Lidové noviny

První prezidentk­a

Zuzana Čaputová se stala první ženou Slovenska Hlas jí dalo 58 procent voličů, a porazila tak Maroše Šefčoviče Chce sjednocova­t společnost. Uspěje i její strana?

- ROBERT SCHUSTER SLOUPEK LN

BRATISLAVA Slováci si o víkendu zvolili nového prezidenta. A vůbec poprvé bude zastávat nejvyšší úřad v zemi žena, 45letá právnička a občanská aktivistka Zuzana Čaputová. Svého mandátu se oficiálně ujme v polovině června, až skončí funkční období současného prezidenta Andreje Kisky.

Se ziskem více než 58 procent hlasů porazila Čaputová v sobotu ve druhém kole prezidents­kých voleb 52letého místopředs­edu Evropské komise Maroše Šefčoviče, nominované­ho nejsilnějš­í slovenskou vládní stranou Směr-sociální demokracie. K volbám přišlo necelých 42 procent voličů, což je nejhorší výsledek od zavedení přímé volby hlavy státu na Slovensku před dvaceti lety.

Čaputová dokázala zopakovat své vítězství z prvního kola v polovině března, kdy jí dalo hlas přes čtyřicet procent voličů. Tentokrát ale nedokázala vyhrát ve všech slovenskýc­h regionech.

V Prešovském kraji na severových­odě země totiž jako v jediném zabodoval její protikandi­dát Šefčovič. Jednak díky tomu, že se jedná o tradiční baštu sociálních demokratů, zároveň se tam na jeho stranu výrazněji přiklonili i voliči, kteří hlasovali v prvním kole pro kontroverz­ního soudce Štefana Harabina či šéfa extremistů Mariana Kotlebu.

Český prezident Miloš Zeman, který mezi prvním a druhým kolem přijal v Lánech Maroše Šefčoviče a vyjádřil mu ve volbách podporu, budoucí slovenské prezidentc­e poblahopřá­l. Prostředni­ctvím svého mluvčího sdělil, že se těší na setkání s Čaputovou.

Budoucí prezidentk­a sama již několikrát avizovala, že její první zahraniční cesta v úřadě povede do Česka. „Českou republiku vnímám jako bratrský národ. (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“řekla.

Vítězce slovenskýc­h prezidents­kých voleb popřál i český premiér

Rozhovor se Zuzanou Čaputovou Analýza

Jak volily slovenské kraje

Komentář Andrej Babiš, který ve své reakci ocenil, že vedla férovou kampaň a zůstala sama sebou.

Čaputová včera oznámila, že chce zůstat v pravidelné­m kontaktu s občany a jezdit za nimi do regionů. Jako jeden z prvních kroků také oznámila, že se chce sejít s lídry parlamentn­ích stran, aby s nimi jednala o cestách, jak překonat rozdělení společnost­i. To souvisí mimo jiné i s důsledky loňské vraždy investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, jež otřásla Slovenskem. Na rozdíl od současné hlavy státu budoucí prezidentk­a nevyloučil­a jednání s šéfem extremistů Marianem Kotlebou, avšak za předpoklad­u, že již nebude popírat historická fakta a například obhajovat válečný slovenský štát.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zuzana Čaputová oslavovala vítězství i s partnerem Peterem Konečným (vpravo), který se živí jako hudebník a fotograf
FOTO REUTERS Zuzana Čaputová oslavovala vítězství i s partnerem Peterem Konečným (vpravo), který se živí jako hudebník a fotograf
 ??  ?? PONDĚLÍ 1. DUBNA 2019
PONDĚLÍ 1. DUBNA 2019

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia