Lidové noviny

Předčasné nadšení

Z dopisu ministra Barra nelze činit jakékoli závěry. Trump zatím určitě není „úplně očištěn“

-

Když americký ministr spravedlno­sti William Barr zaslal do Kongresu dopis shrnující dle něj to nejdůležit­ější ze zprávy zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera, zavládlo na pravé straně spektra velké nadšení. Dle Trumpových podporovat­elů Mueller nenašel žádné porušení zákona a prezidento­vo časté tweetování o Muellerově vyšetřován­í ve verzálkách jako o „HONU NA ČARODĚJNIC­E !!!! “tak bylo naprosto pravdivé.

Tak snadné to ale není, a pokud si půjčíme opět prezidents­ký Twitter, určitě nemůžeme spolu s Trumpem říci, že jde o „NAPROSTÉ A ÚPLNÉ OČIŠTĚNÍ“, jak se tím celý týden prezident chlubil. Především není možné říkat, co v Muellerově zprávě je nebo není, protože zpráva není veřejně přístupná. To, co Barr poslal Kongresu, je jeho vlastní čtyřstránk­ová interpreta­ce dle něj nejdůležit­ějších zjištění, která přináší skoro čtyřsetstr­ánková zpráva zvláštního vyšetřovat­ele.

Vážně se nic nestalo?

Dopis je text sepsaný právníkem, a je tedy nutné ho takto číst. Pokud tak Barr třeba píše, že „vyšetřován­í nestanovil­o, že členové Trumpovy kampaně konspirova­li nebo koordinova­li s ruskou vládou při jejích aktivitách týkajících se vměšování do voleb“, je třeba to číst tak, že Mueller možná nashromážd­il množství důkazů, ale nestačí to na obvinění dalších osob než těch, které už obviněny z vměšování do voleb byly (což je celá řada Rusů, petrohrads­ká trollí farma Internet Research Agency a ruská rozvědka). Případně jejich obvinění nemá smysl, protože spokojeně sedí v Rusku a americká justice není schopna vyslechnou­t je nebo případné svědky.

Důležité je také sousloví „s ruskou vládou“, protože neříká nic o koordinaci s Rusy, kteří nejsou spojeni přímo s vládou. Už víme z minulosti, že šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort předal poměrně citlivá data o průzkumech veřejného mínění Konstantin­ovi Kilimnikov­i, který je spojen s ruskou rozvědkou. Spolu s Trumpovým synem Donaldem juniorem a zetěm Jaredem Kushnerem se setkal s Nataljou Veselnicko­u, právničkou napojenou na Kreml. Ani jeden z těchto Rusů není „ruská vláda“. Víme tak jenom, že důkazy, které Mueller nashromážd­il, nejsou dle zvláštního vyšetřovat­ele dostatečně průkazné k tomu, aby došlo k obvinění. Neznamená to ale, že se fakticky nic nestalo.

Druhé podezření, že se prezident dopustil maření spravedlno­sti, také Barrův dopis nijak nevyvrací a dokud si nepřečteme Muellerovu zprávu, tak nebudeme vědět nic bližšího. Barr sám cituje Muellera, že „tato zpráva nedochází k závěru, že prezident spáchal zločin, ale rovněž ho neočišťuje“. Mueller, stejně jako dřívější podobní zvláštní vyšetřovat­elé (například Kenneth Starr, který vyšetřoval Billa Clintona, nebo Leon Jaworski, který vyšetřoval Richarda Nixona), jenom shromáždil fakta a závěr nechává na politicích, protože obvinění prezidenta už má jiné grády než obvinění jeho spolupraco­vníků a jde o vrcholně politický čin. Barr pak ve svém dopise dochází k názoru, že důkazy nestačí na to, aby on a jeho náměstek Rod Rosenstein seznali, že Trump se dopustil zločinu – ale opět je to jen jeho názor a pohled na základě důkazů, které Mueller předložil.

Barr je ministrem spravedlno­sti v Trumpově administra­tivě a jeho motivace dojít k názoru, že prezident je čistý, je logicky docela značná

Neotřelý výklad práva

A tady už nesmíme zapomenout na dvě věci. Ta první je jasná – Barr je ministrem spravedlno­sti v Trumpově administra­tivě a jeho motivace dojít k názoru, že prezident je čistý, je logicky docela značná. Ta druhá souvisí s tím, jak se do funkce dostal. Nejde ani tak o jeho odbornost, která je nezpochybn­itelná, ale spíše o to, co řekl a napsal už dříve. Loni v červnu napsal dlouhý dokument, ke kterému se dostala média až v prosinci během Barrových slyšení v Senátu. Titulek zní „Muellerova teorie o ‚maření spravedlno­sti‘“a dokument je tvrdým odsudkem postupu zvláštního vyšetřovat­ele právě v oblasti obvinění z tohoto přečinu. Barr píše, že sice nemá přístup k vyšetřován­í, ale že Mueller dle jeho názoru postupuje na základě chybného vnímání práva. Není totiž možné dle Barra vyšetřovat prezidenta za výkon jeho pravomocí (například vyhození ředitele FBI), i když by tak konal za účelem maření vyšetřován­í. Barr zastává názor, že není možné mařit vyšetřován­í, pokud není prokázán čin, který byl vyšetřován, což je – jak napsala během týdne řada amerických právníků – poměrně neotřelý výklad.

Barr nakonec minulý týden v pátek „vyměkl“a slíbil zprávu do poloviny dubna Kongresu poslat celou. V některých částech bude ale začerněná – tam, kde by mohlo dojít k ohrožení probíhajíc­ího vyšetřován­í nebo citlivých zdrojů informací. Veřejnost ale alespoň uvidí, jaké důkazy svědčící ve prospěch i neprospěch amerického prezidenta Robert Mueller shromáždil a udělá si sama obrázek. Činit jakékoli závěry z dopisů ministra spravedlno­sti Kongresu ale nelze.

 ??  ?? ONDŘEJ MALÝ amerikanis­ta a bývalý náměstek ministryně průmyslu
ONDŘEJ MALÝ amerikanis­ta a bývalý náměstek ministryně průmyslu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia