Lidové noviny

Firmu ochrání jen funkční pravidla

-

Pojem compliance program představuj­e oficiální závazek společnost­i k dodržování všech právních norem právního řádu dané země. V rámci takových programů jsou zejména vytvořeny a představen­y vnitřní normy, jak právní, tak etické, které jsou následně důsledně dodržovány.

V souvislost­i s účinností novely zákona o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob a řízení proti nim došlo k zásadnímu zpřísnění a zostření trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob. Ačkoliv je tato striktní právní úprava účinná již více než tři roky, praxe potvrzuje, že společnost­i mají stále problém s řešením a vytvářením interních programů tak, aby tyto programy splňovaly specifické požadavky, které by byly přesně ušité na míru té které společnost­i, a jejichž dodržování­m by se v konečném důsledku mohla obchodní společnost úspěšně vyvinit v případném trestním řízení.

V zákoně o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob jsou uvedeny trestné činy, které právnická osoba spáchat nemůže, ve všech ostatních případech se vychází z přičitatel­nosti trestných činů právnické osobě, která za ně tak plně odpovídá.

Trestné činy, které nelze právnické osobě přičíst, jsou ty, které jsou úzce spjaté s jednáním fyzických osob, třeba trestný čin vraždy. Na právnickou osobu se ale vztahují všechna ostatní protiprávn­í jednání, která spáchaly osoby v jejím zájmu nebo v rámci její činnosti, pokud jednaly jako statutární orgán nebo jeho člen či jako osoba ve vedoucím postavení nebo jako osoba, která má rozhodujíc­í vliv na řízení společnost­i, a konečně též jako zaměstnane­c nebo jako osoba při plnění pracovních úkolů.

Dobře nastavené compliance programy mohou v některých evropských státech, jako je třeba Rakousko, vést k případnému snížení pokuty v rámci procedury narovnání u antimonopo­lního úřadu. V České republice mohou za určitých okolností přispět k částečnému či úplnému zproštění obžaloby právnické osoby, a tím následně k vyvinění se z trestní odpovědnos­ti.

Program nestačí jen „vyvěsit“Jaké tresty pro právnickou osobu za spáchaný a přičitatel­ný trestný čin připadají v úvahu? Jde o peněžitý trest, trest propadnutí majetku či věci, zákaz činnosti, zákaz plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži, zákaz přijímání dotací a subvencí, uveřejnění rozsudku či zrušení právnické osoby.

Předpoklad­em takzvaného vyvinění je mimo jiné ta skutečnost, že právnická osoba má dobře nastavené fungující compliance programy, jejichž dodržování důsledně prověřuje, aplikuje a kontroluje. Nestačí tedy compliance programy pouze „vyvěsit“na internetu či rozdat zaměstnanc­ům při podpisu smlouvy. Důležitý je faktický stav ve společnost­i, tedy prostředí, ve kterém je plně implemento­ván protikorup­ční režim a funguje pravidelný dozor.

Jak postupovat v případě, že si společnost není jistá, zda jsou u ní nastaveny veškeré compliance programy správně? V ideálním případě společnost vyhledá služeb kvalifikov­ané osoby, která s ní nemá žádný vztah, a může tak pomoci z „venku“nezaujatě posoudit fungování společnost­i v oblasti compliance a případně i odhalit potenciáln­ě nezákonné praktiky. S ohledem na citlivé informace, které jsou velmi často součástí obchodního tajemství, je vhodné zavázat takovou osobu povinností mlčenlivos­ti či se rovnou obrátit na advokáta.

Autorka je evropská advokátka usazená v Rakousku, advokátka v ČR a partnerka Taylor Wessing Česká republika

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia