Lidové noviny

Zeman vs. Zeman: verbální svár o žalobce Ivo Ištvana

-

PRAHA Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ohradil proti pokusům některých politiků útočit na žalobce a podlomit v ně důvěru. Uvedl, že je připravený vysvětlit práci státního zastupitel­ství nejvyšším ústavním činitelům. Práci šéfa olomouckýc­h vrchních žalobců Ivo Ištvana ve čtvrtek komentoval prezident Miloš Zeman.

Vůči Ištvanovi se prezident kriticky vyjádřil v souvislost­i s nedávným policejním zásahem v Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Hlava státu uvedla, že kauza možná neskončí rozsudkem a že v takovém případě by měl být Ištvan odvolán z funkce. Podle prezidenta se chce Ištvan současným případem rehabilito­vat po zásahu na úřadu vlády, který souvisel s kauzami kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Neodůvodně­ný útok

„Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ohrazuje proti opakujícím se pokusům některých politiků útočit bezdůvodně a bez ověřených argumentů na soustavu státního zastupitel­ství ve snaze podlomit tímto důvěru veřejnosti v tuto instituci,“uvedlo ve svém prohlášení Nejvyšší státní zastupitel­ství s upozornění­m, že pouze státní zástupce může podat obžalobu, a tím předložit věc k posouzení soudu.

„Státní zastupitel­ství je v dobré kondici a neodůvodně­ný útok na něj je v důsledku útokem na právní stát,“napsal Pavel Zeman a doplnil: „Nad rámec každoročně zveřejňova­né zprávy o činnosti jsem připravený roli a činnost státního zastupitel­ství vysvětlit nejvyšším ústavním činitelům naší země, budou li o to mít zájem.“

Za nepodložen­é i za prokazatel­ně nepravdivé označila prezidento­vy výroky už v pátek i Unie státních zástupců. Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček reagoval, že prezident na svých slovech trvá.

Policejní zásah na antimonopo­lním úřadu souvisí s údajným ovlivňován­ím tendru na výběr mýta. Prezident Zeman se už dříve zastal šéfa ÚOHS Petra Rafaje, když uvedl, že důvodem k Rafajově odchodu by měl být až pravomocný rozsudek.

Policie na úřadu a také v sídle provozovat­ele mýtného systému Kapsch zasahovala 7. března, nikoho neobvinila. Svou roli v případu a schůzky s Rafajem a ředitelem Kapsche musel ve Sněmovně opakovaně vysvětlova­t místopředs­eda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Opozice jeho informace považuje za nedostateč­né. Podle premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše je třeba počkat na vyšetření případu.

K odvolání není důvod

Útoky politiků na státní zástupce v neděli odmítli i vicepremié­r a šéf ČSSD Jan Hamáček a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Není možné útočit na státní zastupitel­ství, orgány činné v trestním řízení si vedou velmi dobře. Ty útoky nemůžu akceptovat, žádná zásadní pochybení nevidím,“uvedl včera Hamáček v České televizi. Ani podle Kubery není důvod, aby státní zástupci byli dehonestov­áni. „Měli bychom odlišovat slovní útoky, které s realitou nemají nic společného,“uvedl Kubera v souvislost­i s kritickými výroky hlavy státu.

Případné odvolání ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka (za ANO) není podle Hamáčka „na stole“a ani k odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nevidí důvod. „Je právo hnutí ANO si ministra vyměnit, viděl bych jiné kandidáty než ministra Kněžínka,“řekl Hamáček.

Výzvám k odchodu čelí zejména ministr dopravy Dan Ťok a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO); ta nejnověji kvůli vykázání zástupce Tchaj-wanu z jednání na ministerst­vu na žádost čínského velvyslanc­e. Kubera označil rozhodnutí Novákové za nepřípustn­é a nekompeten­tní, Hamáček má krok ministryně za selhání jejího úřadu.

Pavel Zeman nejvyšší státní zástupce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia