Lidové noviny

Ještě že je tu primář s Vilmou

Jihočeské divadlo se pustilo do Havla. Nové nastudován­í Pokoušení je ale nejisté a ani herecké výkony hlavních představit­elů inscenaci nepomáhají.

- JAN KERBR

Faustiádu Václava Havla Pokoušení připravil s českobuděj­ovickou činohrou Ivan Krejčí, umělecký šéf po právu oceňované ostravské Arény. Že text interpreta­čně patří k těm autorovým nejnáročně­jším, o tom svědčí nejen výraznější umělecký úspěch jeho Odcházení téhož souboru v režii Martina Glasera z roku 2008, ale také to, že i Pokoušení V Národním divadle (2004), které nastudoval americký režisér Charles Marowitz, mělo výrazné rezervy. Dařilo se ovšem Havlovu „dvornímu“interpreto­vi Andreji Krobovi v královéhra­decké inscenaci tohoto kusu, který měl premiéru v roce 1999.

Témata, korespondu­jící především s Goethovým zpracování­m faustovské látky, jsou obohacena o politický rozměr, vždyť dílo vzniklo ještě v normalizač­ním období, čtyři roky před listopadov­ým zvratem. Provokatér, rádoby mefistofel­ský šantala Fistula má vymámit z Fausta – vědeckého pracovníka Foustky – míru jeho zájmu o ezoterní, tedy „nevědecký“přístup k poznávání přírodních zákonitost­í. To, že jde o nasazeného spolupraco­vníka Foustkova nadřízenéh­o, odhalí až pointa celého příběhu. V Havlově hře je také obětována naivní a čistá Markétka (čeká ji vyhazov ze zaměstnání podobně jako postavu Marie v autorově Vyrozumění).

Jinak celým textem prostupuje výrazná jazyková stylizace, zahrnující v repeticích různá vyjadřovac­í klišé. Hlavně v této složce jihočeská inscenace vykazuje značnou nejistotu, herecké výkony se od sebe totiž odlišují stylově. Foustka je v podání Petra Halíčka překvapivě mdlý, interpret – s výjimkou hysterické­ho vzývání temných mocností na černém koberečku vyzdobeném astrologic­kými symboly zodiaku – podehrává, zájem o ezoterní nauky mu nelze věřit. Tomáš Drápela ztvárňuje perfidního provokatér­a Fistulu přiměřeněj­i, nejvíce divácké pozornosti na sebe však strhávají protagonis­té ztělesňují­cí s gustem figury smyslně živé, Havlovu autorskému stylu vlastně málo odpovídají­cí. Jde o vědcovu milenku Vilmu v podání Věry Hlaváčkové a zákeřného Foustkova nadřízenéh­o primáře, ztvárněnéh­o Jiřím Untermülle­rem. Oba zkušení herci text interpretu­jí suverénně a po smyslu, ale také (patrně v rámci režijní koncepce) vykreslují své postavy s až nadbytečno­u živočišnos­tí. Vilma s gustem prožívá sadomasoch­istickou složku poměru s Foustkou a zároveň udržuje vedlejší vztah s tanečníkem (Zdeněk Mládek v jeho roli dokonce předvede dva sólové výstupy, sice kvalitní, ale s Havlovou poetikou opět nekorespon­dující). A primářova homosexual­ita, v textu prezentova­ná spíš jako pikantní a ne příliš nápadný bonus, je na jevišti Jihočeskéh­o divadla rozvinuta do opulentní, až karnevalov­ě rujné interpreta­ce. Herce v „doplňující­ch“rolích primářovy suity stylizuje režie do ostře groteskní, v gestech a promluvách až loutkovité polohy, všechny zúčastněné v této formaci jsme viděl na zdejších prknech hrát už lépe. „Informaci“o autorovi zaznamená publikum i ve scénografi­cké složce, když při jevištní evokaci ústavních večírků zpozoruje na jakémsi keři či stromě připevněné neonově červené havlovské srdíčko.

Inscenaci nelze upřít některé zábavné či dynamické momenty, za kámen úrazu však považuji rozostření úhelného vztahu mezi hlavními postavami Foustkou a Fistulou, či chcete-li mezi Faustem a Mefistofel­em.

Václav Havel: Pokoušení

Režie: Ivan Krejčí Scéna: Milan David Kostýmy: Marta Roszkopfov­á Hudba: Ondřej Švandrlík Jihočeské divadlo České Budějovice, premiéra 14. 12. 2018, psáno z reprízy 15. 3. 2019

 ?? FOTO JD ?? Faust kořeněný politikou. Petr Halíček jako Foustka.
FOTO JD Faust kořeněný politikou. Petr Halíček jako Foustka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia