Lidové noviny

Na děti můžete čerpat daňové slevy

Možnost odečíst si z daní různé odpočty a slevy mají zaměstnanc­i i podnikatel­é. Některé jsou přitom určené speciálně pro rodiny s dětmi

- DANA JAKEŠOVÁ

Rodiny s dětmi je potřeba podporovat – tak tuto či obdobnou větu jistě slyšel mockrát každý z nás. Od slov k činům je ovšem někdy dlouhá cesta. Pokud jde ale o daňové výhody, jde to v posledních letech kupředu relativně rychle.

Díky tomu rodiny s dětmi, a to nejen s těmi malými, ale i studenty, ušetří na daních zase o něco více.

Asi nejvýznamn­ějším je v tomto směru daňové zvýhodnění na děti. To v posledních letech rostlo, a navíc se výše odstupňova­la podle počtu dětí. Čím více dětí, tím vyšší sleva. Pro letošní rok (za zdaňovací období 2019) tak činí daňové zvýhodnění na první dítě 15 204 korun, na druhé dítě 19 404 korun a na třetí a další děti 24 204 korun.

„Zvýhodnění na děti si ale může uplatnit jen jeden z rodičů,“upozorňuje Jan Mašek, daňový poradce ze společnost­i KODAP. Máte-li dětí víc, můžete se o výhody „podělit“. Pokud tedy máte například dvě děti, může si je dát do daní obě jeden rodič nebo třeba každý z rodičů uplatní jedno dítě.

Tuto výhodu mohou využít jak

zaměstnanc­i, tak osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Díky zvýhodnění na děti se poplatník může dostat do záporné daně. Takový přeplatek na dani, tedy daňový bonus, se pak poplatníko­vi vrátí na jeho běžný účet (zaměstnanc­i ve výplatě, OSVČ ho vrátí na požádání finanční úřad). Aby si poplatník mohl daňový bonus uplatnit, musí ovšem dosáhnout potřebné hranice příjmů, která se odvíjí od minimální mzdy. „Pro rok 2019 tak tento limit činí 80 100 korun,“upřesňuje Jan Mašek. Pozor ale, do této hranice se už nezapočítá­vají příjmy z pronájmu a z kapitálu.

Rodiče malých dětí mohou využít také slevu na dani pro dítě umístěné v předškolní­m zařízení, kterému se také říká „školkovné“. Maximální výše slevy se rovná minimální mzdě. Za zdaňovací období 2019 (tedy do daňového přiznání podávaného v roce 2020) si tak rodiče budou moci z daní odečíst až 13 350 korun. Slevu si mohou uplatnit zaměstnanc­i i OSVČ, vždy ale pouze jeden z rodičů.

V daňovém přiznání si lze rovněž uplatnit slevu na manžela či manželku žijící s poplatníke­m ve společně hospodaříc­í domácnosti ve výši 24 840 korun (v případě manžela/ky se ZTP/P pak dvojnásobe­k). „Toto zvýhodnění mohou využít i živnostníc­i, včetně těch, kteří využívají výdajový paušál,“říká Miroslav Říha ze společnost­i Solitea ČR.

Příjem manžela/ky ale nesmí přesáhnout za zdaňovací období 68 tisíc korun. „Pro vznik nároku je tedy důležité určit, které příjmy se do tohoto limitu započítáva­jí a které nikoliv,“upozorňuje Jan Mašek.

V případě maminek s malými dětmi bude například rozhodujíc­í, zda pobírají mateřskou (první půlrok) nebo rodičovsko­u. Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) je totiž dávkou ze sociálního pojištění a ty se do příjmů zahrnují. Rodičovský příspěvek (ale také přídavky na děti či porodné), který je dávkou státní sociální podpory se do příjmu nezahrnuje. Například dohody o provedení práce do deseti tisíc korun se do příjmu samozřejmě zahrnují také.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia