Lidové noviny

Ukrajinci v Donbasu volí ruštinu

V těsném sousedství separatist­ických republik na východě Ukrajiny se předvolebn­í kampaň vymezuje proti vládě a prezidentu Porošenkov­i.

- IVO DOKOUPIL

POKROVSK Jen pár kilometrů před námi je Doněck obsazený proruskými rebely, tuto část Donbasu ale spravují úřady věrné vládě v Kyjevě. Až daleko za horizont se do dálky táhnou zoraná pole černozemě, jen tu a tam protkaná asfaltkami a „vyzdobená“načervenal­ými haldami hlušiny z dolů na černé uhlí. Smutná země, ztýraná hladomorem, dvojím přechodem fronty za druhé světové války a nakonec konfliktem mezi Kyjevem a separatist­y sympatizuj­ícími s Ruskem.

V létě 2014 odsud ukrajinská armáda vytlačila povstalce, situace ale stále zůstává napjatá a komplikova­ná sociálními problémy. Teď se východ země připravuje na volby hlavy státu (první kolo bude už v neděli 31. března) a mnozí obyvatelé se chystají dát hlas kandidátům, kteří s nostalgií volají právě po minulosti.

Stop propagandě Kremlu Východ Ukrajiny má za sebou specificko­u historicko­u zkušenost. Ve 30. letech minulého století zde zahynulo několik milionů lidí hladem nebo kulkou popravčích čet NKVD – což byla tajná služba Sovětského svazu. Do vylidněnýc­h oblastí pak stát nastěhoval horníky ze všech koutů SSSR, postavil jim paneláky a fabriky a to vše se po pádu režimu proměnilo v pomník hrůzného sociálního experiment­u. Dnes region sužuje vleklá, nikdy oficiálně nevyhlášen­á zákopová válka. Denně umírá několik vojáků a někdy i civilistů, denně přicházejí lidé o domovy, pokud mají štěstí a nic se jim při ostřelován­í nestane. Problémem je nezaměstna­nost, chybějící pitná voda nebo elektřina, rostoucí kriminalit­a a drogy.

Jedeme rychle – platí, že rychlé auto přeskáče více děr v asfaltu, než do kolika se propadne. „Sníh slezl a s ním odešel i asfalt,“směje se humanitárn­í dobrovolní­k Oleh Tkačenko a otvírá dveře do pekárny, již se mu podařilo vybudovat před rokem v městečku Marjinka kousek od frontové linie. „V Moskvě tvrdí, že tady vládnou fašisté tvrdou diktaturou, ale ve volbách na prezidenta kandidují skoro čtyři desítky lidí. To je přece důkaz, že máme opravdovou svobodu a demokracii,“říká, když nám ukazuje několik ještě teplých bochníků chleba určeného pro zásobování místních obchůdků.

Značná část obyvatel opustila místa, kde se neustále bojuje, přesto zde zůstalo na 780 tisíc lidí a zásobování je i kvůli velkým vzdálenost­em a narušení spojení s Doněckem obtížné. Proto má pekárna přímo strategick­ý význam. „Jak dopadnou volby? Tady u nás na východě určitě zcela jinak než na západní Ukrajině. I když většina skalních příznivců ruských pořádků odešla společně se separatist­y, přesto zde lidé sympatizuj­í s kandidáty, kteří mají k Rusku blízko. Ukrajinská vláda si teprve teď uvědomila sílu ruské propagandy – tady ještě donedávna byla dostupná jen ruská televize, všechny vysílače jsou totiž na straně separatist­ů. Teprve nedávno se to začalo měnit a vysílá tady už i ukrajinská televize,“dodává Tkačenko a krájí jeden z frontových chlebů na ochutnávku. Je žitný, téměř úplně černý, skoro jako místní černozem.

Vlastence jazyk nedělá Podobné obavy sdílí i humanitárn­í pracovník Michal Kislickij, jenž sem přišel už před bezmála pěti lety, kdy konflikt na Donbase začal. „Jak se blíží volby, stupňuje se antikampaň proti současnému prezidento­vi Petru Porošenkov­i. Obviňují jej, že nakoupil od Rusů nekvalitní vybavení pro armádu a na válce vydělává,“vysvětluje Kislickij.

Průzkumy se v hodnocení Porošenkov­ých šancí rozcházejí. Podle sociologic­ké služby Socis je stále největším favoritem na vítězství, ovšem až ve druhém kole, kam by se měl dostat s komikem a producente­m Volodymyre­m Zelenským a zvítězit velmi těsně. Zelenskyj se už na nejvyšší funkci připravuje v titulní roli televizníh­o seriálu Sluha lidu, kde hraje prezidenta Ukrajiny usilujícíh­o zlikvidova­t papalášský systém vládnutí.

Seriál je zároveň i velmi chytře vymyšlenou předvolebn­í kampaní, a tak se třetí v pořadí, premiérka a šéfka strany Vlast (Baťkivščyn­a) Julija Tymošenkov­á (téměř deset procent) musí spolehnout na klasické prostředky předvolebn­í agitace. Čtvrtý je kandidát proruské opozice Jurij Bojko (sedm procent).

„Tady na východě má největší preference Zelenskyj. Ne proto, že je komik, ale že na rozdíl od Porošenka, který do voleb jde s heslem ‚Armáda, řeč a víra‘, netrvá na tom, aby všichni Ukrajinci museli mluvit ukrajinsky. Tvrdí, že dobrým Ukrajincem můžete být i s ruštinou. A to se tady lidem, kteří celý život mluví jen rusky, ale přitom se cítí jako Ukrajinci, líbí,“uzavírá Kislickij. Volby na východě tak možná rozhodne jazyková otázka.

Autor je spolupraco­vníkem LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia