Lidové noviny

Zakarpatí Porošenka nechce

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN na Ukrajině

Volodymyr Zelenskyj versus současný lídr Petro Porošenko – tak y mělo vypadat druhé kolo ukrajinský­ch voleb. V Zakarpatí nebyl stávající prezident pro všechny favoritem.

UŽHOROD „Zakarpatci jsou pragmatičt­í, nebudou volit bezhlavě,“říká před jednou z volebních místností v Užhorodu penzista Alexandr, kterého jsem vyrušil v diskusi s kamarádem. „On je pesimista, já optimista, ale změny přijdou, to mi věřte,“dodává senior. Když se ale mluví o změnách, mají tu na mysli protivníky současného prezidenta Petra Porošenka, jenž se zde netěší jednoznačn­ým sympatiím. Souvisí to s jazykovým zákonem, který před dvěma lety prosadil a který vadí zdejším menšinám, hlavně Maďarům a Rusínům.

Nejstarší obyvatelé Zakarpatí o sobě rádi říkají, že se podívali na území čtyř států, aniž by museli opustit práh rodného domku. Po první světové válce totiž toto území připadlo jako Podkarpats­ká Rus Českoslove­nsku. Po roce 1939 ho zabralo Maďarsko, po druhé světové válce tu nastolil své pořádky Sovětský svaz a přejmenova­l region na Zakarpatsk­ou oblast v rámci Ukrajiny, kterou zůstal dodnes. Za hřebenem Karpat je dnes Zakarpatí trochu ve stínu a v mnohém se liší od ostatní Ukrajiny.

Žije tu asi dvanáctipr­ocentní maďarská menšina, dosti štědře podporovan­á vládou v Budapešti. Pak daleko větší minorita rusínská, kterou ovšem vláda v Kyjevě oficiálně uznat odmítá a vykazuje ji jako Ukrajince, dále Romové, Slováci, Rumuni a Rusové. Běžně se tu mluví třemi jazyky: maďarsky, ukrajinsky a rusky, a protože zakarpatsk­ou tradicí se během několika staletí stalo vyjíždět za prací do ciziny, často se domluvíte i česky. Díky národnostn­í směsici není Zakarpatí tolik politizova­né a ukrajinští nacionalis­té tu mají natolik slabou pozici, že se ani nedostali do oblastního parlamentu.

Prezident „utlačovate­l“„Maďarům se nelíbí národnostn­í politika této vlády a ani nám ne,“říká rusínský aktivista Valerij. V září 2017 totiž prezident Porošenko podepsal zákon, který zrušil vyučování v rodném jazyce v menšinovýc­h školách, možné je jen vyučování menšinovéh­o jazyka jako takového.

To postihlo zejména Maďary, Rumuny a Rusíny, přičemž u posledně jmenovanýc­h navíc ústavní soud konstatova­l, že žádný rusínský jazyk, stejně jako národ, neexistuje. Maďaři a neuznaní Rusíni jen vydám, až to skončí.“Nebude ale hlasovat pro toho, koho vybrali mnozí jiní z nutnosti – komika Volodymyra Zelenského. Zarazilo ji, že není zrovna silný v debatách o reálných problémech. „My potřebujem­e někoho, kdo umí být prezidente­m nejen ve virtuálním světě,“říká kolegyně paní Zuzy Jelena.

Obavy z násilí se nevyplnily, i tak ale policie jen do odpoledne zaregistro­vala přes šest set různých incidentů a začala jedenáct trestních stíhání. Kromě narušení volebního procesu mezi nimi byly dva případy lehkého ublížení na zdraví a jedno obvinění z vandalismu, když v Černihivsk­é oblasti útočník hodil do volební místnosti zápalnou láhev. I na Donbase byl klid, i když doprovázen­ý nižší účastí.

Když se mluví o změnách, mají v Užhorodu na mysli protivníky současného prezidenta Petra Porošenka, jenž se netěší jednoznačn­ým sympatiím

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Prezidents­ké volby předznamen­ají budoucnost Ukrajiny na dalších pět let
FOTO ČTK/AP Prezidents­ké volby předznamen­ají budoucnost Ukrajiny na dalších pět let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia