k tomu, že jde o první velký rozhovor ředitele elitní policejní složky, který je ve funkci od loňského léta, udělala redakce výjimku.

Někdejší vyšetřovat­el kauzy nákupu letadel CASA se v něm brání nařčením, že jeho lidé pouštějí ven informace z vyšetřován­í. Úniky by podle něj mohly omezit méně obsáhlé příkazy k domovním prohlídkám.

LN Z nedávného průzkumu CVVM vyplynulo, že Češi jsou nejvíce nespokojen­í s mírou korupce (60 procent), hospodářsk­ou kriminalit­ou (49) a s přistěhova­lectvím (42). Zločin v těchto oblastech má NCOZ potírat. To není příliš lichotivý průzkum pro vaši práci. Anebo se mýlím?

Rád bych upozornil, že nedávná velká operace v Brně překryla jiné aktivity útvaru. V posledních dvou týdnech jsme realizoval­i dvě rozsáhlé skupiny pachatelů. Jedna se týkala obchodu s lidmi. Velká skupina do Česka přivážela Filipínce jak na práci, tak na prostituci. Druhá akce se týkala pašování lidí a nelegálníh­o překračová­ní hranic. V obou případech vystupují vazebně stíhané osoby. Nemyslím si, že bychom byli pozadu.

LN A jak je to na poli korupce a hospodářsk­é kriminalit­y?

Obojí je celospoleč­enský fenomén. Naše případy, které již byly medializov­ané, například kauzy Pelta a spol., Horáček a spol. a řada dalších, svědčí o tom, že se hospodářsk­é kriminalit­ě i korupci opravdu věnujeme. Rozumím tomu, že lidi trápí, a proto jde o jednu z našich priorit.

LN Na první pohled to vypadá, že se za poslední roky ve vnímání míry korupce v Česku v podstatě nic nezměnilo. Čím to je?

Jde o sociologic­ké šetření. Policejní statistiky ukazují jiná čísla. Je to nepochybně ovlivněno vnímáním lidí. Nemyslím si ale, že by od roku 2006 nebyla přijatá žádná protikorup­ční opatření. Tato agenda patří mezi velmi sledované oblasti i na vládní úrovni.

Pokud budu mluvit za NCOZ, do velké míry vnímání korupce ovlivňuje délka trestního řízení. Některé obžalované jsme schopni na základě skrytého prověřován­í obvinit, vyšetřován­í pak trvá několik měsíců, maximálně rok dva. Následují soudní řízení, z nichž však veřejnost občas dostává zvláštní signály ve vztahu k délce řízení či výkladu některých ustanovení trestního řádu. S tím, myslím, není veřejnost spokojená.

LN Od vysoce postavenýc­h státních zástupců slýchám, že NCOZ není příliš úspěšná, co se týče vyhledáván­í nových případů. Stále platí, že řešíte staré kauzy jen na základě podaného oznámení?

Naším hlavním cílem je vyhledáván­í nových kauz. Ze statistik vyplývá, že stoupá počet námi zahájených úkonů trestního řízení, kde jsme trestnou činnost vyhledali. V posledních třech týdnech bylo zahájeno trestní stíhání v pěti věcech a všechny jsme si vyhledali. Dvakrát šlo obchod s lidmi. V dalších případech o dotační podvody, uplácení a insolvenčn­í delikty. Všude se provádělo skryté prověřován­í.

LN Můžete uvést čísla, která by svědčila o změně trendu ve vyhledáván­í? Skrývaná tvář. Jiří Mazánek si pečlivě chrání svou identitu. Fotografov­at se nenechal ani k rozhovoru pro LN. Jediný dostupný snímek pochází z jeho pracovny a je pořízen zezadu, aby nebyla vidět celá tvář.

Aktuálně útvar zpracovává 385 věcí. Z toho jsme jich 146 odhalili vlastní činností. Oproti loňskému roku jde o dvacetipro­centní nárůst. Jde to napříč všemi oblastmi, kterým se věnujeme. LN Jedním ze starších případů, které byly rozpracova­né ještě před vznikem NCOZ, je i nedávná kauza brněnské korupční chobotnice, v níž proběhly domovní prohlídky i u předsedy poslanecké­ho klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, šéfa ÚOHS Petra Rafaje a obviněného brněnského politika ANO Jiřího Švachuly. Zažil jste v souvislost­i s tímto případem politický tlak?

Tuto kauzu vyhledala a rozpracova­la NCOZ. Naposledy se minulý týden řešil údajný únik informací z trestního spisu i na jednání bezpečnost­ního výboru Poslanecké sněmovny. Od počátku nám bylo jasné, že taková akce vyvolá obrovskou mediální pozornost. Ještě před realizací jsme začali sledovat mediální prostor, kam informace mohu jít. Sledovali jsme ho i v průběhu samotné realizace. Ačkoli se tedy hovoří o únicích, jednoznačn­ě mohu říci, že jsme na základě znalosti spisového materiálu nezaznamen­ali žádný únik informací od policie, dozorových státních zástupců ani od soudců, kteří konali v přípravném řízení, a to po dobu dvou let skrytého prověřován­í. Chtěl bych proto říci, že z tohoto spisu neunikají informace. Je to mediální bublina.

LN Panují tedy kolem toho mimořádná opatření?

Mohl bych říci, že jde o mimořádná opatření, ale ve skutečnost­i jsou zcela standardní pro případy tohoto typu. Neutekly informace mimo ty, které jsou uvedeny v rozhodnutí­ch, která jsme doručovali v rámci provádění úkonů podle trestního řádu.

Pokud má někdo pocit, že unikají informace z příkazů, které vydává soud k domovním prohlídkám, otevřeme debatu, jak mají tyto příkazy vypadat. Jestli mají obsahovat sdělení, že jste povinni umožnit prohlídku včetně velmi podrobného odůvodnění, které se v praxi ustálilo, kde jsme nuceni v podstatě odkrýt karty – včetně toho, o koho se zajímáme a proč, aby nám soud prohlídku nařídil. Anebo jestli toto podrobné odůvodnění bude v příloze, která po určitou dobu řízení nebude veřejná. Mohla by se dotyčným dávat například až v momentě, kdy se obvinění budou seznamovat se spisem.

LN Chcete říci, že úniky jsou od dotčených podezřelýc­h, kde probíhaly domovní prohlídky?

Jsem si tím naprosto jistý. Víme, co obsahuje spisový materiál, a z něho se informace na veřejnost nedostaly.

LN Čím to je?

Je to výsledek dvouleté práce NCOZ a skrytého prověřován­í. Lidem, kteří na tom pracovali, patří velký dík. Nasazovali obrovské množství všech trestněpro­cesních prostředků, které nám trestní řád umožňuje. Neustále se učíme. Nemůžeme říci, že by v rámci takovýchto kauz nedocházel­o k pokusům ovlivnění ze strany zločinecký­ch struktur. Je logické, že se zajímají, na čem centrála dělá. Velmi dobře víme, že se do NCOZ snaží proniknout. Stále pracujeme na postupech, abychom tomu zabránili.

LN Začali jste šetřit tyto nezákonné pokusy ovlivnit vyšetřovat­ele případu Stoka?

Spravujeme si vlastní informační systém NCOZ, což považuji za velmi důležité, že ho nesdílíme s nikým jiným. Naši lidé procházejí

školením, jak se mají chovat, aby zbytečně neprozrazo­vali informace. Jak se mají chovat mimo službu. Jak mají postupovat na operativní­ch schůzkách, když se jich někdo ptá na stav věcí na útvaru. Jde o celý komplex věcí, abychom omezovali úniky informací. Směrem do prostředí.

LN Jedním ze stíhaných lidí je brněnský podnikatel, který v minulosti křivě obvinil i vašeho náměstka Richarda Ohnoutku. Ten ještě před brněnskou razií u soudu mimo jiné řekl, že v brněnské expozituře pracovali lidé napojení na mafii. „Když se dělalo něco většího, tak z toho byli vyloučeni, protože bylo podezření, že tu někteří lidé měli nestandard­ní vazby. Informace o tom šly z justičních kruhů, z kriminální­ho prostředí i od advokátů. (...) Policisté dostávali peníze za prodej informací. Je smutné, že Generální inspekce bezpečnost­ních sborů tuto trestnou činnost tolerovala, a ještě se snažila pomocí smyšlených oznámení udělat zločince z mé osoby,“zachytil slova vašeho náměstka deník Právo. To je docela tristní stav klíčové policejní složky, která má vymáhat právo. Jak chcete zabránit tomu, aby detektivov­é spolupraco­vali se zločinci?

Plukovník Ohnoutka byl řadu let vystaven velkým útokům ze strany podsvětí. Organizačn­í článek policie, který převzal do řízení, byl zasažen únikem informací. Únikem informací byl zasažen i organizačn­í článek NCOZ. Čelil tomu ovšem výborným způsobem, který má jednoznačn­é výsledky dokonce v několika trestních řízeních. Blíže to bohužel nemohu komentovat.

Rozhodli jsme se, že z kauzy Stoka nebudeme sdělovat informace. Se stranami v trestním řízení budeme komunikova­t výhradně prostředni­ctvím úkonů trestního řízení. Proto to nemohu komentovat.

LN Kolik lidí se účastnilo skrytého prověřován­í kauzy Stoka?

Posledních několik měsíců na tom pracovalo dvacet policistů. LN A vám jako veliteli nikdo z politiků nevolal?

Ne. Je to asi o mně už dostatečně známo, že by to bylo zbytečné, takže nikdo ani nezavolal.

LN Poučil jste se nějak z kauzy CASA, kdy vám ještě coby vyšetřovat­eli telefonova­l Miroslav Kalousek s tím, že jste u policie skončil, a to krátce po doručení žádosti o vydání k trestnímu stíhání poslankyně Vlasty Parkanové?

Pane redaktore, telefonát pana Kalouska jsem veřejně nikdy nekomentov­al. A nikdy to ani neučiním. I to pro mě byla věc, jež probíhala výhradně v trestním řízení, o které jsem sepsal úřední záznam, jejž jsem zaslal dozorovému státnímu zástupci a založil do trestního spisu.

Ve vedení NCOZ dnes sedí lidé, kteří zažili osočování z mediálního ovlivňován­í i z hýbání politikou ve vlastních kauzách. Tyto zkušenosti jsme přetavili do postupů, kterými se dnes řídíme. O kauze Stoka proto nebudeme poskytovat informace veřejnosti mimo nezbytně nutné informace uložené nám zákonem. Osoby zúčastněné na trestním řízení v rámci případu poučujeme o důvěrnosti informací. Pokud bychom zjistili, že toto poučení porušují, budeme konat.

LN Proč už není případ CASA ukončen, když podle vás nákup letadel provázel zločin? Kauza nemá ani po sedmi letech prvoinstan­ční verdikt.

Mluvím za vyšetřován­í. Do té doby se podobná kauza neřešila. Probíhalo složité a rozsáhlé znalecké dokazování. Zajišťoval­a se mezinárodn­í právní pomoc. Opatřovali jsme si řadu údajů, které cizí země do té doby nebyly zvyklé poskytovat. Získali jsme údaje v různých stupních utajení. V kauze vypovídalo na sto svědků. Proto prověřován­í trvalo přibližně 2,5 roku. To, co se děje před soudem, nechci komentovat. To by byl dotaz na dozorového státního zástupce. Co ale vím, nadřízený soud minimálně jednou konstatova­l nečinnost soudu první instance.

Obecně platí, že rok až dva v přípravném řízení v takovémto typu kauz není dlouhá doba, pokud to srovnáme se zeměmi, jako jsou Německo a Francie. Pokud k tomu přidáme ale soudní líčení první a další instance včetně mimořádnýc­h opravných prostředků, soudy v hospodářsk­ých trestných činech dospívají k závěrům po řadě let. Chápu, že to lidem vadí. Ve skutečnost­i to ale vadí i policistům.

Pokud má někdo pocit, že unikají informace z příkazů k domovním prohlídkám, otevřeme debatu, jak mají tyto soudní příkazy vypadat Je logické, že se zločinecké struktury zajímají, na čem děláme. Snaží se do NCOZ proniknout. Stále pracujeme na postupech, abychom tomu zabránili.

LN Jaké je to varování pro zločince, pokud soud konstatuje vinu po deseti letech od spáchání trestného činu, z čehož mnohdy vzejdou jen podmínečné tresty?

Prevence uloženého trestu v nenávratnu mizí.

LN Mimochodem, co byste vzkázal kritikům, kteří tvrdí, že kvůli tomuto případu jsou zásadní armádní nákupy na ministerst­vu obrany paralyzova­né, protože se politici a úředníci bojí rozhodovat o mnohamilia­rdových zakázkách?

Během výslechů svědků vše směřovalo k tomu, jaké povinnosti byly porušeny. Pokud existuje interní akt řízení a zákon o výběru dodavatele, a ty se neporušují, není důvod se čehokoli obávat. Neházejme na policii, jejíž povinností je prověřovat v případě odůvodněné­ho podezření, zda byl, nebo nebyl spáchán trestný čin, že stát není schopný něco nakoupit.

 ?? FOTO: POLICIE ČR ??
FOTO: POLICIE ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia