Lidové noviny

Britské odcházení má stále mnoho variant

-

LONDÝN Všechny možnosti, jak dostat Británii z patu kolem brexitu, jsou stále ve hře. V sobotu to řekl předseda Konzervati­vní strany premiérky Theresy Mayové Brandon Lewis. Mayová v pátek už potřetí neuspěla v parlamentu s dohodou o odchodu z Evropské unie a podle BBC nyní hledá cestu k tomu, aby poslanci Dolní sněmovny mohli o dohodě hlasovat počtvrté. V pondělí zákonodárc­i budou hlasovat o možnostech, jaké nyní mají. „Musíme se podívat na všechny možnosti,“řekl Lewis v rozhlasové stanici BBC.

Dolní sněmovna nedávno odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu a při hlasování minulý týden i osm poslanecký­ch návrhů, jak postupovat při odchodu z EU. Vládní zdroje, na něž se odvolává BBC, nevylučují, že dojde na rozhodován­í mezi variantou, jakou v pondělí vyberou poslanci, a premiérčin­ou brexitovou dohodou dojednanou s Evropskou unií. Mayová si stále nedokázala získat rebelující poslance z řad vlastní strany – jak zastánce setrvání Británie v unii, tak ty stoupence brexitu, podle nichž současná dohoda zachovává příliš úzké vazby Londýna na Brusel.

Většina konzervati­vců navíc nyní zastává názor, že je třeba v nejbližšíc­h týdnech opustit evropský blok i za cenu, že to bude zcela bez dohody. Podle listu The Sun podepsalo 170 z 314 poslanců vládní strany dopis adresovaný ministersk­é předsedkyn­i, v němž ji vyzývají, aby za každou cenu předešla dlouhému odkladu brexitu.

Ten by vyžadoval, aby se britští voliči zapojili koncem května do voleb do Evropského parlamentu. Podle zdrojů blízkých premiérce se bude Mayová dále snažit získat podporu v Dolní sněmovně, protože její snahy prý „jdou správným směrem“, uvedla BBC. K takovému přesvědčen­í dospěla na základě toho, že proti její brexitové dohodě se v pátek postavilo méně poslanců než při předchozíc­h hlasováníc­h.

Lídr opozice Jeremy Corbyn prohlásil, že labouristé předloží parlamentu návrh počítající s vytvořením celní unie mezi Spojeným království­m a EU, čímž by se předešlo vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem. Jeho strana prý hledá podporu i mezi poslanci dalších parlamentn­ích skupin. „Je čas, aby to vzali do rukou rozumní lidé,“řekl podle listu The Guardian Corbyn na mítinku ve Walesu, kde kritizoval Mayovou za vyváření „chaosu“a „šikanování“či „vyhrožován­í“poslancům. Dosavadní labouristi­cké návrhy, které počítají s těsnějšími vazbami na unii než chce Mayová, v parlamentu většinovou podporu nezískaly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia