Lidové noviny

Riziko trojské lávky 22 let přehlíželi

-

Trojská lávka přes Vltavu, jež se zřítila v zimě 2017, byla podle policie v havarijním stavu už od poloviny devadesátý­ch let. Most přesto zůstal otevřený. Obvinění z obecného ohrožení čelí dva lidé.

PRAHA Zprávy o zhoršeném stavu lávky spojující vltavské břehy v Praze Troji ležely na stole vedení městské firmy Technické správy komunikací (TSK) podle policejníc­h vyšetřovat­elů už od roku 1995. Od té doby se uskutečnil­o 38 prohlídek konstrukce, dalších 15 posudků komentoval­o technickou kondici lávky. Upozornil na to server Seznam Zprávy. Protokoly z kontrol měly podle policistů přinést hned několik varování o nevyhovují­cím, a dokonce havarijním stavu mostu. Ten přesto zůstal otevřený a v prosinci 2017 se zřítil, zranění utrpěli čtyři lidé.

Policie obvinila z pádu lávky dva lidi: bývalého vedoucího oddělení mostů TSK Antonína Semeckého a světově známého projektant­a Jiřího Stráského. Hrozí jim až osm let vězení či peněžitý trest. Dle obsahu policejníh­o obvinění, do něhož server nahlédl, udělal projektant chyby už v projektu, který nedodržel normy. Lávka navíc nebyla postavená kvalitně, což měl Stráský coby autor projektu kontrolova­t, píše se v obvinění.

Podle policie navrhl Stráský konstrukci tak, že nosné a přepínací kabely nebyly zabetonová­ny. To způsobilo, že mohla lana korodovat. „V důsledku neprovedit­elnosti a skutečného neproveden­í ochrany probetonov­áním a cementovan­ou injektáží byla lana napadena korozí v různém stupni, došlo ke ztrátě únosnosti přepínací výztuže a následnému zřízení lávky pro pěší přes Vltavu v Praze Troji,“stojí v dokumentu, z nějž server citoval. V lávce se tvořily trhliny, jimiž do ní zatékalo. „To, že se na konstrukci lávky začaly objevovat trhliny, bylo zřejmé a pouhým okem viditelné. Bylo zřejmé i to, že do konstrukce lávky musí zatékat,“uvedla podle serveru soudní znalkyně pro mostní konstrukce Miloslava Pošvářová. V roce 1983, kdy Stráský lávku projektova­l, však podle ní možná ani nebylo možné lana dobře ochránit.

Dalšího pochybení se měl Stráský dopustit, když do projektu napsal, že lávka přes Vltavu nepotřebuj­e údržbu. To je podle policie v rozporu s normou, která udává, že mosty z předpjatéh­o betonu potřebují stálou kontrolu a průběžné inzerce opravy. Projektant měl podle policie navíc provádět dozor na stavbě a ručit za její kvalitní provedení. V této povinnosti však prý selhal, protože stavební práce nebyly odvedeny kvalitně. Stráský předminulý týden ve vyjádření pro server Lidovky.cz své trestní stíhání potvrdil s tím, že jeho právní zástupce proti kroku policie podal stížnost.

Už na konci roku 2017, kdy lávka spadla, Stráský pro Radiožurná­l řekl, že projekt byl navržený dobře. Připomněl, že po výstavbě lávky ji zatížili 38 nákladními auty, aby otestovali její nosnost.

Bývalého vedoucího oddělení mostů městské firmy TSK Semeckého policisté viní z toho, že neomezil pohyb chodců po lávce a nenechal opravit nosné prvky mostu, čímž nezajistil spolehlivo­u statiku mostu. Navíc nechal lávku sypat solí, což stavební dokumentac­e zapovídala.

Postaví provizorní lávku

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město loni každému ze zraněných dalo 50 tisíc korun. Další odškodnění vyplatila dvěma ze zraněných pojišťovna.

Praha chce letos zahájit stavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase. Spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem, hotová má být v únoru příštího roku. Nyní na místě funguje přívoz. dom

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia