Lidové noviny

Co nyní čeká na Čechy?

-

Gabriel Jesus, střelec z Manchester­u City, vyklusal z tunelu. Udělal pár kroků, placírkou pravé nohy si ležérně přikopl míč na levačku, tou ho poslal vysoko do vzduchu a pak dlouhé desítky vteřin s balonem ladně žongloval.

Sérií parádiček jako by chtěl i za spoluhráče vyslat vzkaz: jsme tady a budeme vás bavit! Blíží se jedinečná show. Fotbalové divadlo, které tu ještě nikdy nebylo.

Do Prahy dorazila Brazílie, nejslavněj­ší reprezenta­ce světa.

Kromě Jesuse třeba Coutinho z Barcelony, Thiago Silva z PSG, Casemiro z Realu Madrid, Firmino z Liverpoolu. Máme pokračovat? si našel spoustu příznivců. Přesvědčil je o tom, že chce hrát obětavě, s nadšením a takticky ukázněně.

Právě tím nahrazoval technické nedostatky při práci s míčem, které (snad) doženou až příští fotbalové generace. I proto do Wembley přijelo šest tisíc Čechů. To byla pecka!

Červené dresy obarvily veliký oblouk za brankou a téměř celý zápas burácely, případně skákaly do rytmu.

Jak napravit dojem?

„Před fanoušky smekám. Byli neuvěřitel­ní,“ocenil fotbalový předseda Martin Malík. Poděkování se sluší. Spousta lidí se trmácela autobusy do Londýna nejen kvůli zážitku ze speciálníh­o utkání, ale i proto, aby viděla nově vzkříšenou reprezenta­ci.

Bohužel se dočkala fotbalovéh­o ponížení.

Se vším všudy.

Ne, za pětigólový příděl nemohly smolné odrazy míče, které vyvrcholil­y bizarním vlastním gólem stopera Kalase.

Problémem byla bázlivost a ztráta sebedůvěry před exkluzivní­mi jmény z Premier League.

Možná to byl obyčejný strach, který hráči pocítili na vyprodaném chrámu ve Wembley, když se postavili proti Kaneovi z Tottenhamu, Sterlingov­i z Manchester­u City nebo Hendersono­vi z Liverpoolu.

„Výsledek z Anglie prostě vypadá blbě. Ale ve fotbale jdou utkání rychle po sobě a není nic staršího než včerejší zápas,“pravil obránce Čelůstka po návratu do Prahy.

Jistě, ve zběsilém fotbalovém rytmu se rychle zapomíná, anglický výprask však zapadnout nesmí. Ani kdyby zítra národní tým předvedl snový výkon a zabrzdil brazilské kouzelníky.

Reprezenta­ce proti brazilským hvězdám musí zabrat, aby začala splácet páteční dluh.

Z exhibiční slavnosti v rytmu samby je rázem důležitá prověrka, jejímž hlavním smyslem bude dokázat, že blackout ve Wembley byl ojedinělým výpadkem – ne návratem do éry předchozíh­o kouče Karla Jarolíma, pod nímž tým proti Rusku a Austrálii schytal podobné výprasky.

Teď stojí na startu boje o Euro, kde nechyběl od roku 1996.

Proti Brazilcům může napravit dojem a ukázat, na co opravdu má. Přesvědčit fanoušky, že nemusí být až tak zle, jak to v pátek vypadalo, a že měření se světovou špičkou nemusí končit ostudou.

Češi mají před sebou mimořádně těžký test. A potřebují nezklamat.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Tvrdá lekce. Tomáš Kalas (v červeném) v tomto souboji sice Harryho Kanea přeskočil, jinak ale ve Wembley vládli domácí a soupeři uštědřili pětibranko­vý debakl.
FOTO ČTK/AP Tvrdá lekce. Tomáš Kalas (v červeném) v tomto souboji sice Harryho Kanea přeskočil, jinak ale ve Wembley vládli domácí a soupeři uštědřili pětibranko­vý debakl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia