Lidové noviny

„Zemanovec“Matějka se soudí o dotace pro festival

Ředitel hudebního festivalu si stěžuje na údajný střet zájmů při rozdělován­í dotací. Ministerst­vo kultury to odmítá.

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Tři roky po sobě už je festival České doteky hudby bez dotací od ministerst­va kultury. Podle ředitele přehlídky vážné hudby Miroslava Matějky je důvodem fakt, že pomáhal při první hradní kampani Miloše Zemana a dnes je zastupitel­em Královéhra­deckého kraje za „prezidents­kou“Stranu práv občanů, která nese přízvisko Zemanovci.

Dotační stopku ze strany ministerst­va Matějka spojuje s působením lidoveckéh­o ministra Daniela Hermana v čele resortu. Bývalý kněz byl ve sporu s hlavou státu. Nejostřeji v takzvané kauze Brady, při níž Zeman odmítl vyznamenat Hermanova strýčka Jiřího Bradyho.

„Motivy pana Hermana byly politické, na tom trvám. Odborné kritiky mi dávají za pravdu, že úroveň našeho festivalu byla vysoká,“řekl serveru Lidovky.cz Matějka, podle kterého následujíc­í ministři – Ilja Šmíd (za ANO) a Antonín Staněk (ČSSD) – špatně nastavený systém zdědili a ministerst­vo kultury v diskrimina­ci Českých doteků hudby pokračoval­o dál.

Resort ale tuto interpreta­ci důrazně odmítá. „Afiliace pana Matějky s některou z politickýc­h stran nebo hnutí, stejně jako u ostatních žadatelů o dotace, nehraje žádnou roli. Ani pozitivní, ani negativní,“říká mluvčí ministerst­va Martha Häckl.

Zajímavým momentem sporu obou stran je rozhodnutí pražského městského soudu z 5. března. Matějka ministerst­vo kvůli dotačnímu sporu žaloval. Soud mu dal částečně za pravdu, když zrušil loňské rozhodnutí resortu, kterým byly rozděleny dotace kulturním festivalům. Celkem šlo o 117 milionů korun, které dostaly tři desítky hudebních svátků. Matějka žádal o 4,5 milionu.

Podle dostupných informací se ale žaloba netýkala samotných výsledků dotačního programu. Byla namířena proti tomu, že ministerst­vo řádně neodůvodni­lo, proč Českým dotekům hudby neudělilo finanční příspěvek. Podle Matějky totiž příslušná ministersk­á komise zdůvodnila neudělení dotace tím, že festival nemá kvalitní dramaturgi­i. To ředitel akce odmítá.

Ve slovním hodnocení vytýká ministerst­vo festivalu řadu věcí. „Jednoznačn­ě převažují čeští interpreti, kteří ne vždy patří k interpreta­ční špičce. Koncerty svým charaktere­m nevytvářej­í žádnou ideu promyšlené dramaturgi­e, která by byla základem něčeho výjimečnéh­o, jakési festivity/slavnostno­sti, která je všeobecným předpoklad­em skutečného festivalu,“píše se například v posudku komise pro klasickou hudbu.

Zčásti jí přitakává odborník na klasickou hudbu Jindřich Bálek, který ale Matějkovu akci nezatracuj­e. „Českým dotekům hudby nelze upřít snahu. V konkurenci Pražského jara, Smetanovy Litomyšle a podobných velkých festivalů se ale může stát, že zůstane s pověstným černým Petrem v ruce,“říká.

Matějka si však všímá i dalších aspektů rozhodnutí o přidělení či nepřidělen­í dotací – podle něj vzbuzují podezření ze střetu zájmů. „Způsob, jakým pan ministr skládá komisi pro klasickou hudbu, nepovažuji za objektivní. Sedí v ní totiž minimálně tři lidé, kteří jsou podle mě ve střetu zájmů. Samotné personální složení je podle mě neobjektiv­ní,“tvrdí Matějka s tím, že plánuje napadnout celý systém přerozdělo­vání u soudu.

Jako příklad uvádí účast Davida Marečka, ředitele České filharmoni­e, která pronajímá budovu Rudolfina. Stejně tak je podle něj problemati­cká účast Veroniky Hyksové, generální manažerky barokního souboru Collegium 1704, který tímto může z dotací podle Matějky taktéž profitovat.

Ani tyto Matějkovy argumenty ale nepadly na resortu kultury na úrodnou půdu. „Námitka není pravdivá. Pan Matějka v řádném dotačním řízení v programu Kulturní aktivity a v programu festivalů profesioná­lního umění neuspěl za posledních minimálně deset let nikdy. Komise se za tu dobu mnohokrát obměnila. Bodové hodnocení i slovní odůvodnění komise jsou jasná. Navíc v případě kdyby se jakýkoli člen komise s rozhodnutí­m komise jako celku neztotožni­l, může zveřejnit své odlišné stanovisko. To se však za poslední tři roky, kdy funguje tzv. festivalov­ý program, nestalo,“vysvětlila Häckl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia