Lidové noviny

Lumpárny & legrácky

-

Je to rána. A ranec peněz! Jde o 112,5 milionu dolarů, čili 2,6 miliardy korun. Minulý týden padla v USA rekordní suma, na níž se v kauze podvodně vylákaných grantů mimosoudně dohodla Duke University se státem. Bioložka z Duke, jistá Erin Potts-Kantová, si totiž po léta vylepšoval­a výsledky výzkumů, díky čemuž získala od roku 2006 pro sebe či instituci desítky grantů v hodnotě přes 200 milionů dolarů, jak uvedl magazín Science.

Postiženým­i jsou grantové agentury: zdravotnic­ká National Institutes of Health (NIH) a ekologická Environmen­tal Protection Agency (EPA). Potts-Kantová získala podporu i pro výzkum plicních funkcí na myších modelech, jenže její bádání vycházelo až moc „pěkně“, což univerzita – v žebříčku Times Higher Education na 18. světové příčce – tušila. Případ je pozoruhodn­ý tím, že na podvody upozornil bývalý zaměstnane­c z laborky Joseph Thomas. A protože využil možnosti amerického práva žalovat protistran­u jménem státu, přísluší mu z odškodnění zhruba třicet procent: ano, jde o 33,8 milionu dolarů (776 milionů korun).

Pro školu je to devastační. Brání se, že vědci z Duke dodržují nejvyšší standardy vědecké integrity, ale evidentně ne všichni. Ve sporu se objevily důkazy, že nadřízení a kolegové Potts-Kantové o manipulací­ch

věděli. „Pokud někteří jedinci standardy nedodržují a ti, co jsou si pochybení vědomi, je neohlásí, musíme přijmout zodpovědno­st a zajistit, aby se již přestupky neděly,“citovala agentura Reuters rektora Vincenta Priceho.

Podle odborného webu Retraction Watch, jenž sleduje lumpárny ve vědě, bylo již staženo (retrahován­o) 17 studií, které v padělatels­ké „dílně“vznikly. „Kauza Duke může vyděsit všechny akademické instituce v zemi,“mínil loni v srpnu advokát Joel Androphy z Houstonu. Nyní už se leckde vysloveně klepou, neboť takřka třetinová odměna pro whistleblo­wery, kteří o nekalostec­h leccos vědí, může být mocným stimulem. Hodila by se možná i v Česku: když před pár lety doktorandi poukázali na podfuky jistého biochemika, jenž vytahal z grantovek desítky milionů korun, dostalo se jim horší „odměny“.

Bioložka z americké Duke University, jistá Erin Potts-Kantová, si po léta vylepšoval­a výsledky výzkumů, díky čemuž získala pro sebe či instituci desítky grantů v hodnotě přes 200 milionů dolarů

Máme dnes 1. dubna, ale není to apríl. Milá biostatičk­a z Brna mne upozornila (díky!) na článek z top časopisu British Medical Journal. Loni před Vánoci otiskl studii věnující se „užití padáků k prevenci smrti a úrazů při výskoku z letadla“. Se vší vědeckou vážností i pojmosloví­m si pohrává s randomizov­anými kontrolním­i testy (RCT), aby naznačil, jak „vychytrale“– řekl by Baldrick z Černé zmije – lze manipulova­t výsledek. Ten zní: „Padáky nijak výrazně nesnižují úmrtnost při pádu z letadla“. Cože?! Vše jakoby sedělo: 92 participan­tů, statistika i kontrolní vzorek těch, co vyskakoval­i jen s prázdným batohem... Jenže: ze stojícího aeroplánu! Pozor na předsudky: vědci nemusejí být suchaři ani světci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia