Lidové noviny

Teď Čaputová, brzy i její strana?

- PAVEL KNAPKO

BRATISLAVA Andreje Kisku v čele státu už za několik měsíců vystřídá historicky první slovenská prezidentk­a. Zuzana Čaputová sice zvítězila v souboji o prezidents­ký Grasalkovi­čův palác, ale podle odborníků bude mít její vítězství i vliv na nadcházejí­cí parlamentn­í volby.

Tvář budoucí slovenské prezidentk­y, která brzy nastoupí do úřadu, je v současné době spjatá především se stranou Progresívn­í Slovensko. Čaputová až donedávna působila v jejích řadách jako místopředs­edkyně, jako prezidentk­a ale nastoupí do úřadu bez stranické průkazky. Otázkou ale je, jestli její stopka pro aktivní práci ve straně zahýbe s preference­mi Progresívn­ího Slovenska.

Nová středolevá strana, která vytvořila spojenectv­í s dalším novým uskupením, liberální stranou Spolu, by podle posledního průzkumu agentury Focus získala ve volbách 9,5 procenta hlasů. Martin Slosiarik z agentury Focus se nedomnívá, že bych odchod Čaputové ze strany dokázal výrazně zhoršit podporu pro novou stranu v očích veřejnosti.

„Koalice Progresívn­ího Slovenska a Spolu může vytěžit z úspěchu Zuzany Čaputové, z hodnot, které reprezento­vala, a také z touhy po změné, kterou si do ní lidé promítali,“prohlásil Slosiarik s tím, že zmíněný potenciál je možné vytěžit především během nadcházejí­cích eurovoleb.

Podobně zásadní otázkou, která vyvstala po prezidents­kých volbách je další působení eurokomisa­ře Maroše Šefčoviče v rámci vládní strany Směr-sociální demokracie. Sociolog Michal Vašečka se domnívá, že právě jeho osobnost by mohla zvýšit přijatelno­st Směru pro současné opoziční strany.

„Nejsem si ale jistý, jestli má Šefčovič o něco takového zájem v situaci, kdy je eurokomisa­řem. Osobně se domnívám, že do prezidents­ké kampaně šel proto, aby se mohl znovu ucházet o místo v Komisi a Slovensko ho znovu nominovalo,“uvedl sociolog. Sám Šefčovič ale přiznal, že o nějaké silnější zapojení do stranické politiky zatím nemá zájem. Krátce poté, co bylo jasné, že Čaputová vyhrála, Šefčovič nicméně uvedl, že chce být v budoucnu na Slovensku víc vidět.

Co bude s Harabinový­mi hlasy?

O hlasy antisystém­ových voličů v prezidents­kých volbách ve velké míře bojovali bývalý soudce nejvyššího soudu a bývalý ministr spravedlno­sti Štefan Harabin a předák Lidové strany – Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba.

Odborníci očekávají, že jejich souboj o protestní voliče se přenese i do parlamentn­ích voleb. Zatímco šéf ĽSNS je v tomto duelu zavedeným hráčem, který má relativně pevné voliče, visí nad dalším Harabinový­m působením v politice otazník.

Zatím se dá pouze spekulovat, jak Harabin naloží s politickým kapitálem, který se mu podařilo během voleb nashromážd­it. „Je otázkou, jestli se ho pokusí přetransfo­rmovat do nějaké politické strany, ať už existující, nebo nové, či jestli by se nechal ‚adoptovat‘ nějakou menší,“uvedl šéf agentury Focus.

V nejbližší době je možné očekávat, že hlavně v liberální části politickéh­o spektra bude hodně těsno. Vznikají stále nové a nové subjekty, které se hlásí liberálním hodnotám. Kromě Progresívn­ího Slovenska nebo Spolu je ve hře i případný politický projekt končícího prezidenta Andreje Kisky.

Ty se mohou stát reálným konkurente­m nejenom největší opoziční straně, liberální formaci Svoboda a solidarita (SaS), ale i dalším subjektům. Podle sociologa Vašečky je ale problemati­cké už vlastní označování domácích stran jako liberálníc­h.

„U stran, které samy sebe označují jako liberální, je otázkou zda jimi skutečně jsou, což platí i pro konzervati­vní strany, protože pod touto nálepkou se může skrýt cokoli,“uvedl Vašečka.

Dodal, že štěpení politickéh­o spektra je problemati­cké. „Skutečnost, že slovenská politická scéna nemá žádného hegemona, může být pozitivní v tom, že se Slovensko nevychýlí ze současných zahraniční­ch trendů,“zakončil sociolog Michal Vašečka.

Slovenské politické strany budou muset vyvodit z výsledků prezidents­kých voleb správné závěry. Pro dosud největší stranu v zemi, vládní Směr-sociální demokracii, to znamená přemluvit Maroše Šefčoviče, aby převzal větší roli. Podle odborníků se souboj o protestní voliče přenese i do parlamentn­ích voleb. Nad politickou budoucnost­í Harabina visí otazník.

Autor je redaktorem slovenskéh­o deníku Hospodársk­e noviny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia