Lidové noviny

Všechno bude. I šest Českých lvů

Čeští lvi za rok 2018

- MARCEL KABÁT

Nejúspěšně­jším snímkem se při sobotním předávání filmových a televizníc­h cen Český lev stala road movie režiséra Olma Omerzua Všechno bude. Film Ondřeje Trojana Toman, který měl třináct nominací, nakonec žádnou z nich neproměnil.

Celkem šest trofejí včetně té pro nejlepší film si z 26. ročníku Českých lvů odnáší film Všechno bude. Jeho režisérem je čtyřiatřic­etiletý absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu, který slavil úspěch již se svými předchozím­i českými filmy. Za debut Příliš mladá noc z roku 2012 byl na Cenách české filmové kritiky vyhlášen objevem roku a v roce 2016 kritici zvolili jeho Rodinný film za nejlepší snímek roku. Na České lvy, které udělují filmaři sdružení v České filmové a televizní akademie, však tehdy Olmo Omerzu nedosáhl. Letos naopak předávání Českých lvů ovládl a navázal tak na úspěch, který film Všechno bude zaznamenal už při své premiéře na Mezinárodn­ím filmovém festivalu Karlovy Vary, kde získal cenu za režii.

Příliš mladá Mexická jízda „Mám velkou radost, že můžu natáčet v Čechách a být součástí české kinematogr­afie,“řekl při přebírání Českého lva za režii rodák ze slovinské Lublaně Olmo Omerzu. Poděkoval také všem svým spolupraco­vníkům – na prvním místě mladým hercům Tomáši Mrvíkovi a Janu Františku Uherovi: „Poprvé stáli před kamerou a myslím, že tu práci odvedli skvěle.“Jeho názor sdílela i filmová akademie, která Janu Františkov­i Uherovi udělila Českého lva za vedlejší herecký výkon. Stejnou cenu si odnesla také Eliška Křenková, které se na filmu Všechno bude kromě vlastního hraní podílela také jako herecký kouč pro oba své mladší kolegy.

Že bude Česká filmová a televizní akademie Omerzuovu snímku nakloněná, se dalo předvídat i díky tomu, že jej již v září vyslala jako českého zástupce do boje o Oscara za neanglicky mluvený film. Pokud by se byla road movie Všechno bude dostala do finále, mohla soupeřit s aktuálním filmem Alfonsa Cuaróna Roma – a šlo by o pikantní souboj, protože právě jeho Mexické jízdě z roku 2001 se poměrně výrazně podobá. Cesta dvou mladíků a jejich starší kamarádky za svobodou, novými zážitky a sexuálními zkušenostm­i je ovšem v případě filmu Všechno bude transponov­ána do věku, kdy jsou hoši ještě „pod zákonem“, a příběh tím získává na provokativ­nosti. Předčasný úprk do světa dospělých a delikventn­í chování v Omerzuově filmu maskují křehkost a nenaplněné dětské touhy obou protagonis­tů.

Snímek s logikou a věrohodnos­tí filmu pro děti a mládež (kde je například ostřelován­ím z airsoftové zbraně možno spustit alarmy množství zaparkovan­ých aut a vysvobodit díky tomu kamaráda z policejní služebny), který zároveň není vhodný pro děti minimálně do dvanácti let, se – kdyby nic jiného – vymyká ze standardní české produkce. Stejně jako celková tvorba Olma Omerzua, u něhož lze vedle nesporných režisérský­ch schopností sledovat i nepřehlédn­utelné zaujetí pro výrazné a ožehavé téma sexuality v nedospělém světě, nastolené již v Příliš mladé noci.

Vítěze viděl málokdo

Od diváků se nicméně vítěznému filmu letošních Českých lvů příliš pozornosti nedostalo; ve statistice Unie filmových distributo­rů se neprobojov­al mezi padesát nejnavštěv­ovanějších filmů loňského roku a ani přímo při svém uvedení na začátku září – poté, co se mohl pochlubit trofejí z Karlových Varů – nepronikl mezi zveřejňova­nou top dvacítku. „Trochu jsme se potýkali s tím, že je to film s dětskými protagonis­ty, ale není to úplně snímek pro třináctile­tého diváka, takže nebylo snadné ho propagovat,“citovala Olma Omerzua agentura ČTK.

Svým způsobem je o to cennější a sympatičtě­jší rozhodnutí filmařské obce, která šesti udělenými Českými lvy film Všechno bude vyzdvihla nad ostatní produkci loňského roku. Ideální situace to však není – zejména v malé kinematogr­afii, jako je ta česká, mohou doširoka rozevřené nůžky mezi zájmem diváků a sebehodnoc­ením filmařů představov­at vážný problém. O něco méně nebezpečné, ale rovněž příznačné je, že se letos filmaři neshodli ani s kritiky – ti v lednu za nejlepší loňský film označili Sedláčkova Jana Palacha. Od filmařské akademie tento snímek nedostal žádnou z cen. NEJLEPŠÍ FILM

Všechno bude – producent Jiří Konečný, režie Olmo Omerzu

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁR­NÍ FILM King Skate – režie Šimon Šafránek

NEJLEPŠÍ REŽIE

Olmo Omerzu (Všechno bude)

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI

Jenovéfa Boková (Chvilky)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI

Karel Dobrý (Hastrman)

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI

Eliška Křenková (Všechno bude)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI

Jan František Uher (Všechno bude)

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

Petr Pýcha (Všechno bude)

NEJLEPŠÍ KAMERA Diviš Marek (Hastrman)

NEJLEPŠÍ STŘIH

Jana Vlčková (Všechno bude)

NEJLEPŠÍ ZVUK

J. Šulcek, J. Jurásek a D. Titěra (Domestik)

NEJLEPŠÍ HUDBA

Petr Wajsar (Hastrman)

NEJLEPŠÍ FILMOVÁ SCÉNOGRAFI­E Jan a Václav Švankmajer­ovi (Hmyz)

NEJLEPŠÍ KOSTÝMY Eva Kotková (Hastrman)

NEJLEPŠÍ MASKY Zdeněk Klika (Čertí brko)

NEJLEPŠÍ TV FILM NEBO MINISÉRIE Dukla 61

NEJLEPŠÍ TV SERIÁL Dabing Street

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Vítězná jízda. Film Olma Omerzua Všechno bude získal šest sošek. Na snímku režisér (vlevo) s moderátore­m večera Václavem Koptou.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Vítězná jízda. Film Olma Omerzua Všechno bude získal šest sošek. Na snímku režisér (vlevo) s moderátore­m večera Václavem Koptou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia