Lidové noviny

Nekompliku­jte starostům volby

- ALEŠ PECKA

Mílovými kroky se blíží volby do Evropského parlamentu. Ty prezident Zeman vyhlásil na pátek 24. a sobotu 25. května. Zájem voličů o tyto volby bývá pravidelně minimální, zájem volebních stran o vyslání svého zástupce do Bruselu na lukrativní místo však bude velký. Každá strana, která sestavila kandidátku, může do okrskových volebních komisí v obcích nominovat svého zástupce. A také jednoho náhradníka. O tuto funkci, která je od loňského roku lépe honorována, bude zřejmě také velký zájem.

V naší obci nastává často s takto delegovaný­mi členy velký problém. Téměř pravidelně se těsně před volbami stává, že delegovaný člen, když zjistí, že z této funkce vyplývají také jisté povinnosti, přestane se starostou obce komunikova­t. Telefon má nedostupný, a pokud se jej vůbec podaří kontaktova­t, vymlouvá se, že má v pátek odpolední směnu, oznamuje, že může přijít až v sobotu. Jiný zase tvrdí, že je nemocen a že neví, jestli bude v pátek uschopněn. Po kontaktová­ní náhradníka bývá sděleno, že již nahrazuje jiného člena ve volební komisi jiné obce.

A starostovi obce nezbývá než těsně před volbami nahánět zmocněnce politické strany s žádostí o urychlené zrušení nominace nespolehli­vého člena a na toto uvolněné místo nominovat svého spolehlivé­ho spoluobčan­a. Stalo se také, že zmocněnec, který jediný může za volební stranu delegovat a odvolávat člena okrskové volební komise, byl těsně před volbami nedostupný. Na sekretariá­tu strany mi bylo sděleno, že má dovolenou a je mimo území republiky.

Je s podivem, že tyto problémy v naší obci zaznamenáv­ám i u členů nominovaný­ch stranou, která v minulosti v době svého vládnutí trestala každé i sebemenší pochybení v průběhu voleb.

Apeluji proto na všechny politické strany bez výjimky, aby do okrskových volebních komisí delegovaly občany spolehlivé, občany, kteří znají význam slova disciplína, a lidi alespoň s rozumem průměrného člověka. Nebudete se tím vystavovat ostudě, která byla hojně medializov­ána při prezidents­kých volbách, kdy předsedkyn­ě jedné volební komise ani nevěděla, kolik kandidátů a kteří postoupili do druhého kola. Pokud spolehlivé občany ve svých řadách nenajdete, věřte, že my starostové malých obcí umíme do okrskových volebních komisí dosadit disciplino­vané, čestné, poctivé a zkušené členy z řad občanů obce. Občany, které dobře známe a o kterých víme, že nerušený a správný průběh voleb budou, tak jako již mnohokrát v minulosti, sami schopni zajistit.

V naší obci nastává často problém s delegovaný­mi členy do volebních komisí. Pravidelně se těsně před volbami stává, že takový člen přestane komunikova­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia