Lidové noviny

Itálie může na hedvábné stezce jen vydělat

Komentátor LN Jan Macháček se ptá ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních tématech ze světa ekonomiky a financí.

- Jana Macháčka

Na základě historický­ch zkušeností předpoklád­ám, že svobodnějš­í, rychlejší a levnější mezinárodn­í obchod je trvalejší a důležitějš­í než pomíjivé politické kočkování

Italský premiér Giuseppe Conte podepsal před týdnem v Římě dohodu s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem o připojení Itálie k takzvané nové hedvábné stezce. Si Ťin Pching za to přislíbil Itálii velké investice.

Budou se tentokrát realizovat? Stane se Itálie branou Číny do Evropy? Nebo to bude stejná bublina jako v případě České republiky a předtím Irska či Švédska, kde ze slibovanéh­o přílivu peněz nakonec nebylo nic?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Lubomír Lízal:

Jeden ekonomický postřeh bych však měl. Na počátcích velké finanční krize kolovaly spekulace, že Čína může investovat do evropského veřejného dluhu. Na mezinárodn­í konferenci v Paříži představit­el jednoho velkého čínského investiční­ho fondu prohlásil, že Číňané nemají důvod investovat do dluhů, ale že mohou – až si Evropa dá do pořádku veřejné finance – investovat do železnice, silnic či podobných hmotných aktiv. Mohu k tomu jen dodat, že se jedná o aktiva s charakteri­stikou přirozenéh­o monopolu, která umožňují strategick­y ovlivňovat ekonomiku… LUBOMÍR LÍZAL

rektor AAU člen dozorčí rady Expobank a ČEZ

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Martin Pánek:

dohodu o volném obchodu nebo strategick­ou dohodu o ochraně investic. Obojí má v režii EU a Itálie se na veřejných fórech ani nesmí vyjadřovat v rozporu s obchodní politikou Unie, protože je vázaná „loajální spoluprací“, jak se píše ve Smlouvě o EU.

Za druhé, Itálii by stejně jako jiným zemím pomohlo, kdyby liberalizo­vala některé stavební a pracovní regulace a umožnila čínským gastarbeit­erům realizovat investice stejnou rychlostí, jako to umí doma v Číně. V neevropský­ch zemích se to daří, ale evropský sociální model – za který si mohou členské státy EU samy, ale Brusel jej podporuje například směrnicí o pracovní době –, se staví proti tomu.

Třeba se ale čínským investorům podaří posílit italskou ekonomiku i navzdory výše uvedeným handicapům. MARTIN PÁNEK

ředitel Liberálníh­o institutu

Dominik Stroukal: Držím Itálii palce

Číně se v delším časovém horizontu nevyhne nikdo z nás a pokud Itálie do vlaku po nové hedvábné stezce nastoupí včas,

může jí to zachránit krk. Stojí totiž na hraně recese a chytá se každé příležitos­ti. Pro obě strany je to výhodné gesto, které dává smysl. Mnohem větší než u České republiky nebo Švédska.

Ekonomicky to dává smysl a potvrzují to stoupenci i odpůrci volného či alespoň volnějšího obchodu s Čínou. I možná nejhlasitě­jší kritik dohody, americký ministr zahraničí Mike Pompeo, prohlásil, že ekonomicky na tom Itálie může jen vydělat.

Celý čínský otazník je politický. A tady záleží na tom, jakou váhu čínské politice dáváte. Pokud jí fandíte, není co řešit. Pokud ne, převáží ekonomické výhody?

Sám jsem pouhý ekonom a tuhle část musím nechat odborníkům na politiku. Možná ale zatížen svou vlastní profesí věřím (a na základě historický­ch zkušeností rovněž předpoklád­ám), že svobodnějš­í, rychlejší a levnější mezinárodn­í obchod je trvalejší a důležitějš­í než pomíjivé politické kočkování. Držím Itálii palce.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Debata je redakčně upravena. Celé texty jsou na ceskapozic­e.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia