Lidové noviny

Sekyru těší nové vedení KDU-ČSL

Jeden z největších sponzorů lidovců je rád za nové tváře v čele strany. Odmítá však, že by za nového předsedu Výborného lobboval

- ELIŠKA NOVÁ

BRNO Novým předsedou KDU-ČSL se na konci týdne stal dvaačtyřic­etiletý Marek Výborný, který je ve vysoké politice teprve druhým rokem. Vystřídal Pavla Bělobrádka, jenž vedl lidovce přes osm let. Zvolení Výborného chválí dlouholetý a jeden z největších sponzorů lidovců, majitel developers­ké společnost­i Sekyra Group Luděk Sekyra. Ten platí za jednoho z důležitých hráčů, kteří stojí v pozadí aktuálně opoziční strany.

„Jsem rád, že jsou ve vedení nové tváře. Věřím, že více otevřou stranu mladým lidem a že také budou schopní připravit profesioná­lní ekonomický program, který bude atraktivně­jší pro její elektorát,“řekl LN Sekyra.

Před časem se spekuloval­o, že Výborného si Sekyra sám vybral, developer však odmítá, že by za něj nějakým způsobem lobboval. „Měl jsem dojem, že je to nejsilnějš­í kandidát, ale nelobboval jsem za něj,“sdělil.

Sázka na nové tváře

To, že by za zvolením nového předsedy stál jeden z největších sponzorů strany, odmítá i sám Výborný. „Párkrát jsme se spolu potkali, ale já se potkávám se spoustou lidí z politiky, byznysu a společensk­ého života. Že by si mě pan Sekyra vybral, je opravdu nesmysl. Mé rozhodnutí kandidovat bylo motivováno tím, aby KDU-ČSL byla úspěšnou politickou stranou a tak to zůstane,“řekl Výborný. Sekyra připustil, že se s novým předsedou strany zná, ale spíš letmo, než dobře. „Jsem dlouholetý sponzor lidovců, takže samozřejmě znám představit­ele KDU-ČSL.“

Lidovci si v pátek a v sobotu zvolili nové vedení strany a až na jednu výjimku se v něm odehrálo malé zemětřesen­í.

Z původních místopředs­edů zůstal pouze Jan Bartošek, který je zároveň předsedou poslanecké­ho klubu. Další pozice v nejužším vedení strany obsadily ve vysoké politice dosud nepříliš známé tváře. První místopředs­edkyní se stala Šárka Jelínková, která je zároveň první místopředs­edkyní senátorské­ho klubu KDU-ČSL. Řadovými místopředs­edy se kromě Bartoška stali náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, náměstek primátora Havířova Bohuslav Niemiec a Štěpán Matek, náměstek jablonecké­ho primátora.

„KDU-ČSL je silná v regionech, a to dokonce i v místech, kde jsme historicky neměli dobré výsledky. Jsem rád, že se do vedení strany dostaly nové, mladé tváře, mají velký potenciál a jsou budoucími lídry. Průměrný věk předsednic­tva je 43 let, což je i věk nového předsedy,“uvedl Výborný.

Jako přes kopírák

V nejužším vedení strany nezůstal Marian Jurečka; bývalý ministr zemědělstv­í se ucházel o post předsedy, po prohře ve finále s Výborným – ten získal 256 hlasů, Jurečka 124 –, oznámil, že na místopředs­edu kandidovat nebude. Spolu s expředsedo­u Bělobrádke­m však bude členem celostátní­ho výboru.

Jurečkův odchod z předsednic­tva Výborného mrzí. „Jeho exekutivní zkušenost je samozřejmě důležitá. Rozhodl se nekandidov­at a já to musel respektova­t. Ale mluvili jsme o tom a dohodli se, že zůstane velmi blízko nejužšímu vedení,“uvedl nový předseda. S tím bývalým, tedy Bělobrádke­m, má mnoho společného: oba pocházejí z východních Čech, oba se narodili v roce 1976 a oba mají tři děti. „Je to téměř jako přes kopírák, ale každý jsme z jiného těsta. Já kladu důraz na vzdělávání, Pavel se díky své někdejší práci ve vládě věnoval vědě, inovacím a moderním technologi­ím. Shodujeme se však na poctivé, slušné politice založené na kvalitních osobnostec­h,“řekl Výborný agentuře ČTK.

Ve vysoké politice v minulosti působil i otec čerstvě zvoleného šéfa lidovců Miloslav Výborný, který byl v devadesátý­ch letech ministrem obrany a pak i soudcem Ústavního soudu. „Vyrůstal jsem v rodině, která žila politikou,“podotkl Marek Výborný.

 ?? FOTO ČTK ?? Předání otěží. Nový šéf lidovců Marek Výborný (vpravo) má s tím bývalým, Pavlem Bělobrádke­m, mnoho společného. Například to, že oba mají tři děti.
FOTO ČTK Předání otěží. Nový šéf lidovců Marek Výborný (vpravo) má s tím bývalým, Pavlem Bělobrádke­m, mnoho společného. Například to, že oba mají tři děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia