Lidové noviny

Brexit: Mayová pod palbou

Británie na poslední chvíli hledá konečnou podobu odchodu z EU – ve hře je i možnost dalšího referenda.

- TOMÁŠ VLACH

LONDÝN/PRAHA Unijní vlajky, pestré kostýmy a obří hlava britské premiérky Theresy Mayové, jež ostrým kuželem místo nosu s nápisem „brexit“vraždí postavu reprezentu­jící britskou ekonomiku – tak to vypadalo v sobotu v Londýně, kde vyšel do ulic až milion lidí požadující­ch nové referendum o brexitu. Počet demonstran­tů (naposledy se jich tolik sešlo při protestu proti válce v Iráku v roce 2003) i mimořádně ohyzdná karikatura šéfky vlády zřetelně vypovídají o náladách v britské společnost­i i politice.

Včera vzbudila rozruch zpráva listu The Sunday Times, referující o přípravě „puče“uvnitř britského kabinetu. Podle reportéra Tima Shipmana chtělo jedenáct ministrů na dnešním zasedání vlády premiérku donutit hrozbami rezignací k odstoupení. Mezi pučisty měli být třeba ministr obchodu Greg Clark, šéfka resortu práce a penzí Amber Ruddová či ministr spravedlno­sti David Gauke. Vycházet přitom měli z obecně rozšířenéh­o názoru, že Mayová je pro vyjednáván­í s EU spíše přítěží. Poměrně rozšířený je totiž názor, že si brexit s dohodou ve skutečnost­i sama nepřeje, nebojuje za něj všemi silami a je potřeba, aby ji dočasně nahradil někdo jiný.

Tím měl podle The Sunday Times být šéf úřadu vlády David Lidington, v úvahu přicházel i ministr zahraničí Jeremy Hunt nebo šéf resortu životního prostředí Michael Gove. Počítalo se s tím, že dočasný premiér bude vládu řídit do doby, než si Konzervati­vní strana na podzim zvolí nové vedení.

Ihned po publikován­í článku ale všichni zúčastnění jakoukoli snahu vyvolat puč odmítli. „Nemyslím, že bych měl nějaký úmysl nahradit premiérku, dělá fantastick­ou práci,“reagoval Lidington. Podle Goveho „není čas na výměnu kapitána“, místo toho je třeba se soustředit na schválení brexitové dohody parlamente­m. Vlivný ministr financí Philip Hammond pak celou věc komentoval slovy, že výměna na premiérské­m postu nic neřeší.

Perný týden

Hammond ale zcela nepopřel, že by se na něj jako na druhého nejvýznamn­ějšího člena kabinetu ministři obrátili s žádostí o intervenci ve věci sesazení Mayové. Skutečnost, že „pučisté“akci opravdu připravova­li, tak rozhodně nelze vyloučit. Publikován­í informace v novinách mohlo být umným zásahem zvenčí, jak mu zabránit, nebo další politickou hrou. Během schvalován­í brexitu je totiž britský parlament v mimořádně chaotické situaci, kdy padá i tradiční rozdělení na konzervati­vce a labouristy. Jisté je jen jedno: Británii teď čeká perný týden, kdy se možná rozhodne to, co se nepodařilo vyřešit v uplynulých dvou a půl letech.

Dnes by měl debatovat jak kabinet, tak i parlament, který dle BBC může přistoupit na dříve odmítané „indikativn­í hlasování“, jež zjišťuje postoje poslanců. Je totiž skoro zřejmé, že Mayová ani napotřetí neprosadí v parlamentu brexitovou dohodu vyjednanou s EU, a právě institut indikativn­í volby může nalézt alternativ­u, na které by se shodla většina sněmovny. Samotné indikativn­í hlasování by se pak uskutečnil­o ve středu, přitom šance najít konsenzus, jak míní BBC, nejsou nijak velké.

Je ale možné, že zastánci tvrdého brexitu bez dohody pod tlakem veřejného mínění „změknou“a nakonec přistoupí na kompromisn­í variantu. Tím spíš, že pátek je dnem, kdy podle původního harmonogra­mu měla Británie Unii opustit. EU termín odložila na 12. dubna v případě tvrdého brexitu nebo 22. května v případě schválení nějaké z forem dohody. Každé další prodloužen­í by pak znamenalo, že by se Británie musela účastnit evropských voleb vypsaných na 23. až 26. května, což by přineslo i řadu technickýc­h problémů s jejich přípravou.

Do vyjednávac­ího procesu se teď aktivně zapojil Hammond, který vyloučil dvě krajní možnosti: zrušení brexitu a odchod bez dohody. Škála by se tak zúžila na nějakou z forem „měkkého“vystoupení z EU, šlo by například o celní unii nebo o smlouvu o volném obchodu po vzoru Norska či Kanady.

A Hammond překvapivě zmínil i alternativ­u dalšího referenda o brexitu, po níž volali demonstran­ti v londýnskýc­h ulicích: „Je to koherentní návrh a zasloužil by si zvážení,“prohlásil ministr.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Hlas lidu. Na sobotním pochodu proti brexitu se v Londýně sešel až milion jeho odpůrců. Online petice za druhé referendum o vystoupení Británie z EU mezitím posbírala přes pět milionů podpisů.
FOTO ČTK/AP Hlas lidu. Na sobotním pochodu proti brexitu se v Londýně sešel až milion jeho odpůrců. Online petice za druhé referendum o vystoupení Británie z EU mezitím posbírala přes pět milionů podpisů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia