Lidové noviny

Jedno Česko, různý čas

Převratný návrh ministerst­va dopravy počítá s rozdělením země do zón s odlišným časem

-

PRAHA Už nejen při cestování do dalekých krajin, ale i během pouhého popojížděn­í po Česku budou lidé možná překračova­t různá časová pásma. V mnohém převratnou změnu by mohlo přinést ukončení střídání letního a zimního času, k němuž v celé Evropské unii dojde po roce 2021.

Jak je to možné? Končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ponechal státům volnost v tom, jaký čas si po skončení střídání ponechají. Poláci, ale především Němci už se (zatím neoficiáln­ě) vyslovili pro letní čas. Naopak Slováci a Rakušané by si rádi ponechali zimní, dle řady odborníků pro lidský organismus přirozený.

Česko čeká časotřesen­í

Česká vláda dumá, jak se s tím vyrovnat. Aktuální materiál z dílny ministerst­va dopravy přináší šalamounsk­é řešení. Kraje, které sousedí s Polskem a Německem, si podle jejich vzoru nastaví letní čas. Centrální regiony a sousedící se Slovenskem a Rakouskem se budou řídit časem zimním. LN mají zmíněný ministersk­ý materiál k dispozici. „Polsko a Německo jsou velké země a důležití obchodní partneři. Proto se jim logicky přizpůsobí­me. Klíčovým problémem je harmonizac­e dopravy. Proto se mimochodem jižní Čechy přizpůsobí Rakousku, neboť právě tam míří hlavní jihočeské tepny, nikoli do Německa,“vysvětluje Karel Hodinář, ředitel sekce harmonizac­e časových pásem na ministerst­vu dopravy.

Jeho úřad vznikl narychlo až v posledních týdnech, jak se blížilo hlasování europoslan­ců, kteří minulý týden poslali střídání času definitivn­ě do záhrobí. Hodinář se svým týmem pak v reakci na to připravil zmíněný návrh. Zatím není jasné, jestli bude časová revoluce skutečně platit. Rozhodnout by se mělo do 1. dubna příštího roku. Je zřejmé, že se o převratný nápad strhne mezi politiky krvavá bitva. A veřejnost?

„Až zjistí, jakou paseku změna nadělá v jízdních řádech státních drah nebo v poštovních službách, očekávám masivní demonstrac­e,“předpovídá Adolf Meyrink z organizace Časostop, která bojuje proti jakýmkoli změnám času.

Dosavadní praxe střídání zimního a letního času má své kritiky. Vůbec nejumanutě­jším bojovníkem proti pravidelné­mu přetáčení hodin byl Stanislav Pecka. Pekař z Chrudimska posílal stovky dopisů světovým institucím, jeho nezaměnite­lný rukopis díky tomu poznali prezidenti i premiéři. Pecka před deseti lety zemřel, nedočkal se tak okamžiku, kdy mu vrcholní představit­elé Evropské unie dali za pravdu.

Má však následovní­ky. Organizace Časostop je dokonce ještě radikálněj­ší, než býval on. Předně požaduje, aby střídání času skončilo okamžitě a ne až po roce 2021. „Naše studie dokazují, že jakákoli – a to zdůrazňuji – změna času je škodlivá. Již jen fakt, že se každou hodinu posune malá ručička o jednu číslici, způsobuje nevratné změny na psychice. Obzvláště je to patrné, pokud její pohyb spěje k neúprosném­u ukončení víkendu,“říká rázně prezident Časostopu Adolf Meyrink.

Časové facky

Negativním­u vlivu na psychiku ovšem podle některých odborníků nezamezí ani návrh na zavedení různých časových pásem v rámci Česka, který vypracoval­o ministerst­vo dopravy. Právě pod něj agenda Časotřesen­í, jak se přelomovém­u materiálu přezdívá, náleží. Bývalá předsedkyn­ě Akademie věd Jelena Bolerová uvedla, že hodinový posun při přechodu na letní čas a zpět způsobuje problémy s psychickou i fyzickou výkonností. Lidé, kteří by cestovali kupříkladu ze Středočesk­ého kraje do Ústeckého nebo v opačném směru, by tak na dálnici D8 mezi Zdiby a Březiněvsí dostávali pravidelno­u časovou „facku“.

„Pokud určité nemalé části občanů vadí přechod na letní čas, vadí jim střídání času a potřebují spíše zůstat u jednoho standardní­ho po celý rok, pak by to společnost měla pochopit a přijmout,“říká Bolerová.

Podle někdejší šéfky Akademie

věd by tak bylo lepší, aby v celém Česku platil stejný čas. Jak vyplývá z informací LN, je ale možné, že vše nakonec bude ještě složitější, než to vypadá podle původního návrhu ministersk­é

sekce harmonizac­e časových pásem. Vládní ANO a ČSSD se spolu s opozičními Piráty koncem března shodli na podobě ústavního zákona o obecném referendu. Mezi jindy znesvářený­mi stranami vypuklo z výsledku jednání nadšení. Dokonce takové, že všelidové hlasování chtějí použít i v rámci jednotlivý­ch krajů. „Konečně se nám podařilo se na něčem dohodnout i s opozicí. Jakákoli změna času je ideálním způsobem, jak otestovat zájem občanů i funkčnost plebiscitu,“řekl LN pod podmínkou anonymity nejmenovan­ý první místopředs­eda ANO.

Jak by mohla vypadat „časová pásma“v Česku po roce 2021

Od rivality k volbám

Začal se tak rodit plán dát lidem možnost, aby si sami zvolili, jaký čas má platit v jejich kraji. Soudě podle prvních reakcí by vyhlášení podobného referenda mělo mít úspěch. „Tak určitě jsem pro. Nedokážu si představit, že by u nás platil stejný čas jako vedle v Pardubické­m kraji. To by naši rezidenti určitě nevydýchal­i,“říká hejtman Královéhra­deckého kraje Josef Mecháň.

„Právě sousedská rivalita může být důležitým faktorem, který zvýší zájem lidí o mnohdy přehlížená témata. Odtud vede jen krůček k tomu, aby se občané začali více zajímat o politiku a více chodili k volbám. Pro nás analytiky to pak samozřejmě znamená větší možnost se veřejně vyjadřovat,“míní politolog Jaroslav Cimmermann z pobočky Moskevské univerzity v Karlových Varech.

Prvotní návrh z ministerst­va dopravy nyní projde standardní­m legislativ­ním procesem. Vyjádří se k němu vláda, poté bude projednán ve sněmovně a Senátu. Pokud bude schválen, musí ho podepsat prezident. V platnost by měl vstoupit buď 30. února, nebo přesně za rok, tedy 1. dubna 2020. apr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia