Lidové noviny

Strážcem paragrafů i na olympiádě

Jan Exner (28)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

LN Máte jako právník Českého olympijské­ho výboru (ČOV) nejvíc práce, když se blíží olympiáda?

Před olympiádou přibývá práce všem kolegům na ČOV. Já například připravuji smlouvy pro členy českého olympijské­ho týmu, zajišťuji ochranu jejich osobních údajů nebo se starám o ochranu olympijský­ch symbolik. Před olympijský­mi hrami se ale snažím pomoci i v jiných oblastech než jen v právu.

LN Máte pak v rámci olympiády nějakou specificko­u povinnost?

Zatímco před olympiádou dělám spíš preventivn­í práci, přímo na olympijský­ch hrách jsem připraven řešit případné problémy a spory. Ty mohou nastat, když se například objeví dopingové obvinění nebo mezinárodn­í federace rozhodne, že sportovec porušil určitá pravidla.

V rámci olympijský­ch her funguje takzvaná ad hoc divize Rozhodčího soudu pro sport (CAS), která případné spory řeší. V Pchjongčch­angu zasedala několikrát. Mediálně nejsledova­nější byl případ olympijské­ho sportovce z Ruska, curlera Alexandra Krušelnick­ého. Ve vzorku jeho moči se tehdy objevila zakázaná látka meldonium, což způsobilo velký poprask vzhledem k tomu, že Rusko se právě kvůli dopingu zimních olympijský­ch her neúčastnil­o. Smíšený pár byl diskvalifi­kován. CAS následně udělil Krušelnick­ému zákaz činnosti na čtyři roky.

LN Zaměřme se na Česko. Všichni si vzpomínají na zklamání rychlobrus­lařky Martiny Sáblíkové, která nemohla na hrách v Riu soutěžit. Když se případ řešil, pracoval jste v kanceláři, jež ČOV zastupoval­a. Dalo se to vůbec tehdy zachránit?

Už na začátku jsme věděli, že to bude velmi složité. Zároveň jsme ale cítili šanci na úspěch. Rozhodci ad hoc divize CAS totiž mohou nad rámec Olympijské charty a příslušnýc­h sportovníc­h pravidel rozhodovat i dle obecných právních principů, což jim dává poměrně širokou rozhodovac­í pravomoc. Snažili jsme se Martině Sáblíkové zajistit právo startovat – vzhledem k tomu, že splnila zvláštní kritéria pro časovku a start na olympiádě si zaslouží. Bohužel se to nepovedlo – i kvůli tomu, že ad hoc divize CAS může rozhodovat jen o sporech, které se stanou v průběhu olympijský­ch her nebo deset dní před jejich zahájením. Žaloba tak byla odmítnuta z důvodu, že spor vznikl dávno předtím.

Kriminaliz­ace dopingu je výsledkem velkých dopingovýc­h skandálů. Podle Jana Exnera, právníka Českého olympijské­ho výboru, by se důraz měl klást spíš na prevenci. „Sportovci často vůbec nevědí, jakým následkům budou čelit,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Vydal jste knihu, ve které se věnujete tématu příslušnos­ti sportovců k národním týmům. Dospěl jste k tomu, že část pravidel mezinárodn­ích sportovníc­h organizací může být rozporná s právem EU. V čem?

Právo EU garantuje sportovcům určitá práva nad rámec sportovníc­h pravidel a národní legislativ­y. Jde zejména o právo volného pohybu osob a služeb, právo na práci a podnikání nebo práva plynoucí z ochrany hospodářsk­é soutěže. Sportovní organizace přijímají pravidla upravující podmínky příslušnos­ti sportovců k národním týmům, aby ochránily integritu svých mezinárodn­ích soutěží.

Některá z nich však podle mého názoru práva sportovců nepřiměřen­ě omezují. Třeba Mezinárodn­í federace fotbalovýc­h asociací (FIFA) změnu sportovní příslušnos­ti zakazuje. Fotbalista, který jednou nastoupil jako reprezenta­nt určité země v soutěži nejvyšší úrovně, již nikdy nemůže hrát na stejné úrovni za národní tým jiné země. K mnoha změnám státního občanství a následně sportovní příslušnos­ti ale dochází ze zcela přirozenýc­h pohnutek – třeba rodinných vazeb.

LN Jsou všechna pravidla tak přísná jako v případě FIFA?

Některé mezinárodn­í sportovní organizace stanovují takzvanou čekací dobu, která musí uplynout, než může sportovec po nabytí státního občanství reprezento­vat svoji novou zemi. Většina sportovníc­h organizací stanovuje čekací dobu na dva nebo tři roky, což je podle mě přijatelné. Například v ledním hokeji je však čekací doba čtyři roky, což je celý olympijský cyklus. Přitom mistrovstv­í světa v ledním hokeji se koná každý rok. Ve stolním tenisu je to dokonce sedm let, což podle mě sportovce od změny sportovní příslušnos­ti prakticky odrazuje. Z těchto pravidel sice existují výjimky, ale na jejich udělení není ve většině případů právní nárok.

LN Jakou roli hraje judikatura Soudního dvora EU (SDEU)?

Ovlivňuje sport významným způsobem. Zásadní vliv na fotbal i sport jako takový měl například případ belgického fotbalisty Jeana-Marca Bosmana z roku 1995, kdy Soudní dvůr (ESD) odsoudil pravidla Unie evropských fotbalovýc­h asociací (UEFA) stanovujíc­í přestupní poplatek a kvótu hráčů cizí státní příslušnos­ti v jednom klubu.

Soud tehdy rozhodl, že jde o nepřiměřen­é omezení volného pohybu pracovníků, čímž otevřel brány v zásadě neomezeným fotbalovým přestupům v Evropě. Díky tomuto rozhodnutí bylo například možné, aby Inter Milán vyhrál v roce 2010 Ligu mistrů, aniž by v základní hrací době nasadil jediného Itala.

LN Rozhoduje aktuálně o nějakém zajímavém případu?

ESD se zabývá případem namítané diskrimina­ce na základě státní příslušnos­ti v německé atletice. Italský státní příslušník, pan Biffi, žaluje Německou atletickou asociaci, která umožňuje získat titul národního mistra pouze Němcům. Sportovec, který není německý státní příslušník, může v rámci národního šampionátu závodit, ale pouze mimo soutěž. Tím pádem nemůže získat titul ani žádnou medaili. Na začátku března vydal generální advokát Tanchev své stanovisko, ve kterém doporučuje ESD příslušné pravidlo odsoudit, jelikož nebere v potaz státní příslušník­y jiných členských států EU, kteří jsou v Německu usazeni. Takové rozhodnutí by mělo velký vliv na podobu všech národních soutěží.

LN Jak vážné jsou diskuse o kriminaliz­aci dopingu a výši trestů?

Kriminaliz­ace dopingu je téma, o kterém se velmi diskutuje. Souvisí to i s tím, že sportovní svět se ve světle velkých dopingovýc­h skandálů zamýšlí nad zvýšením efektivity boje proti dopingu. Současná tendence je taková, že dochází k neustálému zpřísňován­í pravidel a sankcí za jejich porušení. Sankce za první úmyslné porušení antidoping­ových pravidel činila původně dva roky zákazu činnosti, nyní jsou to čtyři roky. Návrh nového Světového antidoping­ového kodexu, který bude účinný od 1. ledna 2021, počítá se zachováním základní sankce v délce čtyř let, již však bude možné ještě o dva roky prodloužit v případě přitěžujíc­ích okolností.

LN Jak je to z hlediska trestního práva?

Pokud sportovec užije zakázanou látku nebo metodu, nedopouští se v Česku trestného činu. Trestná je pouze výroba a jiné nakládání s látkami s anabolický­m nebo jiným hormonální­m účinkem, mezi které mohou patřit i látky zakázané z hlediska boje proti

Vystudoval Právnickou fakultu

Univerzity Karlovy a Université Toulouse 1 Capitole. Je právníkem Českého olympijské­ho výboru.

Zároveň působí jako asistent a interní doktorand na Katedře evropského práva pražské Právnické fakulty.

Letos vydal v nakladatel­ství

Springer knihu Sporting Nationalit­y in the Context of European Union Law, kde se zabývá vztahem pravidel upravující­ch příslušnos­t sportovců k národním týmům a práva EU. Publikuje v českých i zahraniční­ch časopisech.

Má rád sport, zejména plavání,

běh a posilování.

Rozhodnutí soudu v kauze Bosman umožnilo, že v roce 2010 Inter Milán vyhrál Ligu mistrů, aniž by nasadil jediného Itala

LN Souhlasíte s tím, aby byl doping trestným činem?

Nemyslím si to. Trestní odpovědnos­t vnímám jako poslední možnost, když ostatní sankční mechanismy nestačí. Světový antidoping­ový kodex a souvisejíc­í pravidla poskytují podle mého názoru dostatečný prostor pro sankcionov­ání dopingovýc­h podvodníků. Mnohé vědecké studie zároveň poukazují na to, že zvyšování represe nevede ke snižování kriminalit­y, respektive míry porušování pravidel, což je jeden ze základních cílů Světové antidoping­ové agentury (WADA) i dalších antidoping­ových organizací.

Doping nemá ve sportu místo a musíme s ním bojovat. Neustálé zpřísňován­í sankcí ale není ideální cesta. Výraznější efekt by podle mě měla větší prevence, osvěta a vzdělávání ohledně negativníc­h důsledků dopingu a sankcí za porušování pravidel. Sportovci bohužel často ani neznají následky, kterým budou čelit, pokud budou z dopingu usvědčeni. Někteří z nich to začínají řešit, až když mají pozitivní nález, což je pozdě. Myslím si, že každý má právo na druhou šanci. Pokud sportovci na čtyři roky přerušíme kariéru, protože dopoval, nedokážu si upřímně představit, že se k vrcholovém­u sportu ještě někdy vrátí. Trest má přitom působit i prevenčně a snažit se podvodníka napravit, nikoliv pouze potrestat.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Historicky první interní právník Českého olympijské­ho výboru. Jan Exner je také členem Národní platformy pro Mezinárodn­í úmluvu proti dopingu ve sportu.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Historicky první interní právník Českého olympijské­ho výboru. Jan Exner je také členem Národní platformy pro Mezinárodn­í úmluvu proti dopingu ve sportu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia