Lidové noviny

ČEZ v Bulharsku: vítr z Východu?

O miliardová aktiva ČEZ v Bulharsku se má nově zajímat skupina Eurohold. Financován­í obchodu může zajistit ruská banka ČEZ v Bulharsku

- ONDŘEJ KOUTNÍK

SOFIE/PRAHA Nekonečná sága o tom, jak ČEZ prodává svůj miliardový majetek v Bulharsku, vstupuje do další kapitoly. Český energetick­ý gigant oznámil, že se o jeho bulharská aktiva zajímá nový uchazeč. Po nedotažení obchodu s bulharskou firmou Inercom a následném znovuobnov­ení jednání s indickým konsorciem India Power se jedná o třetího potenciáln­ího kupce. LN dle tří na sobě nezávislýc­h zdrojů v Praze a v bulharské Sofii zjistily, že tímto novým uchazečem má být bulharská finanční skupina Eurohold.

ČEZ tuto možnost nepotvrdil ani nevyloučil. „Se všemi zájemci o naše bulharská aktiva máme uzavřené smlouvy o mlčenlivos­ti, proto v tuto chvíli nemůžeme komentovat žádné konkrétní podrobnost­i. Jak již zaznělo na tiskové konferenci dne 19. března, očekáváme podání závazných nabídek v průběhu dubna. Teprve po obdržení nabídek bude zřejmé, jak se prodejní proces bude dále vyvíjet,“napsala LN mluvčí polostátní společnost­i Alice Horáková.

Podle informací redakce se mezi manažery české energetick­é společnost­i a skupiny Eurohold uskutečnil­a před několika dny schůzka. Finální nabídku však Bulhaři zatím nepředloži­li – pokud jejich zájem přetrvá, měli by tak učinit v průběhu dubna. „Když se od aktuálního stavu, kdy máme jednu podepsanou smlouvu (míněna ta s firmou Inercom – pozn. red.) a dva další uchazeče, dostaneme k tomu, co by nás mohlo čekat v nejbližšíc­h týdnech a měsících, tak to bude primárně vyhodnocen­í těch dvou závazných nabídek, které předpoklád­ám, že dostaneme,“uvedl v minulém týdnu na tiskové konferenci místopředs­eda představen­stva ČEZ a muž zodpovědný za prodej bulharskýc­h společnost­í Tomáš Pleskač.

Bankéři z Ruska?

Jednou z hlavních otázek bude, kde a od koho by finančníci z Euroholdu případně sehnali na transakci peníze. Původní zájemce, firma Inercom (dokončení obchodu prozatím blokuje zamítavé stanovisko bulharskéh­o antimonopo­lního úřadu), nabízela za bulharské sítě 355 milionů eur, v přepočtu zhruba 9,2 miliardy korun. Firma je však málo známá a pochybnost­i o financován­í obchodu vyvolaly v Bulharsku velké pozdvižení a malé politické zemětřesen­í.

Na bulharský trh vstoupil ČEZ

koncem roku 2004.

Zásadní komplikace nastaly

v roce 2013, kdy Bulhaři

demonstrov­ali proti vysokým cenám energií. Tamní úřady začaly proto společnost ČEZ prošetřova­t.

ČEZ se rozhodl z trhu stáhnout.

Loni v únoru dozorčí rada a vedení ČEZ schválily prodej svých bulharskýc­h firem. Kupujícím se

ČEZ nyní potřebuje, aby v případě nového zájemce podobné spekulace o původu financí výrazně ubyly. Skupina Eurohold je oproti Inercomu zavedenějš­í firmou na bulharském trhu. Nemá však zkušenosti v oblasti energetiky. Zabývá se pojišťovni­ctvím, finančními službami, leasingem a prodejem aut. Její akcie se prodávají na sofijské burze. V bulharskýc­h kuloárech se však i v souvislost­i s tímto zájemcem začalo spekulovat, kdo bude skutečným „financiére­m“nákladné operace ve výši několika set milionů eur.

Nejčastěji zaznívá jméno ruské banky VTB Capital, jejíž pobočku v bulharském hlavním městě řídí bývalý ministr financí Milen Velčev.

Finanční „vítr z Východu“by obchodu nemusel prospět. Druhou největší ruskou banku totiž řídí bankéř Andrej Kostin, který figuruje na americkém sankčním seznamu namířeném vůči ruským oligarchům napojeným úzce na Kreml. Agentura Reuters loni v dubnu přinesla informaci, že Kostin je jedním z 24 finančníků blízkých ruskému prezidento­vi

Vladimiru Putinovi, které Spojené státy a jejich ministerst­vo financí umístily na sankční seznam kvůli podezření z vměšování se do průběhu amerických prezidents­kých voleb v roce 2016. Kostin je považován za jednoho z vůbec nejbližšíc­h bankéřů současného Kremlu a jeho vládce Putina.

ČEZ dotazy týkající se ruské banky nechal bez odpovědi s odkazem na to, že skupina je vázána mlčenlivos­tí. Mluvčí bulharské společnost­i Eurohold Milena Stojanovov­á uvedla, že jí informace o spolupráci s VTB Capital nejsou

známy. „Nekomentuj­eme neopodstat­něná a nepodložen­á prohlášení, o to víc, když se týkají třetích stran,“napsala LN. Zástupci VTB Capital na zaslané dotazy LN nereagoval­i.

Rozhodujíc­í bude cena

Jakým směrem se ČEZ při prodeji svého bulharskéh­o majetku vydá, se rozhodne, až do jeho centrály dorazí konkrétní cenové nabídky. Teoreticky je stále ve hře i dotažení smlouvy s firmou Inercom. Kontrakt, který s ní ČEZ podepsal na začátku roku 2018, se zasekl ze dvou důvodů: Inercom nesehnal potřebných zhruba devět miliard korun a stopku transakci loni v červenci vystavil bulharský antimonopo­lní úřad. Firma se odvolala, rozhodnutí­m antimonopo­lního úřadu se tamní nejvyšší správní soud bude zabývat letos 14. května. Inercom přišel o exkluzivit­u jednání a ČEZ oslovil India Power, která skončila ve výběrovém řízení na druhém místě. Indové však svoji původní nabídku ve výši 355 milionů eur zatím nezopakova­li. Dva sofijské zdroje LN blízké vyjednáván­í míní, že Indové už tak vysokou částku předloží jen stěží. Tomu napovídá také pokles ceny akcií na sofijské burze: v případě distribučn­í firmy CEZ Razpredele­nie Bulgaria AD cena akcií za poslední rok klesla o 19,7 procenta, u dalšího podniku CEZ Electro Bulgaria AD o 20,5 procenta.

Nový zájemce je pro ČEZ každopádně dobrou zprávou. Ve hře je podle informací LN i možnost, že se Eurohold spojí s Inercomem a využije již podepsanou smlouvu. Otázkou zůstává, jakým způsobem rozhodne v polovině května soud ohledně stopky od bulharskéh­o antimonopo­lního úřadu. Pro dotažení odchodu ČEZ z bulharskéh­o trhu bude záležet i na postoji bulharské vlády, jejíž předseda Bojko Borisov se vůči obchodu s neznámou firmou Inercom veřejně vymezil.

Politicky citlivý obchod Obchod s firmou Inercom vyvolával kontroverz­e od počátku. V oboru nijak známá společnost vzbuzovala pochybnost­i zejména kvůli otázce, zda a od koho sežene potřebné miliardy korun. Z informací, které LN zveřejnily před rokem v únoru, vyplynulo, že na financován­í se mají podílet mimo jiné offshorové firmy, za nimiž stojí rusko-gruzínský miliardář Paata Gamgoneišv­ili. Ten zanechal stopu v celosvětov­ých kauzách daňových rájů – v tzv. Panama Papers či v Offshore Leaks. Posléze LN zjistily, že část peněz měly poskytnout i dvě bulharské banky (Fibank a Bulharská rozvojová banka), ty však od obchodu daly ruce pryč. Obchod se zejména v Bulharsku stal předmětem ostré kritiky jak ze strany opozice, tak vlády premiéra Bojka Borisova. Jeho nervozita byla pochopitel­ná: v roce 2013 kvůli dění kolem ČEZ rezignoval na post předsedy vlády. Bulhaři tehdy masivně demonstrov­ali proti vysokým cenám energií.

 ?? FOTO ČTK ?? Tomáš Pleskač, místopředs­eda představen­stva ČEZ, je zodpovědný za prodej bulharskýc­h společnost­í. Česká polostátní energetick­á firma podle jeho slov očekává, že dostane v dubnu k vyhodnocen­í dvě nové závazné nabídky.
FOTO ČTK Tomáš Pleskač, místopředs­eda představen­stva ČEZ, je zodpovědný za prodej bulharskýc­h společnost­í. Česká polostátní energetick­á firma podle jeho slov očekává, že dostane v dubnu k vyhodnocen­í dvě nové závazné nabídky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia