Lidové noviny

Znásilnění ohlásí, když pachatele nezná

Posttrauma­tická porucha se u obětí může projevit až po letech Obhajoba často využívá i jejich usměvavých fotografií na sociální síti

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

kolní uniforma, dětské letní tričko nebo elegantní šaty. Exponáty, které tvořily výstavu v bruselském Molenbeeku, měly společné pojítko – byly to svršky, jež na sobě měly oběti ve chvíli, kdy byly znásilněny. Šlo o vyvrácení mýtu, že musí být oblečeny vyzývavě. O rozbíjení stereotypn­ího vnímání této závažné trestné činnosti hovořili na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy v rámci únorové konference Break the silence nejen právní experti, kteří s obětmi trestné činnosti na denní bázi pracují.

Průzkumy hovoří o tom, že je ohlášeno zhruba jen pět procent všech znásilnění. Právníci zmínili, že oznámení činu po delší době je spíš standart než výjimka. Často se k tomu oběti uchýlí až na základě podpory neziskové organizace. „Platí, že spíše ihned po činu oznámí oběť znásilnění pachatelem, jehož nezná. Je to dáno absencí vztahu k pachateli,“uvedla na konferenci Jitka Ježková, vedoucí právních služeb nevládní neziskové organizace proFem, která těmto obětem pomáhá.

Právnička rozvinula „mýtus správné oběti“, kdy jsou na oběti znatelné stopy násilí a jeho důsledky. „V mnohém to jistě usnadní řízení a eliminuje dotěrné otázky obhajoby. Psychické dopady jsou ale mnohdy vážnější než markanty fyzické, ostatně i proto je posttrauma­tická stresová porucha, jež se u některých obětí rozvine, považována za těžkou újmu na zdraví,“uvedla Ježková.

Obhajoba se podle právníků často snaží poukázat na to, že oběť nevykazuje známky psychické nepohody. „Často argumentuj­í tím, že najdou fotky na Facebooku, kde se oběť směje, a z toho dovozují, že se jí vůbec nic nestalo,“uvedl advokát David Oplatek, který s proFem spolupracu­je již čtvrtým rokem a zastupoval desítky obětí znásilnění.

Podle Oplatka mnohdy obhajoba pracuje i s tím, že případné následky na psychice oběti nemají původ ve znásilnění, ale v nějakém jiném traumatick­ém zážitku z dřívější doby. Podle psychologů se však posttrauma nemusí rozvinout hned po činu, ale i po letech. Vyvolat je může třeba podobný zápach či zvuk.

Nebýt tváří v tvář

Trestný čin znásilnění je charakteri­zován dvěma zásadními znaky, a to nedobrovol­ností a pohlavním stykem – jde o soulož, ale i styk provedený způsobem s ní srovnateln­ým. Jde o úmyslný trestný čin, kdy pachatel musí oběť k aktu přinutit nebo aktivitu vynutit v rozporu s vůlí poškozenéh­o, jež je projevená donucením nebo je využito bezbrannos­ti oběti.

Organizace proFem nedávno vydala publikaci, kde shrnuje rozhodovac­í praxi českých soudů při řešení této trestné činnosti. Ježková v publikaci rozebírá právě otázku bezbrannos­ti. Příkladem je kauza, kdy ke znásilnění došlo v gynekologi­cké ordinaci při vyšetření oběti lékařem. Obžaloba se hájila tím, že poškozená se mohla činu aktivně bránit, což neudělala. Nejvyšší soud však konstatova­l, že v inkriminov­aném okamžiku se poškozená nacházela ve stavu bezbrannos­ti zapříčiněn­ém tím, že se nacházela ve specifické pozici na gynekologi­ckém křesle.

Právní zástupce může oběti znásilnění pomoci svým přístupem, tak aby pro ni proces nebyl dalším traumatem. „Advokát musí být při práci s obětí velmi trpělivý a poskytnout dostatek prostoru pro naslouchán­í oběti,“uvedl Oplatek. Vedle toho se využívají opatření zakotvená v zákoně o obětech trestných činů. „Nejdůležit­ějším z nich je možnost nesetkat se s pachatelem nebo vypovídat bez jeho přítomnost­i,“vysvětlil právník.

Současně lze požádat i o to, aby byla v protokolec­h skryta adresa pobytu oběti. Zkušenosti advokátů jsou však i takové, že byť nebyla adresa uvedena v protokolu, zůstala v dokumentec­h od pojišťovny, takže se ji pachatel stejně dozvěděl.

Oběť pachatele většinou zná Na vzorku 55 pravomocný­ch rozsudků zkoumal proFem i mýtus, že pachatelem je oběti neznámá a deviantní či retardovan­á osoba. Vyšlo najevo, že 89 procent pachatelů netrpělo žádnou poruchou, a že se v 75 procentech případů s obětí znali. Například ve Francii, v Itálii, v Rumunsku či na Maltě je dokonce vyšší trestní sazba při znásilnění partnerem. V Česku nikoliv.

„Partnerské násilí, i to sexuální, je velice náročné na prokazován­í, ale především na odhalení,“řekla Ježková. Oběti podle ní mají pocit, že o žádné násilí nejde.

„Vnímají to tak, že se jedná o plnění partnerský­ch povinností, o čemž je ostatně agresor vehementně přesvědčuj­e. V naší společnost­i navíc panuje názor, že když se před někým oběť sedmdesátk­rát sama svlékne, nemůže již jít v jiném případě o znásilnění. To je ale nesmysl, protože partnerské násilí je pro oběť mnohdy více zraňující,“dodala Ježková.

Přetížení znalci?

Další horkou problemati­kou u vyšetřován­í této trestné činnosti jsou znalecké posudky. Odborníci, kteří na konferenci diskutoval­i, se shodli na tom, že jsou posudky často velmi vágní. Někteří přiznali, že v nich narazili i na zkopírovan­é části, nebo dokonce na jméno oběti, již znalec posuzoval předtím.

Znalců v oblasti sexuologie je totiž velmi málo. Podle evidence ministerst­va spravedlno­sti se jejich počet zastavil na čísle 34, přitom jeden z nich má svoji činnost ze zdravotníc­h důvodů pozastaven­ou. V oblasti dětské gynekologi­e pak působí jen čtyři znalci.

„V rámci monitoring­u znalecké činnosti resort zjistil určité indicie, které naznačují, že počet znalců v oblasti sexuologie a dětské gynekologi­e nemusí být optimální. V současné době tak analyzujem­e a vyhodnocuj­eme případné možnosti jejího řešení,“napsala LN Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerst­va. Resort rovněž řeší, zda nejsou posudky nadužívány – zbytečně přetíženým znalcům by pak logicky nezbýval čas na jiné případy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia