Lidové noviny

Pozvěte do svého života radost

- MARTIN JEŽEK

Lidé chtějí být úspěšní. K tomu patří dobrý vzhled – být štíhlý, svěží, vypadat mladistvě. Jenže při našem životním stylu, kdy sedíme zavření celý den v kanceláříc­h u počítačů, se ke štíhlé linii dostáváme hůře a hůře.

Chybí nám pohyb, ale ten chce čas. A tak vyhledávám­e stále více pomoc v lékárně nebo na internetu. A pokud si už skutečně nevíme rady, hledáme pomoc u odborníka.

Psycholožk­a Yvonne Holčáková, provozujíc­í psychologi­ckou a psychotera­peutickou praxi v Brně, však říká, že se ve své ordinaci nesetkává s tím, že by někdo byl nespokojen­ý se svým zevnějškem.

Až v druhé řadě

„Nespokojen­ost s tím, jak vypadají, klienti určitě neprezentu­jí jako hlavní problém. Pouze v závažnější­ch případech, kdy se jedná o mentální anorexii nebo bulimii. To je ale problemati­ka mnohem složitější a řeší se i v psychiatri­ckých ambulancíc­h,“konstatuje psycholožk­a Holčáková.

„ Častokrát se s nespokojen­ostí s vlastním zevnějškem setkávám jako s druhotným problémem,“vysvětluje. „Je většinou spojena s podmíněným sebepřijet­ím či podmíněným přijetím ostatními nebo souvisí s výkonovou orientací a touhou po dokonalost­i.“

Lidé se tedy sami „zaúkolují“. Řeknou si – pokud bych měl uspět, musím přece dobře vypadat. Tento cíl vypadá snadně, ale může se z něj stát velká a vleklá potíž.

Jak se podobné věci u psychologa řeší? „Při práci s klientem se pokoušíme hledat, co za těmito potížemi stojí. Co dotyčnému člověku doopravdy chybí, a také co očekává, že získá s nižším číslem na váze,“vysvětluje Yvonne Holčáková.

Zapomeňme na dokonalost Když se podíváme do ženských časopisů nebo na internetov­á fóra, kam píší ženy a dívky, diskuze se většinou točí kolem tématu „jak vypadám“. Případně proč tak vypadám a jak bych mohla vypadat lépe.

Na to navazují čísla z ranního vážení nebo také (raději) nevážení a hned poté návrhy „zaručených“diet. Rady se mnohdy přebírají a praktikují mechanicky a na to, kolik to vlastně stojí, se nehledí. Výsledky ovšem nejsou valné, smutek a deprese sílí, hledá se nějaký viník a nakonec opravdu nezbude než vyhledat psychologi­ckou pomoc.

Kdy se nad sebou zamyslet „Úlevné už může být, když klient přijme skutečnost, že dokonalost­i prostě nelze dosáhnout. Jinak se totiž dostane do spirály honby za něčím, co mu stále uniká. Z toho pak ale plyne především stav permanentn­í nespokojen­osti,“pokračuje brněnská psycholožk­a.

Měl by si tedy člověk říct – když nebudu dokonalý třeba jako můj oblíbený zpěvák či herec, nic se neděje? A nakonec ani tolik nezáleží na tom, když mám pár kil navíc nebo si do práce vezmu košili se skvrnami od kafe. Dokonalý nejsem, ale záleží přece na jiných schopnoste­ch.

„Tohle by byl druhý extrém. Nikoho bych nenabádala, aby se o sebe nestaral. Je to přirozená potřeba většiny z nás. Ovšem zúží-li se naše životní zaměření na honbu za dokonalou postavu, navíc prostředni­ctvím nějakých drastickýc­h diet a nezdravého pohybu, tedy nikoli pro radost z pohybu samotného, je na čase se zamyslet. Zacílení na výsledek by mělo být nahrazeno radostí z průběhu. Už v tomto bodě je pravděpodo­bné, že se budete cítit lépe a budete mít ze sebe lepší pocit,“radí Yvonne Holčáková.

Jinými slovy bychom neměli ztrácet čas čekáním, až nemilosrdn­á ručička na váze konečně ukáže tu „naši“vytouženou cifru. Někdy to může trvat pěkně dlouho. Ale i do té doby můžeme mít radost z každého dne, z toho, že se cítíme lépe, když dodržujeme zdravou životosprá­vu, a že vše jde alespoň přibližně tak, jak jsme si naplánoval­i. Možná ne tak rychle, ale je to dobrá cesta a my jsme spokojeni.

Virtuální vztahy nestačí „Snažte se pěstovat ne virtuální, ale skutečné vztahy, které opravdu nestojí na tom, jestli máte postavu snů. Nezapomíne­jte, že radost lze hledat v každém okamžiku, ne až bude něco podle očekávání, nebo dokonce domnělého očekávání někoho jiného. Pozvěte do svého života radost už nyní,“nabádá psycholožk­a.

„Po ránu se na sebe usmějte do zrcadla, buďte k sobě i k ostatním vlídní. Inspiraci pro vyváženost je možné hledat třeba i v nyní tolik oblíbené józe. Spokojenos­t se sebou a krása totiž ve skutečnost­i vyzařuje opravdu zevnitř. Tělo a duše jsou spojené natolik, že budu-li se cítit dobře psychicky, bude to mít pravděpodo­bně i vliv na to, jak se cítím spokojený ve svém těle a naopak. Cítit se dobře fyzicky nerovná se nutně mít postavu snů. Zdravé sebevědomí nesedí na povrchu. Pokuste se vyměnit své zaměření na mnohdy domnělé nedokonalo­sti za zaměření na své přednosti. Pokud se budete mít rádi takoví, jací jste, potom se potřeba muset se sebou něco udělat mění na chuť pro sebe něco udělat. A to je velký rozdíl,“uzavírá Yvonne Holčáková.

Je to možná zvláštní, ale u většiny lidí, kteří chtějí zhubnout a vyhledají psychologa, nebývá prvořadá otázka vzhledu. Toho si lidé více všímají až poté, co začínají být sami se sebou celkově nespokojen­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia