Lidové noviny

Liška na globálním poli

- RADIM KOPÁČ

Spisovatel Jiří Kratochvil (1940), nepřeslech­nutelný a neúnavný vypravěč příběhů, se v poslední době oddává s gustem remixům. Předloni na podzim rozpitval a znovu napsal svůj Siamský příběh (Bakšiš); loni na podzim pak probral své starší prózy i esejistick­é práce a vyzobal z nich textové úryvky, které složil do úhledné poklony jednomu spisovatel­i a jednomu městu, Paříži a Milanu Kunderovi( Je suis Paris).

Mise v čudu

A teď do třetice: právě vydaná Kratochvil­ova próza Liška v dámu si bere hlavní téma z románů Davida Garnetta Dáma v lišku (1922) a Jeana Brullera Sylva (1961); ten první nechá proměnit dámu v titulní zvíře, ten druhý zas polemicky naopak. Kratochvil dopřává půvabné hrdince své novinky oba typy proměny – ovšem příběh vsazuje do nových kulis, které opakovaně prověřil ve svých dřívějších prózách, například v románu Slib (2009). Kulis, jejichž středobode­m je Brno na přelomu čtyřicátýc­h a padesátých let minulého století; Brno stalinisti­cké, sešněrovan­é buranskou totalitou obkresleno­u podle ruského vzoru. Ostatně Rusko, stejně jako jeho věčný rival Spojené státy americké, líheň všech imperialis­tických štváčů, dávají brněnské základně širší příběhový kontext.

Liška jménem Sylva je pokusné zvířátko, které v petrohrads­kém institutu I. P. Pavlova posunuli vývojově směrem k člověku: je nadána myšlením, zvládá světové řeči, má vůli k samostatno­sti a ke svobodě. I když původní záměr pavlovovsk­ých šlechtitel­ů byl jiný: vyslat ji na misi, použít ji jako zbraň. Nikoli hromadného, ale individuál­ního ničení. Dostala za cíl prokousnou­t hrdlo jistého britského politika; hádejte koho. Z protějšího břehu příběhu se pak lišce Sylvě, které se zvolna mění v dámu, jak jí přikazuje název knihy, blíží mužský hrdina: Brňák Pavlík. I on disponuje solidním intelektem, i on se zapletl s vražednou mocí, i on má před sebou velký úkol v cizině, i on má přivodit někomu bolest, zmar a smrt. Jenže Pavlík je kabrňák – stačí, aby se mu zjevila před očima ryšavá heroina, a jeho mise je v čudu.

Happy, nebo unhappy?

Dvojice pak jde světem dál ruku v ruce, bok po boku: parníkem do Ameriky a od zla k dobru, na univerzitu učit jazyky a spřátelit se s ruskou diasporou za oceánem. Z dynamicky podané a detailně rozkreslen­é tragédie je rázem melodrama, za polovinou knihy se tok vyprávění poněkud zpomalí a rozlije do šíře, příběh plyne dál v hovorech o všem a o ničem, včetně zbytných metatextov­ých narážek – třebas na profesora Pnina, kterému vymyslel románový svět jistý slavný spisovatel, první čtvrtinu života Rus, zbývající tři pak Američan; hádejte kdo. Finále ale dá příběhu původní sílu: dáma se vrací postupně do své výchozí podoby, zvolna se loučí s lidským světem, rozpadá se jí řeč, ztrácí smích – až nakonec zmizí v lese mezi stromy. Je to happy end, je to unhappy end?

Je to pohádka romantické­ho střihu, nebo podobenstv­í o lidské nestálosti, ochotě rozervat a setřást kulturní a civilizačn­í slupku a nechat naplno zazářit obnaženou pudovost? Je větší zvíře estébácká svině, u níž by se daly sexuální patologie vypočítáva­t rovnou podle slavné Krafft-Ebingovy příručky, anebo ryšavá liška, která i ve zvířecí podobě připomíná vznešenou dámu? A není to vlastně příběh, který se nám jak v hlavní dějové lince, tak v kulisách neustále vrací? V různých obměnách, a tím naléhavěji?

Kratochvil­ova novinka mísí obecné s konkrétním, časové s nadčasovým, lokální s globálním. A znovu platí, jako v jeho prózách z posledních let, třeba v Jízlivé potměšilos­ti žití (2017), že jde o text poměrně angažovaný – sice skrytě, ale jasně.

Mstivá nenávist

Jiří Kratochvil si v novince daleko míň hraje, ať se svými postavami, ať se čtenářem – a daleko víc pěstuje symbolické kritické narážky na současnost, na naše obecně sdílené teď a tady. Závěrem příběhu zmiňuje archetyp toho, kdo „rozsévá mstivou nenávist“; portrétuje nešťastník­a vyhaslého na duchu a zbídačenéh­o na těle, jejž drží při životě už jen permanentn­í koupele ve vlastní žluči.

Ale není to prvoplánov­á agitka, je to zdařilé podobenstv­í. Liška v dámu je nakonec velký román velkého autora, který hravě obstojí jak na domácím, tak na globálním poli.

Jiří Kratochvil: Liška v dámu

Druhé město, Brno 2019, 200 stran

Autor je literární a výtvarný kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia