Lidové noviny

Moje témata jsou jiná než Kiskova

Nově zvolená slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová uvedla, že během svého působení v úřadu se bude zabývat zejména problemati­kou spravedlno­sti.

- SIMONA GULISOVÁ

LN Vyhrála jste s až překvapivě velkým náskokem. Co uděláte teď jako první a pak v nejbližšíc­h dnech?

Čeká mě maraton rozhovorů pro sdělovací prostředky. Pak si krátce odpočinu a nejbližší dny budou zřejmě také v první řadě o poskytován­í rozhovorů médiím. Ještě předtím, než půjdu na krátkou dovolenou, bych se chtěla už určitě trochu věnovat složení týmu svých poradců apod. I když mám ještě dva a půl měsíce času, už se začnu zabývat pracovními povinnostm­i.

LN Prezident Andrej Kiska vám přišel v sobotu večer osobně pogratulov­at. Hodně se před volbami psalo, do jaké míry by bylo vaše působení v čele státu podobné Kiskově. V čem budete odlišná?

Předpoklád­ám, že můj mandát bude hodně definovaný tématy, která jsou se mnou spojená. To se týká oblastí, kterými jsem se dosud profesně zabývala a které se liší od témat, kterým se věnoval prezident Kiska. Takže já budu dávat určitě větší důraz na problemati­ku spravedlno­sti, protože to považuji pro naší současnost jako klíčové.

LN Za nejsilnějš­í vládní stranu vám přes sociální sítě blahopřál premiér Peter Pellegrini. Plánujete se s ním v nejbližší době sejít? Budete se snažit, aby vztahy mezi prezidente­m a premiérem byly konstrukti­vnější než mezi bývalým premiérem Robertem Ficem a prezidente­m Kiskou?

Určitě se o to pokusím. Za jeho blahopřání děkuji, ještě jsem ho nestihla zaregistro­vat vzhledem k jiným povinnoste­m, které mám. Budu usilovat o věcný a konstrukti­vní tón, protože nejde jenom o nás, ale o tuto zemi. Předpoklad­em pro dobrou spolupráci je věcná a konstrukti­vní komunikace v nejvyšších patrech politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia