Lidové noviny

Brexit připomíná Monty Pythona

- ŠTĚPÁN HOBZA

LONDÝN Měl to být velký den. Alespoň pro některé. 29. březen – „Den britské nezávislos­ti”. Spojené království mělo Evropskou unii opustit přesně ve 23 hodin a v hospodách Wetherspoo­n’s se mělo slavit stejně, jako když londýnský Arsenal porazí svého městského rivala z Chelsea. V téhle je ale až nezvykle mrtvo. Jsme ve Walthamsto­w, ve východním Londýně.

„Koukám tu na to už dvě hodiny,“říká Allen, „Mluví pořád o tom samým. Já už ani nevěřím, že někdy vážně odejdeme. Kdyby to nebylo tak smutný, je to celý k smíchu.“Allen je jediný v celé hospodě, který právě sleduje živé zpravodajs­tví BBC. Na televizní obrazovce se střídá obraz plamenně řečnícího Nigela Farage (bývalý šéf euroskepti­cké strany UKIP) s utrápenou tváří premiérky Theresy Mayové. Sousedi od vedlejšího stolu si demonstrat­ivně sedli zády.

„V referendu jsem volil brexit. Proč se ptáte?“ptá se Allen trochu udiveně, „Už je to tak dávno. A vůbec, politiky přece nezajímá, co my si myslíme. Budou si radši debatovat ve Westminste­ru, dokud se nestane něco velkýho. Já vám říkám, lidi jsou opravdu na-…..“Štamgasti od vedlejšího stolu krotí Allenovy vášně. Popíjí v klidu své pivo značky Shipyard, a brexit už je snad ani nezajímá. Mluví radši o fotbale. „Vy jste z Česka? Tam jsem kdysi byl,“říká Nick. „V Praze je to moc hezký, ale fotbal hrajete teda opravdu mizerně. 5:0 jsme vám to natřeli, díval jste se?“„Nedíval.“„Famózní výkon,“utrousí jeho kamarád Phil s dávkou britského sarkasmu. Politika se do debaty ale nakonec stejně dostane. Nick a Phil začnou rozebírat sortiment řetězce Wetherspoo­n’s. Jeho vlastník Tim Martin, známý svými protiunijn­ími postoji, provedl zátah na evropské produkty.

Od minulého léta už zařízení nenabízejí českou plzeň ani francouzsk­é šampaňské. Na černé listině se nedávno ocitl i populární německý Jägermeist­er. „Jestli to takhle půjde dál, za chvíli tu nebude co pít,“komentuje Phil. „Tim Martin říkal, že až odejdeme z EU, pití bude levnější. Dovezeme si víno z Austrálie, a nebudeme muset platit clo. Těžko říct, kdy se to stane. Těžko říct, jestli nějaký brexit vůbec bude…“To je dobrá otázka. Reportérka BBC, která právě hovoří v televizi, naznačuje, že by premiérka mohla příští týden parlamentu znovu předložit svůj návrh dohody s EU.

Počtvrté? Začíná to nebezpečně připomínat slavný souboj s černým rytířem z filmu Monty Python a svatý grál. Nejdřív mu useknou levou ruku, potom pravou ruku, potom nohy, ale rytíř svůj boj stále nevzdává. „Myslím, že to znova odloží,“říká Nick. „Je to jako v životě. Když něco odložíš jednou, odložíš to i podruhé, a pak už to jde z kopce.“Do debaty se vmísí Allen. „Měli jsme odejít dneska. Je jedno jak, je jedno, jestli s dohodou nebo bez dohody, ale hlavně odejít. Takhle to nevede nikam. Je to ostuda. Už se nám všichni jenom smějou.“

Blíží se půlnoc a s ní 30. březen 2019. Spojené království je stále členem Evropské unie. Sedíme v zapadlé hospodě a vzpomínáme na starý dobrý Londýn. Já, pětadvacet­iletý student z Čech, a tři staří Angličané. Z televizní obrazovky znovu promlouvá premiérka Theresa Mayová. Je unavená. A s ní i celá Anglie.

V londýnském pubu, jehož euroskepti­cký majitel před časem vyškrtl z nabídky nápoje pocházejíc­í z kontinentu, chtějí hosté hlavně jedno: z Evropské unie odejít co nejrychlej­i.

Autor je dopisovate­lem LN

 ?? FOTO ŠTĚPÁN HOBZA ?? Síť Wetherspoo­n’s evropské drinky nenabízí
FOTO ŠTĚPÁN HOBZA Síť Wetherspoo­n’s evropské drinky nenabízí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia