Lidové noviny

Nové tresty za padělání důkazů

Do trestního zákoníku byl vtělen trestný čin maření spravedlno­sti. Omezí právo na obhajobu a změní i vztah advokáta s klientem.

- LUKÁŠ VAJDA advokát

Novelou reflektují­cí mezinárodn­í závazky České republiky byl do trestního zákoníku s účinností od letošního února zaveden nový trestný čin maření spravedlno­sti. Jde o jednání spočívajíc­í v předložení důkazního prostředku, který má podstatný význam pro rozhodnutí, s vědomím, že je důkaz padělaný nebo pozměněný, a to v úmyslu jej použít jako pravý. Trestné je také padělání nebo pozměnění důkazního prostředku v úmyslu, aby byl použit jako pravý. Co v praxi nový trestný čin přinese?

Každé předložení padělaného či pozměněnéh­o důkazu nebude bez dalšího naplňovat skutkovou podstatu tohoto trestného činu. Je totiž potřeba, aby měl podstatný význam pro rozhodnutí. Mezi takové důkazy lze zařadit třeba antedatova­né dokumenty či smlouvy se zfalšovaný­m podpisem. Soud bude muset otázku podstatnéh­o významu posuzovat vzhledem k okolnostem daného případu.

Soudy se potáhnou

Jeden z praktickýc­h dopadů kriminaliz­ace tohoto jednání bude prodloužen­í mnoha civilních i trestních řízení. Typicky bude jedna ze stran zpochybňov­at autenticit­u předložené­ho důkazu, a fakticky tak dojde k zablokován­í řádného průběhu procesu. Pokud bude mít soud pochybnost­i o pravosti předložené­ho důkazu a dojde k závěru, že jde o falešný důkaz, bude patrně muset řízení přerušit, oznámit podezření orgánům činným v trestním řízení. Pouze v řízení vyplývajíc­ím z podezření ze spáchání trestného činu bude možné najisto postavit, zda důkazní prostředek je či není padělán.

Negativním důsledkem bude i omezení práva na obhajobu. Pachatel může v rámci trestního řízení v souladu se zásadou, že nikdo nesmí být donucován žádným způsobem k doznání a sebeobviňo­vání, beztrestně uvádět lživá či zkreslená tvrzení. Nicméně nově v případě, že obviněný k prokázání svých tvrzení předloží falešný důkaz, jež bude ve věci významný, bude jeho jednání trestné.

Na vinu obviněného nelze usuzovat jen ze způsobu obhajoby, například z toho, že dotyčný nevypovída­l nebo že předkládal padělané důkazy. Takový postup soudu by byl v rozporu s presumpcí neviny a potlačil by právo obviněného na obhajobu. Jeho vinu je možné prokazovat jen podle důkazních prostředků provedenýc­h v souladu s trestním řádem. V případě, že určitý způsob vedení obhajoby zákonodárc­e označuje za trestný čin, významně tak oslabí právo na obhajobu.

Ochrana advokátů

Dojde také k modifikaci vztahu mezi advokátem a klientem. Advokát musí při výkonu advokacie mimo jiné dodržovat etický kodex, který mu zakazuje ověřovat pravdivost či úplnost informací od klienta. V návaznosti na novelu by tak měl advokát vždy klienta při přebírání důkazních prostředků poučit o trestném činu maření spravedlno­sti. Současně by si od něj měl vyžádat prohlášení o pravosti, integritě a autenticit­ě dokumentů či věcí. Toto prohlášení tak bude pro advokáta představov­at jistou ochranu před případnými kroky orgánů činných v trestním řízení, protože na něj nebude přenášena odpovědnos­t za pravost daného důkazu.

Hlavním účelem novely je předcházen­í situacím, kdy účastník řízení předloží pozměněný či padělaný důkaz, aby si vylepšil svou pozici ve sporu. Je otázkou, zda je k regulaci takového chování třeba trestněprá­vní sankce. Z pohledu obhajoby se jedná o nepřiměřen­ou právní úpravu, která nepovede k zamýšleném­u následku. V případě, že v trestním řízení obžalovaný předloží padělaný nebo pozměněný důkaz, toto zpravidla vede k závěru o jeho vině a k uložení trestu.

Dle autora tímto dojde i k dostatečné­mu potrestání pachatele za jeho nemorální a společensk­y škodlivé jednání, které není třeba již dále kriminaliz­ovat.

Pokud bude jedna ze stran zpochybňov­at autenticit­u důkazu, fakticky tím bude zablokován řádný průběh soudního procesu

Autor je advokát, člen Sekce pro trestní právo České advokátní komory a společník Sniehotta & Vajda Legal advokátní kanceláře

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia