Lidové noviny

V Rokenrolov­é síni slávy jsou také The Cure

- NEW YORK

Do Rokenrolov­é síně slávy byly v noci na sobotu při ceremoniál­u v newyorském Barclays Center uvedeny americké zpěvačky Janet Jacksonová a Stevie Nicksová a pětice britských kapel: Def Leppard, Radiohead, The Cure, Roxy Music a The Zombies.

Rodačka z arizonskéh­o Phoenixu byla do síně slávy uvedena už v roce 1998 jakožto členka skupiny Fleetwood Mac, nyní se jí dostalo uznání za sólovou tvorbu. Na stejnou metu dosud dosáhlo jen 22 mužů včetně například všech čtyř členů Beatles.

Popová hvězda Jacksonová se vstupem do Rokenrolov­é síně slávy přidala k pětici svých bratrů, jejichž formace Jackson 5 byla mezi hudební legendy uvedena v roce 1997.

Zbylá pětice zastupuje různé styly a éry. Kapely Def Leppard a Roxy Music se do nejlepší společnost­i nejen rockových legend dostaly hned po své první nominaci, naopak The Cure, kteří v létě zahrají na českém festivalu Colours of Ostrava, uspěli na druhý pokus a The Zombies až na čtvrtý. The Zombies poprvé koncertova­li už v roce 1964.

Až o více než dvacet let později vznikli Radiohead. Jako své jméno si tato kapela zvolila název skladby amerických Talking Heads a do Rokenrolov­é síně slávy ji uvedl její frontman David Byrne. Ten uvedl, že mu spojitost s uskupením kolem Thoma Yorkea lichotí, a vyjádřil obdiv k experiment­álním sklonům Radiohead. A to jak v hudbě, tak v podnikatel­ské stránce fungování kapely. „Jsou kreativní a chytří v obou oblastech, což je u umělců celkem vzácná kombinace, nejen dnes,“řekl David Byrne.

Noví členové síně slávy vzešli už v prosinci z patnácti nominovaný­ch jmen po hlasování tisícovky osobností hudebního průmyslu, historiků a novinářů a také fanoušků. Uvedeni mohli být letos interpreti, kteří svůj první singl nebo album vydali nejpozději v roce 1993. Ani svou pátou nominaci při tom neproměnil­i raper LL Cool J a němečtí průkopníci elektronic­ké hudby z formace Kraftwerk. Ti letos zahrají na pražském festivalu Metronome. čtk, kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia