Lidové noviny

Neslavný konec čínského podvodníka

-

Minulý týden byl před federálním soudem v New Yorku odsouzen ke třem letům vězení a pokutě 400 tisíc dolarů generální tajemník neziskovéh­o křídla CEFC, bývalý hongkongsk­ý politik Patrick Ho. Jeho případ dosud nevyvolal v ČR náležitou odezvu, přestože tato kauza rozsáhlé mezinárodn­í korupce bezprostře­dně souvisí s českou politickou scénou.

Patrik Ho byl před týmž soudem usvědčen již loni v listopadu v sedmi z osmi bodů obžaloby, zahrnující­ch politickou korupci a praní špinavých peněz. Obžaloba předložila také důkazy o ilegálním obchodu se zbraněmi v konfliktní­ch oblastech Afriky (například Súdán); ty však nespadaly do jurisdikce soudu a nestaly se proto předmětem žaloby.

Konkrétně byl Patrick Ho usvědčen a minulý týden odsouzen za uplácení vysokých představit­elů OSN a politickýc­h činitelů v Africe. Milionové úplatky poskytl jménem CEFC bývalému předsedovi Valného shromážděn­í OSN Samu Kutesovi a dlouholetý­m prezidentů­m Čadu a Ugandy Idrissu Débymu a Yowerimu Musevenimu (příbuznému Sama Kutesy). Tyto úplatky byly podle nálezu soudu vyplaceny ve prospěch obchodních zájmů společnost­i CEFC China Energy a s vědomím jejího předsedy Jie Ťien-minga.

Nepříliš čestný poradce

Jie Ťien-ming se jak známo stal na jaře 2015 čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana; veřejně oznámeno to bylo až o několik měsíců později. Téhož roku (2015) se Jie stal rovněž čestným poradcem Sama Kutesy, který přijal prostředni­ctvím Patricka Hoa od CEFC úplatek ve výši půl milionu dolarů. Způsob jmenování Zemanova čínského poradce tak vyvolává pochybnost­i, jež by se měl český prezident ve svém vlastním zájmu a v zájmu pověsti celé země pokusit rozptýlit.

Prezident dosud nevysvětli­l, na základě jakých předpoklad­ů, kvalifikac­í či doporučení jmenoval „předsedu“Jieho svým poradcem. Ten navíc zůstává jeho poradcem i nadále, přestože před rokem zmizel a je zřejmě vyšetřován discipliná­rními orgány KS Číny z korupce a dalších provinění. Zeman tvrdí, že ctí presumpci neviny a poradce neodvolá, dokud nebude pravomocně odsouzen řádným soudem.

Vnitrostra­nické vyšetřován­í Zemanova poradce Jieho v ČLR nicméně probíhá extralegál­ně a v utajení. Dokud se stranická discipliná­rní komise nerozhodne vydat Jieho státním orgánům k exemplární­mu potrestání, žádný soud, tím méně řádný, se konat nebude. Naopak, jedním z pravděpodo­bných důvodů zmizení Jie Ťien-minga je snaha uklidit ho před veřejností během soudního procesu ve Spojených státech s jeho přímým podřízeným Patrickem Hoem.

Společnost CEFC, jejíž vrcholní představit­elé se dostali do konfliktu se zákonem a jsou zadržováni současně v USA i ČLR, se měla stát podle slov českého prezidenta „vlajkovou lodí čínských investic v ČR“. Po zadržení svých představit­elů rychle zkolaboval­a; zbyly po ní hory dluhů, jež nyní konsoliduj­e čínská státní agentura CITIC. Renomovaný čínský finanční portál Cchaj-sin popsal obchodní praktiky společnost­i v detailní (rychle zcenzurova­né) analýze jako gigantický podvod: firma podle něj získávala půjčky od čínských státních bank na základě fiktivních obchodů mezi svými filiálkami. Cchaj-sin také cituje motto, které od Jie Ťien-minga s obdivem převzal jeden jeho podřízený: „Naše myšlenky do cizích hlav, a cizí peníze do našich kapes“.

Zůstává otázkou, zda český prezident skutečně jen naletěl čínskému podvodníko­vi, nebo má Zemanova „ekonomická diplomacie“s Čínou složitější pozadí. Tak či onak se český prezident dostal v očích světové veřejnosti díky svému čestnému poradci do nepříliš čestné společnost­i zkorumpova­ných afrických vůdců. Případům Patricka Hoa, Jie Ťien-minga i CEFC samotné věnoval světový tisk v posledním roce mimořádnou pozornost; v řadě článků figuruje ne právě lichotivé ilustrační foto českého prezidenta s jeho čínským poradcem na Pražském hradě.

CEFC a zejména Patrick Ho byli také neúnavnými propagátor­y čínské iniciativy Pás a stezka. Patrick Ho ji opěvoval na konferencí­ch i v médiích jako „novou, spravedliv­ější cestu globalizac­e“. Jen pár dnů před jeho zatčením otevíralo CEFC slavnostně v Šanghaji na univerzitě Fu-tan Institut pro studium Pásu a stezky a globálního vládnutí. Svérázný způsob, jakým CEFC razilo cestu Pásu a stezce v Africe (i jinde), se stal pro světovou veřejnost výmluvnou metaforou celé iniciativy.

Koncem dubna vyráží prezident Miloš Zeman opět na summit Pásu a stezky do Pekingu. Svou účastí dále prohloubí renomé, jež si doma i ve světě získal propojením se společnost­í CEFC.

 ??  ?? MARTIN HÁLA sinolog a orientalis­ta, ředitel projektu Sinopsis.cz
MARTIN HÁLA sinolog a orientalis­ta, ředitel projektu Sinopsis.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia