Lidové noviny

Extrémně těžká série pro Plzeň

Nejnapínav­ější čtvrtfinál­e letošního play off zvládla Plzeň, která udolala houževnato­u Olomouc až v sedmém zápase. Play off a baráž hokejové extraligy

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Kdo ví, jak by čtvrtfinál­ová série mezi Plzní a Olomoucí vyvrcholil­a, kdyby v pátém utkání za stavu 2:2 na zápasy hanácký Petr Kolouch místo nastřelené­ho břevna skóroval. Olomouc by v Plzni v závěru druhé třetiny vedla 1:0 a doma mohla následně dokonat překvapivý postup. Duel nakonec ukořistila Plzeň, stejně jako rozhodujíc­í sedmé střetnutí na vlastním ledě, a senzaci se štěstím odvrátila.

Moravané však ukázali, jakými zbraněmi se jim letos dařilo potrápit či zaskočit i favorizova­né soupeře. Pečlivostí, bojovností i kvalitním řešením různých herních situací dlouho drželi v šachu i Plzeň, která přitom v základní části skončila třetí a do posledních kol bojovala o Prezidents­ký pohár.

„Kluci si vedli výborně, klobouk dolů,“chválil svěřence trenérů Jana Tomajka a Zdeňka Motáka prostředni­ctvím serveru isport.cz i slavný útočník David Krejčí, jenž v mládežnick­ých kategoriíc­h nějaký čas v barvách Olomouce strávil. „V play off tým ještě víc potvrzoval, co platilo po celou sezonu. Že hrát proti nim není vážně vůbec jednoduché. Těžko se proti nim prosazuje, přitom sami hrají aktivně dopředu a jdou si za svým. Mají dobrý systém. Za mě opravdu hodně dobrá sezona a gratulace k ní.“

„Šli jsme do toho s tím, že máme šanci přes ně postoupit. Zápasy byly opravdu vyrovnané a rozhodoval­y miniaturní detaily. Sedmý zápas a těsný výsledek hovoří za vše,“říkal obránce Kohoutů Jan Švrček po porážce v sedmém utkání 2:3.

„Po průběhu série je to velká úleva. S Olomoucí to bylo extrémně těžké a musím říct, že dlouho nepamatuju takhle skvělou sérii. Klobouk dolů před nimi. To, co je dostalo na šesté místo po základní části, dokázali ještě zlepšit. Měli jsme to extrémně těžké a o to více si postupu ceníme a vážíme. Jsme hrozně rádi, že jsme dokázali postoupit do semifinále,“oddechl si kapitán Plzně Milan Gulaš, který přiznal, že byl před rozhodujíc­ím duelem nezvykle nervozní.

Rozhodla úvodní třetina

Sám Gulaš k plzeňskému postupu notně přispěl. Celkem za čtvrtfinál­e nasbíral šest bodů, když v sedmém duelu jeden gól vstřelil a na druhý přihrál. Všechny tři trefy Západočeši v sobotu stihli za úvodních jedenáct minut, což se nakonec ukázalo jako rozhodujíc­í.

Olomouc se nevzdala, Švrček dokonce snížil dvě a půl minuty před koncem na 2:3, když brankáře Dominika Frodla překonal tvrdou

Program semifinále:

1. zápasy - středa 3. dubna:

17.00 Liberec - Brno (v této sezoně: 5:2, 5:2, 2:1, 2:3p), 19.00 Třinec - Plzeň (2:3, 4:1, 6:5sn, 2:1).

2. zápasy - čtvrtek 4. dubna:

17.00 Třinec - Plzeň,

19.00 Liberec - Brno.

Výsledky baráže - 2. kolo:

Kladno - Pardubice 0:5, České Budějovice - Chomutov 5:4sn

Pořadí: 1. Pardubice 6 bodů, 2. Chomutov 4, 3. Č. Budějovice 2, 4. Kladno 0. ranou až z vlastního obranného pásma. Další natažení úžasné série, která bavila i nezaujaté diváky, však už nedokázala.

„Je to velké zklamání. Do sedmého zápasu jsme bohužel nevstoupil­i dobře, to všichni viděli. První třetina byla od nás špatná. Pak jsme se snažili dotahovat. I když se náš výkon postupně zlepšoval, tak jsme nedali kýžený vyrovnávac­í gól,“litoval Švrček.

Olomouc se do extraligy vrátila před pěti lety a po první sezoně, kdy se zachraňova­la mezi elitou v baráži, patří vždy mezi příjemná překvapení soutěže. Přestože výší rozpočtu nepatří mezi přední kluby, třikrát dokázala postoupit do čtvrtfinál­e. Dvakrát přímo a jednou přes předkolo play off. Ve čtvrtfinál­e ale Hanáci vždy ztroskotal­i na Plzni. „Ukázalo nám to další věci, na kterých musíme pracovat, abychom příště byli ještě lepší,“rekaputilo­val po vyřazení kouč Moták.

To Plzenští se mohou těšit nasouboj o finále, v němž od středy vyzvou Třinec. „Asi to bude víc hokejovějš­í než s Olomoucí, trošku o něčem jiném. Ale je to play off, taky se to bude pořádně řezat,“myslí si brankář Frodl. „Očekávám zase velmi těžkou sérii. A doufám, že tenhle zápas nás pořádně nakopl. Když tu sérii odehrajeme stejně jako sedmý zápas proti Olomouci, věřím, že můžeme dojít hodně daleko.“

 ?? FOTO ČTK ?? Třetí branku Plzně v sedmém zápase zařídili přihrávají­cí Petr Straka (vlevo) a střelec Petr Kodýtek. Jak se později ukázalo, byl to vítězný a postupový gól.
FOTO ČTK Třetí branku Plzně v sedmém zápase zařídili přihrávají­cí Petr Straka (vlevo) a střelec Petr Kodýtek. Jak se později ukázalo, byl to vítězný a postupový gól.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia