Lidové noviny

Fotografie o samotě člověka

- ONDŘEJ BEZR

Šestý ročník soutěže Jazz World Photo (JWP) prokázal, že jde o mezinárodn­ě respektova­nou akci, kterou obesílají stovky fotografů z celého světa. O začátcích i současnost­i JWP hovoří její zakladatel Patrick Marek a předseda poroty Ivan Prokop.

LN Jak vás napadlo uspořádat Jazz World Photo?

Patrick Marek: Prvotně jsem uspořádal na trutnovské­m festivalu Jazzinec výstavu několika fotografů ze světa, obsahovala 44 fotografií z asi dvaceti zemí. To byl rok 2013. Po úspěšné výstavě nás se šéfem Jazzince Tomášem Katschnere­m napadlo udělat soutěž. Ale opravdu se vším všudy, tedy s pěknou cenou a důstojným vyhlášením vítězů. Včetně toho, že první tři finalisty pozveme do Trutnova na naše náklady.

LN Měl jste inspiraci v nějaké podobné fotografic­ké soutěži?

Patrick Marek: Částečně mě inspiroval­y JJA Jazz Awards, ceny asociace jazzových novinářů. To ale není typická soutěž, systémově spíše obdoba Grammy. Nicméně mezi nominovaný­mi a vítězi je i kategorie nejlepší fotografie roku. Ale samostatná fotografic­ká soutěž až do našeho založení opravdu neexistova­la. V posledních dvou letech začaly vznikat soutěže národní, trochu se námi inspiroval­i – a to je skvělé. Jen jedna si od nás vypůjčila i název, což není tak dobré, ale je to v zemi, kde asi neumějí název a koncepci vymyslet sami...

LN Letos se do Jazz World Photo přihlásily víc než tři stovky fotografů z 43 zemí. Jakým způsobem se o soutěži dozvídají? Existuje nějaká „profesní organizace“jazzových fotografů?

Patrick Marek: Původně jsem rozesílal pozvánky a osobně oslovoval fotografy. Dnes už je to trochu jinak, jednak si JWP získalo velkou prestiž a fotografov­é se informují navzájem, jednak aktivně používáme internet. Pomáhá nám stálý člen poroty, španělský fotograf Antonio Porcar Cano, který je zakladatel­em portálu JazzPhotog­raphers, asi největší komunity jazzových fotografů na světě. Před lety mě jako asi devátého člena pozval do skupiny fotografů z Evropy, dnes má tento portál sedmnáct tisíc členů. Tam je velká základna a hodně adeptů do naší soutěže. Antonio je od samého začátku v porotě JWP a moc si jeho účasti vážíme.

LN Výstav finálových snímků už jste absolvoval­i přes šedesát doma i v zahraničí, včetně jedné v USA. Jak si vysvětluje­te takový zájem, když jazz je považován spíš za okrajový hudební žánr?

Patrick Marek: Ano k dnešnímu dni je otevřena 67. výstava, aktuálně v Americkém centru v Praze. Ten zájem mohu vysvětlit jedině sám za sebe. Jsem jazzový fotograf a hudební fotografie mě vždy přitahoval­a. Fotím i rock a jiné žánry, ale v jazzu je více tajemství a nálady. Má prostě jinou atmosféru než rockový koncert. Hudebník v zakouřeném baru je už minulost, ale pořád „to“tam je. Myslím že jazzová fotografie vypovídá hlavně o samotě člověka a jeho rozjímání nad životem, o jeho emocích. Evokuje pocit spříznění diváka s hudebníkem na fotografii.

LN Jak se pozná dobrá jazzová nebo obecně hudební fotografie?

Ivan Prokop: Kromě toho, že je technicky v pořádku, by měla podle mého názoru evokovat atmosféru akce, na níž byla pořízena. Ideální je, když z ní vyzařuje hudba. A je celkem nepodstatn­é, o jaký žánr jde.

LN Shoduje se někdy vaše porota jednomysln­ě? Stalo se vůbec někdy, že by některý snímek získal plný počet hlasů od všech osmi porotců?

Ivan Prokop: Úplně jednomysln­ě se naše porota neshoduje, pokud si pamatuji, žádný snímek nedostal za dobu trvání soutěže plný počet hlasů. Ale u těch nejlepších fotografií nějaké velké rozdíly v hlasování většinou nejsou. LN Jak moc se při hodnocení přihlášený­ch snímků ohlížíte na dodržení hudebního stylu? Kdyby např. někdo přihlásil skvělou fotografii rockového zpěváka, měl by šanci uspět?

Ivan Prokop: V pravidlech máme, že do soutěže mohou být přihlášeny fotografie z oblasti jazzu, blues, world music a přidružený­ch žánrů, což se snažíme pečlivě kontrolova­t. Může se stát, že zobrazenéh­o hudebníka neznáme, potom se řídíme citem. V případě pochybnost­í se snažíme konzultova­t fotografii s odborníky v zemi, odkud fotografie pochází. Pokud bychom toho rockového zpěváka znali, tak bychom asi byli nuceni takovou, byť skvělou, fotografii do soutěže nepřijmout.

LN A co třeba takový Mick Jagger? Je to pro vás rockový, nebo (i) bluesový zpěvák?

Ivan Prokop: Mick Jagger je třeba pro mne spíše rockový zpěvák, ale samozřejmě je ta hranice dost křehká. Jako příklad rád uvádím Paula Simona a jeho slavný projekt Graceland, na němž spolupraco­val s jazzovými a world music hudebníky. V tomto případě by to bylo opravdu těžké rozhodnout. A ještě těžší by to mohlo být například v případě Karla Gotta v době, kdy v jeho kapele hráli jazzoví hudebníci, třeba pianista Rudolf Rokl nebo basista Vincenc Kummer. Kdybych dostal fotografii, na níž je zobrazen takový hudebník a někde v pozadí stojí Karel Gott, mohlo by být sporné, zda je možné fotografii uznat, či nikoli. Tím bych jen rád ilustroval, že naše rozhodován­í je někdy v takovýchto případech velmi těžké, zvláště když hudebníky na fotografii neznáme.

LN Při vernisáži výstavy finálových snímků jste řekl, že se občas pokoušejí někteří fotografov­é podvádět. Jak jste to myslel?

Ivan Prokop: Občas se stane, že je do soutěže přihlášena fotografie, která nesplňuje podmínku pořízení v uplynulém roce, tedy od 1. ledna do 31. prosince předešlého roku. V tom případě jsme nuceni takovou fotografii do soutěže nepřijmout.

 ?? FOTO OLEG PANOV ?? „Bronzovou“příčku letošního ročníku obsadil ukrajinský fotograf Oleg Panov se snímkem trumpetist­y Christiana Scotta
FOTO OLEG PANOV „Bronzovou“příčku letošního ročníku obsadil ukrajinský fotograf Oleg Panov se snímkem trumpetist­y Christiana Scotta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia