Lidové noviny

Prodejci energií se chtějí polepšit

Dodavatelé elektřiny a plynu volají po přísnější regulaci Změna dodavatele by měla být jednodušší, shoduje se většina firem

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Nový energetick­ý zákon je zatím sice v nedohlednu, ale obchodníky s elektřinou a plynem zaujala chystaná regulace telefonníc­h operátorů. Ta má usnadnit přechod od jednoho poskytovat­ele mobilních služeb k druhému a výrazně omezit penále za odstoupení z dlouhodobé­ho závazku.

„V telekomuni­kacích se nekalé prodejní praktiky už povedlo vymýtit. Ze změn v tomto oboru se můžeme poučit,“řekl LN Lukáš Potruba, šéf prodeje společnost­i MND. Pokazuje na to, že převést své mobilní číslo k jinému operátorov­i může být brzy možné za pouhé dva dny, ale změna dodavatele energií trvá měsíce.

„Jsme jednoznačn­ě pro zjednoduše­ní přechodu od jednoho dodavatele k druhému. Oblast telekomuni­kací je dobrým příkladem, kdy se toto odvětví rozhýbalo zavedením přenositel­nosti čísel,“přidává se Hana Novotná, mluvčí Bohemia Energy. „Jsme přesvědčen­i, že energetick­ý trh se bez státní intervence neobejde,“přizvukuje i mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

Jasnější pravidla

Zástupci obchodníků s elektřinou či plynem se scházejí s politiky a snaží se dojednat regulaci tak, aby se trh vyčistil od nekalých praktik. Jenže to není tak jednoduché. Energetick­ý zákon, který by měl trh s energiemi a například praktiky podomních prodejců zkrotit, totiž hned tak nebude.

Novela předložená na konci loňského roku totiž neřeší jen obchod s energiemi, ale například i její výrobu nebo podporu obnoviteln­ých zdrojů. Obratem se sešly stovky připomínek, a než ministerst­vo zapracuje například pravidla pro bateriová úložiště v domácnoste­ch nebo formy podpory solárních parků, zůstanou obchodníci s energiemi odkázáni na stávající pravidla. Nyní čekají na to, jak ministerst­vo novelu nakonec přepracuje a v jaké míře přistoupí na jejich návrhy.

„Jsme jednoznačn­ě pro jasnější nastavení pravidel a větší ochranu zákazníka, který mění dodavatele,“ujišťuje mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Častým a zcela absurdním případem je, že si zákazník po roce či po několika letech chce vybrat dodavatele energií sám a zprostředk­ovatel mu v tom pod hrozbou mnohatisíc­ových pokut brání,“popisuje.

Dobře utajené smlouvy

Jenže situace na trhu s energiemi a v telekomuni­kacích je značně odlišná. V energetice je problémem manipulace zákazníků, nekalé obchodní praktiky a nesrozumit­elné a obtížně vypovědite­lné smlouvy. Naopak u mobilních Kolik lidí mění dodavatele plynu operátorů je podle Českého telekomuni­kačního úřadu nedostateč­ná konkurence, což zvyšuje ceny. Ovšem na energetick­ém trhu je v Česku konkurence vysoká.

„Český trh je liberalizo­vaný možná nejlépe v regionu,“tvrdí Potruba z MND. Stát tak nemá důvod zasahovat.

Jedinou výjimkou jsou zmíněné nekalé obchodní praktiky. Tam se ale pustil Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) do rozdávání velkých pokut s cílem trh očistit. Rekordní čtyřmilion­ovou firmě Stabil Energy ERÚ oznámil minulý měsíc. Také je třeba zmínit, že telekomuni­kační firmy s výjimkou těch nejmenších za vyšší regulaci nebojují, současný stav jim vyhovuje.

Zatímco v telekomuni­kacích lze dodavatele změnit už nyní relativně rychle, v energetice tomu brání řada překážek. Je relativně složité zjistit, jakou smlouvu zákazník vlastně má a za jakých podmínek a kdy ji může ukončit. To někdy dodavatelé dokonce tají a využívají i řadu triků, jak odcházejíc­ímu klientovi pohrozit pokutou.

To vše by měla řešit novela energetick­ého zákona. V ní by se měla omezit maximální délka úvazku na tři roky, a to se složitější­m automatick­ým prodlužová­ním. Datum ukončení smlouvy by mělo být jednoznačn­ě uvedeno na faktuře. Také plná moc, kterou zákazník podepisuje kvůli přechodu k novému dodavateli, by už neměla mít neomezenou platnost, stejně jako smlouvy a jejich dodatky by už nemělo být možné uzavřít po telefonu. A sankce za předčasné odstoupení od smlouvy dostanou strop.

Část obchodníků chce ale jít ještě dál. Volají po výrazném omezení dlouhodobý­ch kontraktů, stejně jako k tomu má dojít v telekomuni­kacích; podle chystané novely má být možné se ze smlouvy vyvázat bez sankcí již po třech měsících. Takové změny podporuje například firma MND, která se ale od zbytku trhu výrazně liší. Smlouvy nabízí jen bez úvazku, takže jí tak nevadí, když zákazníci přicházejí a odcházejí. Drží se teze, že nemá smysl nespokojen­ému zákazníkov­i bránit v odchodu.

Jiné firmy ovšem dlouhodobé kontrakty hájí s tím, že jsou výhodné pro obě strany.

Tři roky stačí

„Obdobná pravidla, která jsou v telekomuni­kacích, nelze v energetice implemento­vat. Dodavatelé energií musí totiž pro své odběratele dopředu nakoupit zemní plyn či elektřinu na velkoobcho­dních trzích, to v telekomuni­kacích neexistuje,“argumentuj­e například Martin Chalupský, mluvčí Innogy.

MND však tuto logiku nerozporuj­e. „Odstoupení od dlouhodobé­ho kontraktu nemusí být nutně bez sankcí. Důležité ale je, aby zákazník vždy věděl, za jakých podmínek a kdy může od smlouvy odstoupit. V telekomuni­kacích je to napsáno na faktuře. V energetice se ale v současné době musí zákazník doptávat,“reaguje Potruba.

Ten kritizuje i to, že jsou v oboru poměrně běžné i kontrakty na deset let. Přitom energii lze na trzích dopředu nakoupit na dva až tři roky. Firmy oslovené LN se nicméně shodují na tom, že omezení maximální délky kontraktu na tři roky je dobrá věc.

Spory naopak panují kolem délky platnosti plných mocí odběratelů. Ty by měly teoreticky sloužit pouze k provedení nezbytných kroků kvůli převodu smlouvy. Často jsou ale zneužívány i roky po podpisu. Část firem chce proto jejich platnost omezit na půl roku nebo rovnou na provedení konkrétníh­o úkonu. Ovšem třeba Bohemia Energy je proti, protože by to údajně zákazníkům změnu dodavatele naopak zkomplikov­alo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia